Carmen z Khayelitshi (U-Carmen eKhayelitsha)

23. 2. 2005 - 11:15 | Téma | red

Carmen z Khayelitshi (U-Carmen eKhayelitsha) zdroj: tisková zpráva

Carmen, novelu o lásce, vášni, žárlivosti a zločinu, napsal roku 1845 francouzský spisovatel Prosper Mérimée

Carmen, novelu o lásce, vášni, žárlivosti a zločinu, napsal roku 1845 francouzský spisovatel Prosper Mérimée. O třicet let později na jejím základě Henri Meilhac a Ludovic Halévy vytvořili libreto, k němuž zkomponoval hudbu Georges Bizet. Dne 3. března 1875 měla stejnojmenná opera premiéru v Paříži, a díky ní Bizet vstoupil mezi nesmrtelné. Jeho Carmen se stala trvalou součástí všech operních scén a od svého vzniku provokovala ostatní druhy umění k vlastním adaptacím.¹)

Carmen z Khayelitshi, vítěz letošního Berlinale, má s Premingerovým zpracováním společné jedině to, že v ní opět hrají černošští protagonisté, tentokrát ale z jižní Afriky. Režii má Mark Dornford-May, pocházející z Velké Británie. Do Jihoafrické republiky přišel roku 2000, když jeho kolega Charles Hazlewood zakládal v Kapském městě školu dramatických umění Dimpho Di Kopane. Jedním z jejich prvních projektů byla právě inscenace Bizetovy Carmen, kterou však přeložili do místního jazyka xhosa. Slavili s ní úspěch i při hostování v Londýně. A pak již byl jen krůček k filmové verzi.

Khayelitsha je chudinská čtvrť v současné jihoafrické metropoli, Carmen tu pracuje jako balička cigaret a don José alias Jongikhaya jako policista. Jakoby v čtyřech jednáních se odehrává příběh jejich tragické lásky, která je ve srovnání s operní předlohou pojata přece jen civilněji. Carmen není klasickou femme fatale, jen obyčejnou gypsy v teplákové soupravě a s nadváhou, která ale umí být sexy, je-li to třeba. V souladu se zcivilněním opery jsou vynechány peripetie jejího manželství a také Lucas není toreadorem, nýbrž operním zpěvákem Lulamilem Nkomo, který uspořádá představení místního sboru The Gypsy Cigarette Girls Choir. Pauline Malefaneová, představitelka titulní role, se na projektu podílela i jako překladatelka a Carmen hraje s velkým nasazením, podobně jako ostatní herci. Z filmu vyzařuje zvláštní energie, která z něj dělá podmanivou podívanou. V jistých okamžicích možná připomene Formanovu adaptaci muzikálu Vlasy (1979).

Vedle choreografie jednotlivých scén je na filmu pozoruhodná kamera Giulia Biccaria (pracoval na filmech Kruh, Dracula 2000), v níž se konfrontuje stylizovaný svět opery s dokumentaristickým snímáním. Zvláště si u ní zapamatujeme úvodní a závěrečné jízdy. Na začátku zachycuje titulní hrdinku před objektivem ve fotografickém ateliéru, na konci umírající u drátěného plotu místní tělocvičny, kde měla coby sboristka pěvecké vystoupení. V obou případech kamera couvá, ovšem s tím rozdílem, že v druhém případě míří až do oblak, přesně tam, kam patří Carmenino vášněmi zmítané srdce.


1) Dosud vzniklo na šedesát filmových verzí. V období němé kinematografie mohli tvůrci vycházet jedině z příběhu o vášnivé španělské cikánce Carmen, seržantu donu José, toreadorovi Lucasovi, pašerácích a lupičích. V roce 1915 vznikla v Americe hned dvě filmová zpracování v režii Cecila De Milla a Raoula Walshe. O rok později Charles Chaplin pojal Carmen jako parodii a sám si zahrál dona Josého. V roce 1928 natočil svou Carmen německý režisér Ernst Lubitsch, stejné vročení má i adaptace Francouze Jacquese Feydera. Srovnáme-li v přístupu k látce Ameriku s Evropou, zjistíme, že hollywoodští tvůrci dávali předloze spíše romantický přídech, zatímco Evropané ji viděli jako více naturalističtější, fatálnější a tragičtější.

S nástupem zvukové kinematografie se nabízí k použití i Bizetova geniální hudba. Vznikají záznamy operních představení, filmové opery (Francesco Rosi ve francouzsko-italské koprodukci, 1983), převyprávění Mériméeovy novely s využitím Bizetových tónů (Christian Jaque ve Francii, 1943) nebo inspirace na téma Carmen. K nejznámějším se řadí stejnojmenné dílo španělského režiséra Carlose Saury z roku 1983, v němž se propojuje dějová linie filmu s nacvičováním baletního představení Carmen. Ve stejném roce vítězí na benátském festivalu Francouz Jean-Luc Godard se svým Křestním jménem Carmen, které je osobitou variací na literární předlohu, zasazenou do současnosti. Naposledy jsme se s Carmen v kinech setkali nedávno, díky filmu Carmen: Divoká vášeň (Španělsko, Velká Británie a Itálie, 2003). Režisér Vicente Aranda opět vycházel z novely, novinkou jeho zpracování bylo začlenění spisovatele Prospera Mérimée přímo do děje (don José mu vypráví svůj životní příběh).

K nejoriginálnějším verzím tématu patří Carmen Jones, který v roce 1954 zfilmoval Otto Preminger. Opíral se o stejnojmenný muzikál, který Oscar Hammerstein napsal roku 1943 pro Broadway. Příběh je zasazen na jih USA a účinkují v něm výhradně černoši. Carmen je zde zaměstnankyní zbrojovky. Provdá se za pilota Joa, není mu ale věrná a on ji na závěr uškrtí.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.