Blbý a ještě blbější: jak Harry potkal Lloyda

27. 8. 2008 - 10:38 | Téma | red

Blbý a ještě blbější: jak Harry potkal Lloyda zdroj: tisková zpráva

Blbý a blbější byla dost zábavná komedie s Jimem Carreym a Jeffem Danielsem, která odstartovala dráhu bratří Farrellyových (dále nepříklad Něco na té Mary je)

Blbý a blbější byla dost zábavná komedie s Jimem Carreym a Jeffem Danielsem, která odstartovala dráhu bratří Farrellyových (dále nepříklad Něco na té Mary je). Na Carreyho se tehdy dalo ještě koukat (což v souvislosti s Božským Brucem říct nelze) a pár vtipů se vešlo mezi ty povedenější. Skoro deset let poté (to to letí) někdo blbý (a možná ještě blbější) přišel s myšlenkou uplácat takzvaný prequel, což je jen další z blbých a ještě blbějších způsobů jak z lidí třískat prachy a ruinovat kdysi dobré – nebo aspoň slušné – nápady, když už v úvahu nepřipadá obyčejné pokračování. (Nejnovějším trendem v této linii je udělat samostatný film některé vedlejší postavě – viz Král Škorpion.) Carrey s Danielsem se k podobné pitomosti zřejmě propůjčit nehodlali nebo byli na "obyčejný" sequel moc staří a vážní, a tak scenáristé vyrukovali se střední školou a rokem 1986: osmdesátá léta jsou ostatně kolébkou všech těch teenagerovských komedií, které dnes zažívají tak překvapivý revival.

Blbý a ještě blbější A tak se tentokrát dozvíme, že retardovaný Harry (Derek Richardson) až do svých bůhvíkolika let (vypadá na člověka, který se v pětadvaceti snaží vypadat na patnáct) procházel domácí výukou své matky, která ho teď nicméně nemilosrdně vysílá do obyčejné školy, aby si mezi vrstevníky našel kamarády. Harry se dá dohromady s neméně retardovaným Lloydem (Eric Christian Olsen), synem školníka (Luis Guzmán, který to opravdu neměl zapotřebí). Škole vládne chamtivý ředitel Collins (Eugene Levy s tváří kteréhosi z bratří Marxů), jenž z jejích zdrojů hodlá zpronevěřit co nejvíc prostředků pro pohodlný život v náručí své milenky, svačinářky Hellerové (Cheri Oteri). A protože nadace přispívají zejména na programy pro zvláštní studenty, rozhodne se Collins zřídit na škole fingovanou speciální třídu. Jako první v ní pochopitelně skončí Harry s Lloydem a následně do ní zatáhnou celou řadu flinků a ulejváků, kterým obyčejné studium nevoní. Podobné praktiky však připadají podezřelé epesní reportérce školních novin Jessice (Rachel Nichols). Takový scénář napíšete za jedno posezení na záchodě.

Doupě rozkoší A vypadá to, že stejným způsobem tenhle scénář skutečně vznikl, protože fekální humor se jím vine jako červená nit. Ne, že by to bylo nějak překvapující: spíš naopak. Teď vám schválně prozradím jeden z největších "gagů" celého filmu - a udělám to s naprosto čistým svědomím, protože jestli na Blbý a ještě blbější po přečtení téhle recenze půjdete, tak jsem něco musel udělat opravdu špatně. To se takhle Harry octne na rande s Jessicou, a aby nepřišel s prázdnou, koupí jí čokoládu. Jenomže je nervózní až za ušima, a tak s čokoládou v kapse prosedí nekonečně dlouhou dobu na topení (po tom, proč má Jessica v létě puštěné topení nebo proč si na něj Harry sedá, nepátrejte). A když si Harry odskočí na záchod, zjistí, že má plné kalhoty něčeho hnědého mazlavého. Bingo! Celou koupelnu zaneřádí hnědou kaší - a když to pak zjistí Jessičin otec, huláká na celou ulici objevné věty jako "I na okně jsou hovna!". Divácká chvilka par excellence - ale kdo jen můžou být ti diváci? (Jessičin otec se pro velký úspěch vrátí ještě v samotném závěru. Čokoládu vystřídá bahno, koupelnu nablýskaný bourák a příslušná hláška zní "Všude jsou hovna!")

Abyste si nemysleli, dojde i na další oblíbené "postupy" jako cintání čehokoliv z otevřených úst, proskakování zdmi nebo padání. Že já se tu o tom vůbec rozepisuju - vždyť ona i ta pointa v epilogu je do mrtě obšlehnutá z původního Blbý a blbější, ale zároveň úplně zmršená. Jako tady úplně všechno. A i ten jediný motiv, který vypadal alespoň vzdáleně slibně, to jest ona skupinka lenochů a vyvrženců, kteří se místo učení radši vydávají za pitomce, ale přitom jsou schopní táhnout za jeden provaz, vyšumí úplně do prázdna.

Tohle že jde do kin v šestnácti kopiích?! Smutný dobový obrázek. Nohy na ramena!

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.