Bridget Jonesová: S rozumem v koncích

9. 11. 2004 - 15:16 | Recenze | red

Bridget Jonesová: S rozumem v koncích zdroj: tisková zpráva

Deník Bridget Jonesové, natočený před třemi lety podle stejnojmenného románu Helen Fieldingové, se stal jednou z nejpopulárnějších romantických komedií posledních let

Deník Bridget Jonesové, natočený před třemi lety podle stejnojmenného románu Helen Fieldingové, se stal jednou z nejpopulárnějších romantických komedií posledních let. A protože už v té době existovalo knižní pokračování příběhů této trochu praštěné třicátnice, bylo jen otázkou času, kdy vznikne filmové pokračování. Renée Zellwegerová se nakonec uvolila opět přibrat hezkých pár kilogramů a vrátit se tak do kůže mírně zakomplexované reportérky Bridget, která problémy s muži řeší skleničkou alkoholu, cigaretami a čokoládou.

Bridget prožila několik krásných prvních týdnů vztahu s právníkem Markem Darcym, mužem, kterému dala na konci prvního dílu přednost před sukničkářem Danielem. V Markově kanceláři ale nyní začala pracovat štíhlá, půvabná Rebecca, která se na rozdíl od Bridget dokonale hodí do trochu snobské společnosti Markových kolegů. A přestože Mark nepřestává Bridget přesvědčovat o své lásce a oddanosti, všechny její komplexy jsou po krátkém létání v oblacích zpět a stupňující se žárlivé výstupy způsobí v jejím vztahu s Markem první vážnou trhlinu. Na scéně se navíc opět objevuje Daniel Cleaver, který chce znovu získat Bridget pro sebe a jejich společná pracovní cesta do Thajska se jeví jako výborná příležitost…

Stejně jako v prvním dílu Bridget přitahuje trapasy jako magnet. Zdá se, že Markovi vždy volá v nejnepříhodnější dobu, před jeho kolegy říká nejnevhodnější věci, obléká si nejnemožnější šaty a při točení reportáží končí v hromadě hnoje mezi prasaty. Její přátelé se jí sice upřímně snaží pomáhat, většinou to ale končí katastrofou. Její rodiče jí sice mají upřímně rádi, ale z návštěv u nich naskakují Bridget pupínky. Jediné, co se zdálo být dokonalé, byl její vztah s Markem, a i ten teď bere za své. Bridget však neztrácí sebeironii a sarkasmus, s kterým všechny karamboly komentuje ve svém deníku.

Snad jen osobního kouzla jako by jí od prvního dílu trochu ubylo. Přes všechny Bridgetiny chyby, které z ní dělají hrdinku z masa a kostí, ji diváci prvního snímku milovali, protože když se s ní zrovna přímo neidentifikovali, alespoň v ní poznávali někoho ze svých blízkých. V druhém díle ale chybí dostatek kouzelných momentů, které by vyvážily všechny ty chyby a trapasy, kterých se Bridget dopouští. Někoho proto může napadnout, proč o ni ti muži vlastně stále ještě tolik usilují. Přesto ale Bridget Jonesová zůstává jednou z nejsympatičtějších romantických hrdinek.

Lví podíl na tom má představitelka hlavní role Renée Zellwegerová. Držitelka Oscara za snímek Návrat do Cold Mountain a představitelka krásné vražedkyně v muzikálu Chicago se nebojí být před kamerou nehezká a roli Bridget hraje s gustem a lehkostí. Jejími spoluhráči jsou opětí Colin Firth v roli decentního a okouzlujícího Marka Darcyho a Hugh Grant jako neodolatelný svůdník Daniel Cleaver. Filmová postava Daniela dostala daleko větší prostor, než jí byl věnován v knižní předloze. Autoři snímku zřejmě chtěli vytěžit z Grantovy popularity a zachovat model milostného trojúhelníku z prvního dílu. Ten sice opět funguje, ale za cenu opakování stejných scén (Bridgetiny bombarďáky, rvačka obou soků,…).

Snímek je opět poměrně citlivě podbarven řadou známých i méně známých písní, i když ani v tomto ohledu nepředčí první díl. Také tentokrát si Bridget jednu ze skladeb falešně pobrukuje, do vtipnosti scény opilé Bridget, kvílející s magnetofonem, že už nechce být sama (All by myself) to má však daleko.

Jestli máte stejně jako já rádi Deník Bridget Jonesové, určitě si dvojku s podtitulem S rozumem v koncích nenechte ujít. Nese se ve stejném duchu a rozhodně se u při něm pobavíte. Možná ne tolik, jako poprvé, ale rozhodně vás toto pokračování neurazí.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.