Česká televize bude koproducentem Odcházení od Václava Havla

24. 6. 2010 - 8:00 | Téma | red

Česká televize bude koproducentem Odcházení od Václava Havla zdroj: tisková zpráva

Česká televize uzavřela tento týden smlouvu se společností BUC-FILM producenta Jaroslava Boučka, a vstoupila tak do koprodukce filmové verze hry Václava Havla Odcházení. ČTK to dnes oznámil mluvčí veřejnoprávní televize Ladislav Šticha.

Významný český dramatik a někdejší prezident republiky je také autorem scénáře a režisérem filmu. V hlavních rolích se objeví Dagmar Havlová a Josef Abrhám. Natáčet se má od 2. července, film se má v kinech objevit na jaře příštího roku.

"Ve dnech 24. a 25. června pořídí Česká televize v pražském Divadle Archa také záznam této úspěšné divadelní inscenace režiséra Davida Radoka," uvedl Šticha. Režii bude mít Aleš Kisil, diváci záznam uvidí na přelomu října a listopadu. V těchto dnech má Radokova inscenace poslední reprízy, tu úterní zhlédl Havel osobně. Derniéra se uskuteční po zhruba sedmi desítkách repríz 1. července.

Václav Havel si při natáčení splní svůj životní sen, když se stane filmovým režisérem. Další role ztvární například Vlasta Chramostová, Jaroslav Dušek, Eva Holubová, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser a Stanislav Zindulka. K jeho dalším stěžejním spolupracovníkům budou patřit kameraman Jan Malíř, střihač Jiří Brožek, skladatel Michal Pavlíček a výtvarník Ondřej Nekvasil.

Svou zatím poslední divadelní hru Odcházení napsal Václav Havel po dvacetileté odmlce. Příběh o odchodu jednoho a příchodu druhého politika k moci nepostrádá originalitu ani humor. Diváky zavádí do domácnosti odcházejícího politika Viléma Riegera, jemuž jako bývalému kancléři skončilo volební období a nad jeho dalším setrváním ve vládní vile obklopené višňovým sadem visí otazník. Autor v tomto textu konstruuje umělý - a smutně zábavný - divadelní svět. Je sebeironickým bilancováním odcházející politické garnitury a sžíravým pohledem na nástup nové dravější generace.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.