Českého lva za přínos kinematografii dostane Josef Somr

3. 3. 2012 - 8:06 | Téma | red

Českého lva za přínos kinematografii dostane Josef Somr zdroj: tisková zpráva

Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii převezme v sobotu 3. března ve Velkém sále pražské Lucerny herec Josef Somr. ČTK to dnes oznámila Česká filmová a televizní akademie (ČFTA), která tak ocení jeho mimořádné herecké kvality.

V letech 2005 a 2009 Josef Somr dvakrát zvítězil v anketě Neviditelný herec o nejlepšího rozhlasového herce, v roce 2005 obdržel z rukou prezidenta medaili Za zásluhy. Je dvojnásobným držitelem Ceny Thálie (1997 a 2001).

Rodák z moravského Slovácka a absolvent brněnské JAMU zazářil hned ve své první velké filmové roli prostopášného výpravčího Hubičky ve filmu Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky, který na jaře 1968 získal Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film. Koncem 60. let se blýskl postavou maloměšťáckého Ády Vinše ve vůbec nejlepší páralovské adaptaci Soukromá vichřice režiséra Hynka Bočana. Nezapomenutelným se stal i jako zahořklý intelektuál Ludvík Jahn v adaptaci Kunderova Žertu Jaromila Jireše.

Čert ví proč zdroj: tisková zpráva

Z jeho polistopadové tvorby vyniká především doktor Hanzelín v Jirešově snímku Helimadoe (1993), král Dobromil v pohádce Čert ví proč (2003), jeden z hlavních hrdinů synovsko-otcovské roadmovie po Stromovce a jejím okolí O rodičích a dětech (2008) a karbaník Baluna v podfukářské komedii U mě dobrý (2008). V polovině dubna se objeví v novince Jiřího Stracha Vrásky z lásky (2012).

Mimořádného Českého lva převzal loni herec a scenárista Zdeněk Svěrák. V 90. letech byli podobně poctěni režiséři František Vláčil, Jan Švankmajer, Karel Kachyňa, Jiří Menzel, Miloš Forman a Jiří Krejčík. Dále pak například kameraman Miroslav Ondříček, kostýmní výtvarník Theodor Pištěk a herečky Stella Zázvorková a Jana Brejchová.

Signál

Na večeru, který bude 3. března v přímém přenosu České televize moderovat Lucie Bílá, předají jednu z cen Vojta Dyk a Jakub Prachař, kteří se s celou skupinou Nightwork postarají o afterparty show v Lucerna Music Baru. Mezi těmi, kteří budou předávat České lvy, budou podle informací ČFTA i další hudební dvojice, herci, skladatelé a zpěváci spjatí s filmem i hudbou.

Například Signál, Micimutr a Ženy v pokušení - to je současná vizitka Vojty Dyka. Jakub Prachař by se měl objevit v připravovaném filmu Poslední z Aporveru. Na stříbrném plátně si naposledy zahrál ve filmu Sněženky a machři po 25 letech. Další člen skupiny František Soukup se podílel na hudbě k Řehořkovu filmu Signál.

Odcházení

Ceny Český lev se budou o víkendu předávat podevatenácté. ČFTA vybírala mezi autory 24 celovečerních hraných snímků a 17 dokumentů. Nejvíce nominací získal filmový debut zesnulého exprezidenta Václava Havla s názvem Odcházení, který se o vítězství uchází ve všech dvanácti kategoriích. Akademici pustili do druhého kola v každé z kategorií pět titulů.

Naději na ocenění tak má jedenáct celovečerních snímků.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.