Anna – akční nářez, nebo pád evropského superrežiséra na dno?

26. 8. 2019 - 9:00 | Recenze | Matěj Svoboda

Anna – akční nářez, nebo pád evropského superrežiséra na dno? zdroj: tisková zpráva

Ruská vražedkyně touží po svobodě a rozpoutá válku tajných služeb. A jejími oběťmi se stávají i diváci.

Luc Besson byl v devadesátých letech považovaný za evropského Spielberga. Byl to vizionář, člověk s obrovským talentem, nekonečnou představivostí a s nadšením přepisoval pravidla žánrů. Natočil vynikající Brutální Nikitu, kultovního Leona nebo slavný Pátý element, v jednadvacátém století se ovšem začal víc věnovat produkci a pomohl na svět sériím jako Kurýr nebo 96 hodin.

A také ohromné hromadě nezajímavých, hloupých a mnohdy i dost špatných béček. Že má jako režisér pořád co nabídnout, předvedl v akční sci-fi Lucy nebo ve velkolepém Valerianovi a městu tisíce planet. Jeho Anna měla podstatně menší ambice a měl to být jen obyčejný akčňák, od kterého nikdo nečekal žánrovou revoluci. Ta nakonec taky nepřišla. Ale bohužel nepřišla ani béčková zábava, jakou Bessonova novinka slibovala.

anna 1 zdroj: tisková zpráva

Anna je žena, kterou nelze přehlédnout. Krásná, vysoká, domluví se několika jazyky, má charisma a většina mužů by asi dala vlastní ledvinu za to, kdyby s ní mohli strávit příjemný večer třeba na minigolfu. A obě ledviny, kdyby se ten večer mohl protáhnout až do rána. Okouzlující blondýnka se živí jako modelka, pracuje v Paříži a fotografové ji milují. Jenže o ní zdaleka neví všechno.

Annu před lety naverbovala KGB. Studená válka sice nedávno skončila, ale i devadesátá léta potřebují svoje špióny, protože Západ a Východ rozhodně nezakopaly válečné sekyry. Anna prošla extrémně tvrdým výcvikem a dnes je z ní profesionální vražedkyně, která se za maskou usměvavé modelky jen schovává. Když ovšem zazvoní telefon z Moskvy, mění se v Terminátora. Jenže už toho má plné zuby. Chce normální život, její nadřízení však nemají v plánu se s ní rozloučit. A tak se rozhodne pro riskantní akci, při níž rozpoutá válku tajných služeb a na jejím konci bude konečně svobodná. Nebo mrtvá.

anna 3 zdroj: tisková zpráva

Zápletka Anny není moc složitá a vlastně by to ani moc nevadilo. V podobných filmech bývá příběh víceméně druhořadý a důležitější je provedení, ono to ovšem skřípe i u něj. A docela povážlivě. Anna je neskutečně primitivní a hloupý film, jenže jako by se za to Besson trošku styděl a pokoušel se ho udělat složitý svou režií.

Zcela záměrně a naneštěstí naprosto bezdůvodně střídá různé časové roviny. Jednu chvíli září Anna na předváděcích molech, hned potom se vrátíme na začátek jejího agentského života, kdy uvažovala o sebevraždě, potom ji vidíme jako zkušenou agentku, pak v její první misi… nemám nic proti těmhle postupům. Naopak, baví mě, když si filmaři umí pohrát se strukturou vyprávění, u Anny je tu ale jen proto, aby zakryla, jak moc pitomoučký je celý ten příběh. A i tak se to nedaří, protože pitomoučký je opravdu strašně moc.

anna 4 zdroj: tisková zpráva

Potíž tkví i v tom, že Anna moc nezvládne oslnit akcí. Uprostřed filmu je sice vynikající bitka v restauraci, a i akce na závěr se vcelku podařila, ale jako by si tvůrci vypotřebovali veškerý rozpočet právě na tyhle dvě scény. Ve zbytku se buď srandovně mluví, nebo dostaneme podivnou koláž záběrů, ve kterých Anna někam přijde, někoho střelí a pak odejde.

V podstatě neudělá nic akčního, chytrého nebo dokonce nápaditého. A čím víc na to člověk kouká, tím víc mu dochází, že tvůrci vlastně nemají v rukávu nic, čím by mohli zaujmout nad rámec průměrného béčka.

Na Annu se občas docela dobře kouká. Ty dvě zmíněné akční scény jsou hodně povedené, ale jinak se tu jen těžko hledá něco, co byste museli vidět. Buď už jste to totiž viděli jinde, nebo to není natolik zajímavé, aby bylo třeba věnovat tomu pozornost.

anna 2 zdroj: tisková zpráva

Sasha Luss v hlavní roli je skutečně nádherná, její herecký rejstřík však jen tak tak stačí na vražednici/modelku a na to, aby odtáhla celý film, jednoduše nemá. Helen Mirren, Cillian Murphy nebo Luke Evans pak hrají tak šablonovité postavy, že vlastně ani není moc důvod se jimi zabývat.

zdroj: Vertical Entertainment

Anna vypadá jako typický levný akčňák, který Besson produkuje. Naneštěstí tady i režíruje. A logicky jsem měl tedy podstatně větší očekávání. Anna je nejen nenaplnila, ale možná by měla problém naplnit je i v případě, že by byla jen tím dalším neambiciózním béčkem z Bessonovy produkční stáje a točil ji nějaký francouzský nýmand. S Bessonem za kamerou je výsledek vlastně i trošku trapný.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.