Armáda mrtvých – recenze nezvládnutého návratu Zacka Snydera k zombíkům

27. 5. 2021 - 13:15 | Recenze | Matěj Svoboda

Armáda mrtvých – recenze nezvládnutého návratu Zacka Snydera k zombíkům zdroj: Foto: Netflix

Režisér Zack Snyder má letos celkem plodný rok. Na jaře se na HBO GO a HBO Max objevila jeho verze Ligy spravedlnosti, kterou napoprvé kvůli tragédii v osobním životě nestihl dokončit a jeho náhradník Joss Whedon neodvedl zrovna dobrou práci. Teď je tu Armáda mrtvých, s níž se vrací tak trochu ke kořenům.

Jeho celovečerním debutem totiž byl remake zombie klasiky Úsvit mrtvých a dodnes zůstává možná i jeho nejlepším filmem. A to má na kontě i epickou Třístovku nebo povedenou komiksovku Strážci – Watchmen. Jenomže člověk dvakrát nevstoupí do stejné řeky. A v případě Zacka Snydera by se dalo říct, že po tom druhém pokusu může být rád, že se neutopil.

Děj se odehrává v Las Vegas. Město, které donedávna zářilo neony a kde člověk mohl během jediného večera vyhrát miliony i prohrát životní úspory, se proměnilo v uzavřenou oblast, kam se jen tak někdo neodváží. Právě tady totiž vypukla zombie nákaza, a i když se armádě povedlo zabránit nejhoršímu, muselo celé Vegas obehnat vysokou zdí z kontejnerů a celé území odepsat. Od té doby však uběhlo už pár let a vláda se teď chystá hodit pro sichr na město atomovku.

Armáda mrtvých zdroj: Foto: Netflix

Jenže v téhle chvíli přichází na scénu Scott Ward. Profesionální drsňák, jenž dostal nabídku, jaká se neodmítá. V jednom z casin je totiž pořád 200 milionů dolarů a pokud on a jeho tým vyrazí do Vegas a přivezou je zpátky dřív, než je zničí jaderný výbuch, čtvrtina bude jeho. A kvůli takové částce stojí za to riskovat krk a vyrazit krást do města mrtvých, ne?

Jenomže Scott a jeho parťáci netuší, že tam na ně čeká pár překvapení. Ne každý jde totiž po penězích a ve Vegas se navíc mezi zombíky začínají objevovat monstra, která jsou silnější, rychlejší a hlavně chytřejší. Boj o peníze i o život může začít.

Takhle napsané to vypadá celkem atraktivně. Zack Snyder od začátku sliboval krvavý akční výplach a zápletka točící se okolo party všehoschopných likvidátorů uvězněných ve městě plném nemrtvých slibovala spoustu béčkové zábavy. Veselé násilí, akční scény plné nápadů a prostě pořádnou jízdu. Jenže nic z toho v Armádě mrtvých nakonec není. Nebo skoro nic. Nějaká ta akce a brutalita se objeví, ale pokud nepočítáme efektní úvodní titulky, tak na ni člověk musí čekat hodně dlouho přes hodinu. A co se děje do té doby? Vlastně nic moc.

Armáda mrtvých zdroj: Foto: Netflix

Snyderovi se nepovedlo do filmu nacpat jedinou postavu, která by byla alespoň trošku zajímavá, měla hloubku nebo nějaký charakter. Tím pádem je člověku úplně jedno, v jakém pořadí hrdinové umřou a kdo se dožije závěrečných titulků. Snyderovi v podstatě stačí definovat hrdiny jedním slovem (drsňák, kasař, youtuber, svalovec, zrádce…) a pak doufat, že všechno dožene tím, že bude zkoušet vykrást slavné Vetřelce a Útěk z New Yorku. Jenomže to nestačí.

Není tu prostě nikdo, na kom by divákům záleželo. Navíc se tu očividně nikdo nepokoušel o to, aby to celé dávalo smysl, takže ten hodinu a půl dlouhý rozjezd člověk nakonec musí trávit tím, že se snaží spočítat, kolik nesmyslů, nelogičností a hovadin tvůrci do filmu nacpali a doufali, že jim to projde.

Paradoxně ještě větší potíž než nudné postavy a nesmyslný děj tkví v tom, že Snyder permanentně nahazuje udičku na diváka a slibuje velké věci, ze kterých ale nakonec vůbec nic není. Asi byste čekali, že když s sebou jeden s hrdinů tahá kotoučovou pilu, k níž má až příliš blízký vztah, ve finále ji vybalí a začne masakr. Vůbec.

Armáda mrtvých zdroj: Foto: Netflix

Když se pak dozvíme, že v ulicích města jsou tisíce vyschlých zombie, co „ožijí“ při dešti, taky by se dalo očekávat, že ve filmu zaprší a tenhle nápad k něčemu povede. Taky vůbec. A takhle bychom mohli jet dál.

Armáda mrtvých je vlastně strašně hloupý film a sám sobě podráží nohy tím, že nedovede realizovat ani těch pár nápadů, které Zack Snyder měl, a navíc nutí diváky trávit čas ve společnosti hrdinů zajímavých asi jako předpověď počasí pro Ugandu.

Režisér dostal od Netflixu docela dost peněz a evidentně volnou ruku. A to druhé nebyl dobrý nápad, protože Snyder očividně potřebuje na place někoho, kdo se nebude bát říct mu „hele, tohle je fakt blbost, tohle není dotažené a tohle bys měl o půl hodiny zkrátit, nebo ti u toho lidi usnou.“ Anebo by mu taky mohl zakázat používat kameru, díky které to celé vypadá rozostřeně. Nebojte se, chyba není na vaší obrazovce, to si jen pan režisér hrál na umění.

zdroj: Netflix

Armáda mrtvých se ke konci sice promění v tu slibovanou akční řežbu, a i když po akční stránce jde spíš o solidní řemeslo než o skutečně zásadní podívanou, bitka s naštvanými zombíky působí jako vysvobození a po jejím konci tak možná můžete mít pocit, že Armáda mrtvých je vlastně celkem fajn film. Ale čím víc na ni budete myslet, tím víc budou na povrch vyplouvat její dějová nesmyslnost, odfláknuté postavy a vlastně i dost nezvládnutá režie.

Pokud na Armádu mrtvých chcete koukat, pusťte si ji od půlky. O nic nepřijdete a dostenete jednu delší a celkem fajn akční scénu. A hodinu života navíc. A pokud na ni koukat nechcete, já vás do toho určitě nutit nebudu.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.