Bratříčku, kde jsi? (Oh Brother Where Art Thou?)

19. 10. 2007 - 12:28 | Téma | red

Bratříčku, kde jsi? (Oh Brother Where Art Thou?) zdroj: tisková zpráva

Očekávaný snímek bratří Coenů je tady. V hlavních rolích George Clooney, John Torturro a T.B. Nelson. "Teď tři týpci se vytrácejí zadním vchodem pryč, bez rozloučení, bez kabátů. Proč? Protože kufr a v něm 1.2 miliónu dolarů." Napsal: Šimon Šafránek. Okolo Bratříčku, kde jsi? panovaly nejrůznější divoké zvěsti, třeba „kráva tam řídí letadlo“ a podobně

Okolo Bratříčku, kde jsi? panovaly nejrůznější divoké zvěsti, třeba „kráva tam řídí letadlo“ a podobně. Nakonec... nakonec tu máme další, možná až nepříjemně klasický coenovský snímek...

Prach a louže, Ford.28 zrez’ a splátky v prachu, žádnej sníh, žádnej řev... není jaksi od koho. Je krize.
Jenom U Parchmanů na farmě je pořádně živo. A teď tři týpci se vytrácejí zadním vchodem pryč, bez rozloučení, bez kabátů. Proč? Protože kufr a v něm 1.2 miliónu dolarů.
Jeden z chlapů se jmenuje Odysseus McGill a čirou náhodou je z tohohle nepovedeného banketu vede.

Jóóóóžin z báááážin Průměrně vzdělanému divákovi se starořecký mýtus připomene zastávkou u Sirén, nebo u Kyklopa (vynikající John Goodman). Později se přidává i prvotní odysseovská touha vrátit se domů.
V neobvyklé podobě se objeví i sám Homér (ačkoli ve své americké podobě, čteno tedy /Houmr/ to k našim uším přichází poněkud nechtěně zakódováno).

Kromě řeckých inspirací tvoří dějovou vycpávku prvky jižanské historie (černý kytarista, který svou duši upsal ďáblu, Ku-Klux-Klan, gangsteři).
Díky originálnímu (narozdíl od Brabcovy Kytice)zpracování těchto mýtů a několika hudebním číslům je tato road-movie bratří Coenů alespoň nějak zábavná.

4 stateční Bratříčku, kde jsi? je totiž po scénáristické stránce mizerně odvedená práce:
Charaktery figur nejsou povahově lomené. Proto postavy neprocházejí žádnou změnou, žádným vývojem. Nemusí nijak obhajovat své jednání, protože vše plyne v lehce rozverné náladě jižanského léta. Ani Odysseus sám není za celou délku filmu postaven před žádné dilema.
Vyprávění, silná stránka anglosaské kultury, není dramaticky propnutá (souvisí s výše uvedeným).
Ostré dějové zvraty, kterými se bratři Coenové proslavili, v Bratříčku, kde jsi? chybí. Veškeré hrany příběhu jsou obroušeny. Tvůrci poskytují maximálně náznak, nebo akcentovaný záběr, který ale nemá údernou sílu, protože se nemá o co opřít, nemá co reflektovat.

Světlou stránkou filmu jsou herci- gableovsky zarostlý Clooney, dachausky kostnatý Torturro a mile nablblý Nelson se svých postav shostili profesionálně skvěle: na to, že si všichni vystačí přibližně se DVĚMA obličeji jsou snad až příliš přesvědčiví.
Kamera je přirozená, střih neruší. Výrazný podíl na kladech Bratříčku, kde jsi? má hudba. Staré mississipské blues i svižné westernové kousky film zrychlují ke snesitelné úrovni.

Zdá se, že bratři Coenové neprožívají zrovna nejlepší roky. Možná mají na své filmy příliš mnoho peněz a nemusí tak hledat neobvyklejších cest při realizování svých nápadů. Možná se nechávají příliš kontrolovat producentem. Ale nejspíš jsou jednoduše v tvůrčí krizi. George Clooney alias OdysseusBig Lebowski, ač opravdu vtipný, byl takovým pozavíračkovým plácáním. Bratříčku, kde jsi? pak zní jako Joelovo nešťastné volání při hře na schovávanou, která trvá už moc dlouho.

Divák se jednoduše musí smířit s tím, že tahle cesta je místy až příliš přímá a vede až příliš pustou pouští.
Naštěstí má většina aut rádio.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.