Birth

15. 12. 2004 - 4:53 | Téma | red

Birth zdroj: tisková zpráva

Nicole Kidman exceluje v mrazivém dramatu Jonathana Glazera (SEXY BESTIE) o vdově, kterou desetiletý kluk přesvědčí, že je jejím dávno mrtvým manželem. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. + Fotogalerie. Po komediální krimi Sexy bestie (Sexy Beast) natočil Jonathan Glazer podle scénáře Jean-Claude Carrièrea komorní drama s téměř bergmanovskou atmosférou

Po komediální krimi Sexy bestie (Sexy Beast) natočil Jonathan Glazer podle scénáře Jean-Claude Carrièrea komorní drama s téměř bergmanovskou atmosférou. V mnoha ohledech jde o náročný film, který by ale především v artových sálech měl vzbudit pozornost.

Odehrává se v současném New Yorku, a to výhradně v zimě. Anna (Nicole Kidman) byla vdaná za Seana. Sean jednoho dne zkolaboval a zemřel. Birth Později se o Annu začal ucházet Joseph (Danny Huston). Deset let po Seanově náhlé smrti se s ním Anna zasnoubí. Na plátně působí tenhle pár trochu jako kráska a zvíře – vytáhlá, hubená a bledá Kidmanová s krátkým sestřihem a la Mia Farrow je pravým opakem statnému, požitkářskému Hustonovi s masitými rysy a hustými kadeřemi.
Následují narozeniny Anniny matky, během nichž se na scéně objeví cizí desetiletý chlapec, který Anně vážně oznámí, že je reinkarnovaný Sean (a Cameron Bright jej hraje famózně). Anna „Seana“ nejprve ignoruje, ale kluk se nevzdává. Nechává Anně podivné vzkazy a dožaduje se její přítomnosti. Annina rodina podrobí Seana výslechu, během kterého se ukáže, že toho kluk ví proklatě hodně. Anna pomalu podléhá jeho kouzlu a Joseph začíná ztrácet nervy.

Birth Filmů o tajemných a vědoucích dětech vzniklo jen v poslední době celá řada. Od horrorů typu obligátního 6.smyslu, nebo Kruhu až k mystériím, jako je například Hammův Godsend, kde shodou okolností hlavní dětskou roli ztvárnil právě Bright.
Carrièreův scénář se však podle mne nepokouší diváka ohromit, ale soustředí se na Annin charakter vystavený nečekané emotivní bouři. Anna se sice snaží Seanovu vlivu vzepřít, pokušení je ale silnější. A zjištění, že život bez Seana je i po letech ochotná obětovat, jí naplňuje přímo vesmírnou prázdnotou. Birth se zeširoka vyšklebuje „léčivým účinkům času“. A zatímco rozkol mezi snoubenci eskaluje, objevujeme i skrytou stránku Seanova života, která dodává Annině zpětnému vzplanutí ještě o něco tragičtější nádech.

Birth Asi nejnezapomenutelnějším okamžikem filmu je režie sekvence, kdy se malý Sean zhroutí. Joseph pak vede otřesenou Annu na Wagnera a s vyvíjející se hudbou kamera najede na detail Annina obličeje, kde zůstane. Dvě strhující minuty. Kidman během nich obsáhne zděšení, prozření i výsměch sobě samé. Na city aby v tu chvíli vzal divák hadr. Nebo radši dva.

Na vedlejší koleji nabízí Birth i jeden lehoulince šokantní motiv: sbližování dospělé Anny a malého Seana v několika obrazech rezonuje pedofilií. Rozestavení žena – kluk však jakoukoli kontroverzi automaticky zaobluje do rozměrů, které dilema hrdinky neruší.

Birth Nicole Kidman po loňském Dogville dokázala opět excelovat v náročné roli a je jednou z hlavních letošních oscarových favoritek. Zážitek z Birth umocňuje celou svou osobností – svým elegantním, avšak zranitelným vzhledem, svým mistrovským herectvím, kdy doslova splyne se svou rolí. Tím má blízko Johnu Malkovichovi. Huston nechává Kidmanové moře prostoru, přitom ale zase neupadá do pozadí. Sean mladého Brighta je suverénní a svou papírovou hrozbu dokáže zhmotnit nevídaně přesvědčivě.

Glazerova režie vyniká v důsledném budování jednolité atmosféry. Ačkoli na plátně se neobjeví slza, vyznívá Birth jako opuštěný noční nářek. Mrazivý park, mramorová hala činžáku i aristokratický Annin byt se zeleným salónkem, dokonce i Seanův zelený svetr asociují neředěný chlad. I když potom Van Santův dvorní kameraman Harris Savides (Slon (Elephant), Gerry, ale i Sedm (Se7en)) balí dlouhé scény do sebeměkčích světel, měl by si divák vzít vlastní deku i ke scéně u krbu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.