Batman začíná (Batman Begins)

12. 7. 2005 - 1:01 | Téma | red

Batman začíná (Batman Begins) zdroj: tisková zpráva

Christian Bale jak Batman, který se konečně nemusí stydět za přízvisko Temný rytíř. Batman začíná (Batman Begins) Christophera Nolana je v krátké době třetí komiksovou adaptací, která spíš než zájmy teenagerů zohledňuje zdroj, ze kterého vychází

Batman začíná (Batman Begins) Christophera Nolana je v krátké době třetí komiksovou adaptací, která spíš než zájmy teenagerů zohledňuje zdroj, ze kterého vychází. Po Hellboyovi a Sin City je Batman začíná i přes určitá zaváhání v závěrečných pasážích hodný svého hrdiny.

Navíc se zdá, že jsme na dotek doby, kdy nestačí samotný superhrdina. Jeho existenci je třeba opodstatnit, vysvětlit. Zaměříme-li se tímhle směrem (viz oslavovaní Úžasňákovi (The Incredibles), nebo Millerovy batmanovské komiksy) ze superhrdiny se stává outsider. Figura, kterou její zvláštní schopnosti zároveň vyřazují z bezpečného krytu společnosti, figura na dešti.
Zkoumání psychologie takové postavy pak může být mnohem podnětnější i poutavější, než cingrlátka superspeciálních zbraní a cirkusová salta.
Batman začíná se vydal touhle cestou a Nolan spolu se scénáristou Goyerem vytváří fantastický svět s nečekaně realistickým nátěrem, které Nolanův dvorní kameraman Wally Pfister snímá v sépiových tónech.

Batman začíná Bruce Wayne (Christian Bale), synek průmyslového magnáta ve městě Gothamu, se jako malý stane svědkem vraždy svých rodičů. To je stará vesta.
Úvod Batmana začíná se odehrává v zajateckém táboře kdesi v Asii. Mladý Bruce, naštvaný na svět a sám na sebe, se tu probíjí bahnem a otrlými vězni.
Vyhlédne si jej Henri Ducard (Liam Neeson), pravá ruka tajemné ninjovské sekty mistra Ra's Al Ghula (Ken Watanabe). Ducard hrdinu přesvědčí, že jeho problémem je strach a nabídne mu cestu, jak se ho zbavit.
Strach je v novém Batmanovi vůbec zásadním tématem. Strach z nepřátel, strach ve vlastním srdci i strach nočních můr samotných. Přesah do současné paranoie světa mimo kina je očividný.
Na závěr tvrdého tréninku by měl Bruce přijmout Ra’s Al Ghulovo starozákonní, kruté a ve výsledku paradoxně ustrašené uvažování o hříchu, vině a trestu a kohosi zabít. Bruce ale odmítá a stává se Temným rytířem, chodcem na pomezí světla a tmy, kde mu sotvakdo pomůže.
Hrdina se vrací do Gothamu a nachází ho v poločase rozpadu: manažeři rozkrádají Wayneovo impérium, občany děsí počínání dona Falconeho (Tom Wilkinson) a dr. Jonathan Crane vyvíjí toxický plyn, se kterým chce celé město uvrhnout do stavu šílenství.

Batman začíná Nolana zajímají všechny Bruceovy začátky. S pečlivostí tetovače nechává Bruce tvořit své alter-ego pomocí nejrůznějších chyb a omylů. V laboratořích firmy Bruce objeví starého Lucia Foxe (Morgan Freeman), který hrdinovi poskytuje hi-tech materiály a hračky. Na rozdíl od modelu známého z bondovek se si nimi musí Bruce naučit zacházet, případně je ještě sám upravuje.
Ze všech technických hračiček stojí za povšimnutí zejména batmobile, který díky agresivnímu designu, pružení a promyšleným zvukovým efektům připomíná živého tvora.

Určitý zlom v tempu snímku myslím nastává s nástupem Batmana na scénu. Akční scény vypadají uspěchaně a chybí jim promyšlenější choreografie. Zatímco motiv toxinu v ulicích je mistrovsky přízračný, jeho dějové vyvrcholení, či finální souboj jsou ve srovnání s předchozími obrazy ostudně podrežírované. Nolanovi dělá evidentně větší radost rozehrávat situace, ve kterých se mění hrdinova tvář a ne počet vypálených kulek.

Batman začíná Bale vypadá v Batmanově DIY masce nekompromisně, jako Bruce Wayne ale dokáže přísné rysy své tváře přetavit v lišáckou vznešenost. Tu na scéně rozviřuje i Alfred Pennyworth v noblesním provedení Michaela Cainea.
Díky napjatému výrazu Cilliana Murphyho je Crane aka Scarecrow (Strašák) výsostným zloduchem snímku.

Christopher Nolan ohromil filmové fandy především svým druhým filmem, zapeklitou konstrukcí Mementa. Na ten film jste mohli jít třikrát a pokaždé ho pochopit jinak, i když je pravda, že si pak člověk čím dál více začal uvědomovat, že skutečně zajímavé je až to, co už ve filmu není.
Před Mementem bylo Following, po Mementu remake skandinávské Insomnie. S Batmanem se Nolan pustil na pole velkofilmové produkce a myslím, že kolem a kolem obstál velmi dobře.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.