Bezesné noci

4. 4. 2006 - 13:28 | Téma | red

Bezesné noci zdroj: tisková zpráva

Film měl světovou premiéru v Jihlavě: velký dokument Davida Čálka a Radima Špačka o krizi v ČT v zimě 2000 přináší pohledy z obou znepřátelených táborů a k oběma je velmi drsný. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. Česká „televizní krize“ z vánočního období roku 2000 již dala námět hned několika knihám (většinou osobních pohledů) i dokumentům

Česká „televizní krize“ z vánočního období roku 2000 již dala námět hned několika knihám (většinou osobních pohledů) i dokumentům. David Čálek a Radim Špaček se pokusili natáčet u obou znepřátelených táborů a téměř po třech letech přicházejí s velmi ostrou a poutavou podívanou, která místy připomíná podařenou sci-fi, místy parodii, a místy se vám zvedá žaludek. Je to kruté.

Bezesné noci se s vámi nijak nemažou – začínají bez jakéhokoli zasvěcení do situace, což může odradit diváky mimo ČR.
Je 21. 12. 2000. Zpravodajství ČT ovládají vzbouřenci, kteří nesouhlasí se zvolením Jiřího Hodače na post ředitele ČT. Hodač právě začal budovat okolo své ředitelky zpravodajství Jany Bobošíkové tým, který má vysílání vzbouřenců nahradit.

Kdo z ato může? Výpovědi z obou znepřátelených táborů střídají doslova akční sekvence přímých konfliktů, či naopak momenty napětí, velké porážky, drobných vítězství…
Tvůrci zvládají být „objektivní“. V diskuzi se snaží o věcný přístup, ve střižně nepoužívají podpásové triky. Špaček v rozhovoru pro jihlavský festival uvádí, že „jsme chtěli nasrat všechny“.
Ve svém bijáku pak ukazuje, že k tomu, abyste protivníka zničili, stačí poslouchat.
Mezi prominentní demagogy lze řadit členku rady pro vysílání ČT Janu Dědečkovou („Hájím zájmy všech stran“), nebo na druhé straně barikády Václava Marhoula („jsou to goebbelsovský svině“- má na mysli I.Langera, se kterým se pak na fotce objímá).
Bezesné noci Ve štábu „Bobovize“ pak číhají naprostí zoufalci- od mladinkého sporťáka (zkušenosti: „pracoval jsem s modelkama a mám kapelu“) po podivného chlapíka, který v prvních dnech řve na Kavkách „Odstoupit (Hodač)“, aby pak Čálkovi do kamery tvrdil, že od počátku stojí na jeho straně.
Sporťáka navíc režiséři zvýrazňují trikem, který Špaček použil už ve svém polodokumentárním debutu Mladí muži poznávají svět: po sérii dotazů „k věci“ se zeptáte na úplnou banalitu- věk (Sedláček: „17“)/ případně jméno (Vesna v MMPS), čímž interview zasadíte do hlubší perspektivy, než se na první pohled zdá.

Zpr115 minut je na dokument podle mne opravdu hodně. Přesto nevím o mnoha pasážích, které by zasloužily popravu. Přesto: srovnání současného studia Bobovize s těmi předchozími, když ty předchozí jsme neviděli. A potom dlouhý segment s Aidanem Whitem, generálním tajemníkem Mezinárodní asociace novinářů, který přijde na řadu těsně před kolapsem Bobovize. Zpomalení sice funguje jako nádech před dramatickým finále, ale divák se nedozví nic nového a navíc ho (mě) přehlcuje komplikovanou zápletkou. Krizi zažehná až konflikt mezi oběma znesvářenými štáby a Whiteova přímá reakce.
Diskuse Segment na druhou stranu do zatím velmi osobního boje přináší pohled člověka zvenčí. Přítomnost seriózního a protřelého diplomata, tahle přítomnost normality udělá z konfliktu, a tím myslím z jakéhokoliv konfliktu, bezcenný dětinský nesmysl a z jeho aktérů jenom hlupáčky. A tenhle aspekt mi na Nocích imponuje. Tady nejsou „zapálení dobří“ a „zapálení zlí“. Tady jsou „nazí“ a „zaslepení“. O tom si upracovaný Michael Moore může nechat jenom zdát.

Drobné nedostatky dokumentu vidím v absenci/ nemožnosti natočit záběry s budoucím ředitelem ČT Janečkem (jenom my víme, že byl na straně revolucionářů- ha! vítěz!), či s panem Hodačem. Ten takto vystupuje jako jakýsi Dracula („zavřel se tam s ukrajinskou ochrankou“), ztělesněné zlo, démon, na jehož ďábelský vliv se snad přeživší účastníci konfliktu mohou vymluvit, že jim zatemnil mysl.

Bezesné noci Bravo zaslouží kamera Davida Čálka. Ten chlapík je úžasný! Je jako kanoista, který si hraje se svou řekou. Dynamicky se pohybuje mezi hloučky diskutujících, zvládá dlouhé chůze s kamerou vysoko nad hlavou, je schopný vás do ruda dráždit záběrem na něco, co zrovna stojí na okraji scény, a přesto pak do jejího ohniska vletí v ten pravý čas.
Citlivý Špačkův střih pak dokáže skvěle vystihnout komiku situace (Bobovize točí reportáž před nemocnicí a všechno se bortí).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.