Apple hodlá dělat vlny, do filmů chce investovat miliardu ročně

27. 3. 2023 - 13:44 | Novinky | Adam Homola

Apple hodlá dělat vlny, do filmů chce investovat miliardu ročně zdroj: Foto: Apple TV+

Apple plánuje uvádět filmy v kinech po celém světě. Firma tak oslovila několik filmových distributorů s cílem zviditelnit Apple TV+ a vytvořit ze svých filmů obrovské „kulturní události“.

Mezi filmy, které Apple plánuje v dohledné době uvést do kin, patří Killers of the Flower Moon Martina Scorseseho, Argylle Matthewa Vaughna a Napoleon Ridleyho Scotta.

Společnost Apple se tak nespokojuje s tím, že je dominantním hráčem v technologickém průmyslu. Společnost se ve velkém pouští také do zábavního průmyslu a plánuje utratit 1 miliardu dolarů ročně za původní filmy, které budou uvedeny do kin po celém světě.

Tímto krokem se Apple dostává do přímé konkurence s dalšími streamovacími giganty, jako jsou Netflix a Disney+, kteří rovněž investují velké prostředky do výroby vlastních filmů. Ale na rozdíl od Netflixu a Disney+, které se při distribuci spoléhají především na vlastní platformy, chce Apple využít sílu kin a vytvořit rozruch, povědomí a v konečném důsledku i rozšíření své streamovací služby Apple TV+.

Podle agentury Bloomberg společnost Apple oslovila několik filmových studií s nabídkou partnerství při uvádění některých svých chystaných titulů v letošním roce a v dalších letech. Společnost se také zavázala, že své filmy uvede alespoň na měsíc do tisíců kin, čímž jim dá šanci kvalifikovat se na významná ocenění v čele s Oscary a oslovit tak ještě širší publikum.

Strategie společnosti Apple je podobná strategii společnosti Amazon, která také ročně utratí přibližně 1 miliardu dolarů za filmy, které se promítají v kinech. Amazon zaznamenal několik kritických a komerčních hitů s filmy jako Manchester by the Sea, The Big Sick a s druhým Boratem. Amazon také nedávno koupil za 8,45 miliardy dolarů studio MGM, čímž získal přístup k rozsáhlé knihovně kultovních franšíz, jako je James Bond a Rocky, potažmo aktuální a velice úspěšný Creed.

zdroj: Apple TV+

Jedna z exkluzivit na Apple TV+, See.

Zatímco však Amazon agresivněji získává stávající filmy z festivalů nebo od jiných studií, Apple se více zaměřuje na vývoj vlastních projektů od nuly. Společnost přilákala některá z největších hollywoodských jmen lukrativními smlouvami a tvůrčí svobodou. Některé z filmů, které Apple plánuje uvést do kin, jsou:

Killers of the Flower Moon: Historické kriminální drama režiséra Martina Scorseseho s Leonardem DiCapriem a Robertem De Nirem v hlavních rolích. Film je natočen podle knižního bestselleru o sérii vražd původních obyvatel Ameriky v Oklahomě ve 20. letech 20. století. Rozpočet filmu se údajně vyšplhal ze 150 na 200 milionů dolarů, což z něj činí jeden z nejdražších filmů všech dob.

Argylle: V hlavních rolích se představí Henry Cavill, Sam Rockwell, Bryce Dallas Howard, Bryan Cranston, Catherine O'Hara, John Cena, Samuel L. Jackson, Dua Lipa a další. Film je natočen podle připravovaného románu Ellie Conwayové o špionovi, který zjistí, že mu zbývá 11 měsíců života.

Napoleon: Životopisný film režiséra Ridleyho Scotta s Joaquinem Phoenixem v hlavní roli francouzského císaře. Film vychází ze scénáře Davida Scarpy, který byl původně napsán pro Stanleyho Kubricka.

zdroj: Apple TV+

Apple TV+ začala společně s výborným dramatickým seriálem The Morning Show.

Jde pouze o hrstku příkladů ambiciózních filmů společnosti Apple, které by mohly konkurovat filmům jakéhokoli velkého studia. O jejich kvalitách se samozřejmě ještě přesvědčíme, nicméně se dá bez problémů očekávat, že v těchto konkrétních případech půjde minimálně o solidní kousky.

Apple nezveřejňuje, kolik má předplatitelů své streamovací služby, ale analytici to odhadují na 20 až 40 milionů. To je daleko za 222 miliony předplatitelů Netflixu nebo 146 miliony předplatitelů služby Disney+ k prosinci 2022.

Společnost Apple však tato čísla nemusí příliš trápit, dokud si dokáže udržet své věrné zákazníky připoutané ke svému ekosystému. Primárním byznysem firm jsou, a i nadále budou technologické hračky v čele s iPhonem a počítači Mac.

Zdroje: Bloomberg

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.