Casshern

13. 7. 2004 - 4:26 | Téma | red

Casshern zdroj: tisková zpráva

Drama o vědci, který ze svého syna musí udělat robota, aby zachránil civilizaci. Vizuální hostina módního fotografa a režiséra videoklipů Kazuakiho Kiriyi a první japonský film natáčený jenom na blue/green screenu. + Fotogalerie. Jen pár týdnů po francouzském Immortelu měl letos premiéru japonský Casshern, další z filmů natáčený kompletně na blue/green screenu

Jen pár týdnů po francouzském Immortelu měl letos premiéru japonský Casshern, další z filmů natáčený kompletně na blue/green screenu. Kromě herců je zde všechno ostatní počítačová grafika. Pro pořádek připomínám, že dalšími účastníky tohoto „závodu“ jsou připravované americké kusy Sky Captain and the World of Tomorrow a Sin City.

Casshern je celovečerní variantou seriálu Jinzou Ningen Kiyashan, který v Japonsku běžel v letech 1973-4.
Na Zemi zuřila padesát let válka. Nyní armády Velké východní federace (evidentně ruské) poráží evropská vojska a dobývá celou Eurasii.
Casshern Pod vlajícími vlajkami se však skrývá Pyrrhovo vítězství. Země je zničená chemickými, nukleárními a biologickými zbraněmi. Dr.Azuma má naštěstí řešení, regenerační léčbu zvanou „neo-cell“.
Vláda sice odmítne dát na Azumův výzkum prostředky, objeví se ale jistá ochotná armádní frakce. Během experimentu naneštěstí dojde k nehodě a z laboratoří uniknou nebezpeční mutanti. Zoufalý profesor přenese vědomí svého syna Cassherna do robotího těla, čímž vytvoří mocného Neo-Roida, který jediný snad může zlé androidy zastavit.

Casshern Casshern je ambiciózním debutem uznávaného módního fotografa a režiséra videoklipů Kazuakiho Kiriyi, který stojí i za scénářem, střihem a kamerou. Právě vizuální podobou Casshern uchvacuje od prvního momentu.
Design se pohybuje ve stylu futuretro; od barokní přebujelosti a socrealistické pompéznosti po mrazivě chladné trosky někdejších paláců a hi-tech přístrojky zabalené do brazilovských dekorů. Kiriya pracuje jak se zrnem, tak s hloubkou barev. Perspektiva pozadí je někdy závratná, jindy končí za prvním stromem.
Atmosféru dotváří propracovaná panoramata, i když jsou velmi podobná Oshiiho vizi Innocence a mnoha japonským animé vůbec.
Tradičních japonských prvků využívá Casshern i v příběhu – alternativní historie, komploty mezi frakcemi, hrdinova transformace k obrazu svých nepřátel, aby je mohl přemoci atd. Kazuaki však podotýká, že hlavní inspirací mu byl Shakespeareův Hamlet a zejména otázka, proč se lidé neustále musí zabíjet; Casshern není žádná robotí vyvražďovačka.

Casshern Kromě Kiriyi se na designu Casshernu podílela řada známých japonských tvůrců: kostýmy navrhla Michiko Kitamura, jejíž styl je známý z Ichi the Killer. Na vizuální efekty dohlížel Toshiyuki Kimura (Dragonhead, Kruh/ Ring), storyboard akčních scén vymyslel Shinji Higuchi, (Evangelion).

O alespoň evropské distribuci Casshernu se zatím bohužel neuvažuje, minimálně na tematicky zaměřených festivalech by se však měl objevit.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.