Battle of the Year: The Dream Team - recenze

30. 10. 2013 - 7:00 | Recenze | Karel Drda

Battle of the Year: The Dream Team - recenze zdroj: tisková zpráva

Už od dob Chorus Line a možná ještě dřív se jednou za čas objeví v kinech film, v němž jde tanec v jeho nejskrytější a nejčistší formě. Každý tanečník by vám potvrdil, že v tomto oboru jsou soutěživost a souboje na denním pořádku, že každý, kdo si vezme na nohy piškoty, se střetává v drsných manéžích a musí bojovat.

Battle of the Year: The Dream Team je dalším „tanečním filmem“, který porodil Hollywood, aby potěšil oko puberťáka, milujícího soudobou hudbu a taneční kreace. V pravidelném rozestupu přibližně pěti let vzniká podobný snímek, přičemž nejnovější počin se zaměřuje na breakdance, který zrovna nejnovějším stylem není, ale o to vlastně vůbec nejde. Hlavním smyslem je nabídnout teenagerům nadějné a mladé hvězdičky, které v naprosto identickém a šablonovitém příběhu rozehrají předvídatelnou zápletku o nesourodém týmu, který míří na vrchol.

zdroj: Archiv

Trénink proti všem

Jason Blake (Josh Holloway) je požádán, aby vytrénoval tým tanečníků a připravil je na světový turnaj, na kterém se podaří vyhrát první místo a trofej v breakdanci vrátit zpět do USA. Skupinku povahově rozdílných tanečníků odveze kamsi do bývalé polepšovny, kde s nimi bude tři měsíce trénovat a připravovat velkou show. Za vznikem týmu stojí hiphopový magnát, který chce porazit především Korejce, kteří jsou podle všeho nejlepší. Následuje velmi předvídatelná zápletka, která vypráví o tom, jak trenér skládá do kupy nesourodý tým, který se ze začátku moc nemusí, aby se začal mít po chvíli rád a vzájemně se respektovat. Hoši běhají, trénují a tančí, ale to nestačí. Po nějaké době trénér pochopí, že se musí najmout „nejlepší choreografka na světě“ a do týmu přitáhne herečku ročník narození 1986. Nejlepší choreografové na světě jsou vzhledem k potencionálnímu publiku filmu mladí, úspěšní a samozřejmě krásní. Nejvtipnější na Bitvě roku je už šibeniční termín, s nímž se má dát do kupy hvězdný tým. Jste milionář a rozhodnete se pro účast v klání pár týdnů před zahájením. Předvídatelný děj doplňují taneční scény, které opravdu ocení jen ti diváci, kteří se věnují právě breakdanci. Pro ostatní to musí být jen klišovitý a nanicovatý snímek, v němž nejde vůbec o nic.

Taneční olympiáda

Ve filmu samozřejmě zazní informace, že takové klání v tanci je vlastně olympiádou, která nese velkou prestiž a spoustu výhod. Nejlepší jsou pak ukázky oné popularity, kdy celé mistrovství sleduje několik televizních štábů a ze soutěžících v teplákách se stávají velké hvězdy. Já sám proflákal mnoho let u televizní obrazovky a v životě jsem neviděl jediný přenos v breakdance a neznám jedinou hvězdu tohoto tance. Stejně obskurní je z mého pohledu kolová, v níž kdysi bodovali každoročně bratři Pospíšilové. V mých očích to byly skutečné hvězdy, protože každoročně poráželi nějaké bratry z východního Německa. Film Battle of the Year nabízí mládí v míře více než vrchovaté. Mladí tanečníci se tak ucházejí především o přízeň divaček, které v těch několika neznámých jménech mohou spatřovat své nové idoly. Cílem není vyhrát turnaj v tanci, ale být ikonou pro dospívající divačky. A to tento snímek možná splní. Režie se ujal méně známý Benson Lee, který však již v roce 2007 natočil o světě tohoto sportu dokumentární film. Zjevně mu to nedalo a musel se k tématu vrátit ještě v hrané podobě.

Hodnocení: 40 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.