Čestnou cenu na festivalu v Curychu převezme za Douglas kolega DeVito

23. 8. 2010 - 8:30 | Téma | red

Čestnou cenu na festivalu v Curychu převezme za Douglas kolega DeVito zdroj: tisková zpráva

Americký herec Michael Douglas dostane na podzimním filmovém festivalu ve švýcarském Curychu čestné ocenění Golden Icon (Zlatá ikona) za celoživotní dílo. Za hollywoodskou hvězdu cenu kvůli nemoci převezme počátkem října přítel a herecký kolega Danny DeVito, uvedli dnes organizátoři festivalu, který se uskuteční od 23. září do 3. října.

Douglas a DeVito žili za dob svých studií ve společném pokoji a od té doby jsou blízkými přáteli. Douglas se pod DeVittem jako režisérem zaskvěl v dramatu Válka Roseových (1989). V polovině 80. let se oba objevili před kamerou v dobrodružných filmech Honba za diamantem a Honba za klenotem Nilu.

Douglas v roce 1988 získal Oscara za hlavní mužskou hereckou roli ve snímku Wall Street.
Naopak jednu z prvních hereckých rolí DeVito získal v oscarovém filmu< Přelet nad kukaččím hnízdem (1975), který Douglas produkoval a režíroval ho Miloš Forman, jenž letos v Curychu rovněž převezme ocenění za celoživotní dílo. Festival v největším švýcarském městě rovněž čáslavskému rodákovi věnuje retrospektivu.

Pětašedesátiletý Douglas je podruhé ženatý, jeho manželkou je herecká kolegyně Catherine Zeta-Jones, s níž má dvě děti. Lékaři Douglasovi našli zhoubný nádor v hrtanu, ale doufají v jeho úplné uzdravení.

V loňském roce měl čestnou cenu za celoživotní dílo v Curychu převzít i režisér polského původu Roman Polanski. Nemohl si však ocenění osobně převzít, protože hned po příletu byl zatčen na základě amerického zatykače. Americká justice Polanského viní z toho, že měl v 70. letech v USA sex s nezletilou dívkou. Švýcarsko režiséra Spojeným státům nakonec nevydalo a po mnohaměsíčním domácím vězení na horské chatě v Gstaadu jej v červenci pustilo na svobodu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.