Black Mass: Špinavá hra - recenze nového filmu s Johnny Deppem

24. 11. 2015 - 19:00 | Recenze | František Fuka

Black Mass: Špinavá hra - recenze nového filmu s Johnny Deppem zdroj: tisková zpráva

Skutečný příběh irského mafiána Jamese "Whitey" Bulgera (Johnny Depp), který v 80. a 90. letech řádil v Bostonu.

Hlavní důvod existence tohoto filmu je ten, že můžeme vidět Johnnyho Deppa s pokrouceným obličejem, strašlivou polopleší (nebo jak se to jmenuje) a strašidelnými brýlemi, takže z jeho psychopata v lepších okamžicích filmu skutečně jde hrůza. (Za zmínku stojí, že skutečný Bulger měl na hlavě cosi podobného, ale jinak nebyl Deppovi vůbec podobný.)

Film Black Mass má jistou zápletku, spočívající především v tom, že se Bulger na dlouhá léta stal informátorem FBI, jejíž agent (Joel Edgerton) ho kryl i když dělal velmi ošklivé věci - aby jim pomohl dostat se k ještě ošklivějším činům konkurenčních gangsterů.

Smutnou skutečností ale je, že nejlépe fungují scény, ve kterých prostě sledujeme, jak je Depp magor a někomu vyhrožuje nebo rovnou prostřeluje hlavu brokovnicí. Je veliká škoda, že se tyto scény (odehrávající se v průběhu asi 15 let) nepodařilo lépe zasadit do nějakého celistvějšího filmového tvaru.

zdroj: Foto: Warner Bros

Scény, ze kterých se film pozůstává jsou často bolestně izolované, jako třeba epizodka o tom, jak Depp a spol. někam odvezou nepohodlnou svědkyni a zabijí ji. Svědkyně nevystupuje v žádné předchozí scéně a je jen velmi mlhavě načrtnuto, kdo je a co udělala. Už vůbec netušíme, proč by nás měla zajímat. Totéž platí pro Bulgerovu manželku (Dakota Johnsonová) nebo pro slizkého šéfa vyšetřovatelů (Kevin Bacon). Vůbec k ničemu nakonec není využita ani postava Bulgerova bratra (Benedict Cumberbatch), který se od počátku snaží tvářit jako jeden z hlavních hrdinů.

Vlastně, s výjimkou Deppa a Edgertona není v celém filmu žádná další postava, která by měla nějakou hloubku a zaujala nás něčím jiným, než tím, jak úchylně se chová.

Black Mass zdroj: tisková zpráva

Film Black Mass je něco velice podobného, jako nedávné Legendy zločinu. Profesionálně natočený a slušně výpravný retrofilm o životě skutečného gangstera. Ale bohužel film, kterému se moc nedaří sdělit divákovi, proč by ho ten příběh měl nějak extra zajímat.

Hlavní rozdíl tkví v tom, že Depp podává o něco zajímavější a intenzivnější herecký výkon, než Tom Hardy. Takže plus 10 procent...

Hodnocení: 70 %

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.