Celovečerní 3D film se Spejblem a Hurvínkem v přípravě

14. 4. 2010 - 18:00 | Téma | red

Celovečerní 3D film se Spejblem a Hurvínkem v přípravě zdroj: tisková zpráva

Jubilující Divadlo Spejbla a Hurvínka, které si připomíná 80 let profesionální činnosti, rozšíří působení i do kinosálů. V přípravách je totiž celovečerní 3D film s jeho dřevěnými protagonisty kombinovaný s animací, díky níž Spejbl poprvé ukáže zuby. Před dokončením je záznam divadelního představení Hurvínkův Mikuláš. I ten vznikl v technologii 3D, premiéru bude mít 1. června na zlínském festivalu.

"Natáčel se přímo v divadle dvěma digitálními kamerami, od 3. června se objeví v digitálních kinech. Těch jednosálových je kromě multiplexů zatím kolem šedesáti," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze Jan Buriánek z koprodukční společnosti AV Media.

Producent Martin Kotík z firmy Rolling Pictures řekl, že na mnohem náročnější celovečerní snímek bude potřebovat 175 milionů korun a je právě ve stavu "námluv" se studii v zahraničí, kde by animované pasáže měly vznikat. Základem scénáře ředitelky Divadla Spejbla a Hurvínka Heleny Štáchové byla inscenace Jak pan Spejbl prášil, inspirovaná příhodami legendárního mluvky.

"Bude to v mezinárodní koprodukci vyrobený rodinný animovaný snímek, vznikne během dvou let. Vím, že budeme vystaveni tvrdé konkurenci; uspět bychom chtěli nejen tam, kam tato populární pražská scéna vyjíždí, ale i v dalších teritoriích včetně USA a Japonska," vysvětlil Kotík. Už teď je prý velký zájem z německy mluvících zemí. Tam by se měl snímek objevit s autentickým dabingem Heleny Štáchové a Martina Kláska, zatímco v dalších zemích tvůrci zřejmě využijí rodilých mluvčích, i když loutky jejich ústy na zahraničních zájezdech promluvily dvěma desítkami jazyků. Tím jubilejním bude čínština, když Spejbl spolu s Hurvínkem budou moderátory českého programu výstavy Expo v Šanghaji. Učit se budou vietnamsky, neboť na podzim mají vystoupit v Hanoji."

Spejbl a Hurvinek zdroj: tisková zpráva

Jsem ráda, že se prostřednictvím filmového záznamu s divadlem dostaneme k mimopražskému publiku," řekla Štáchová, která dříve nápady dostat loutky na filmové plátno odmítala. "Jsem zvědavá, jak se na třírozměrný záznam divadelního představení podaří přenést jejich nehybné tváře včetně vodicích nití. A v tom chystaném filmu dostanou navíc i mimiku," dodala s tím, že animace loutkám dovolí to, co na jevišti nemohou.

"V záznamu jsme představení rozdělili do osmi částí, přidali efekty, například padající sníh, a některé předměty dokreslili," uvedl režisér David Havel. Podle Kotíka bude projekt Hurvínek ve filmu počítačově animovaným 3D dobrodružným rodinným snímkem, který začne s loutkami a přejde do animace. "Budou tam i další postavy, vedlejší i hlavní, pobaví spoustou akčních scén," vysvětlil. Štáchová však upozornila, že ani v animaci by postavičky neměly ztratit to, čím jsou typické jako marionety.

Divadlo Spejbla a Hurvínka vstoupilo do jubilejního roku 1. dubna na rekonstruované scéně v Dejvicích. Tento rok navíc uplyne 65 let od chvíle, kdy se přestěhovalo z Plzně do Prahy. Nejprve na Vinohrady a před 15 lety do Dejvic. V polovině dubna bude mít Hurvínkova kamarádka Mánička a pes Žeryk "na nitích" už 80 křížků. Spejbl oslaví na podzim devadesátiny.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.