Animatrix

3. 7. 2008 - 10:07 | Téma | red

Animatrix Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Scénář a režie: uvedeno u jednotlivých příběhů. Region: 1. Obraz 2,35 : 1. Dolby Digital 5.1. Anglická a japonská verze. Český dabing. Anglické podtitulky.Devět příběhů, které doplňují obraz celovečerních filmů o Matrixu. [Neznámé území] Když Andy a Larry Wachowski ohlásili pokračování Matrixu, vyděsili mne

Animatrix
[Neznámé území]
Když Andy a Larry Wachowski ohlásili pokračování Matrixu, vyděsili mne. Rád bych ale všechny ujistil, především čtenáře právě těžce nesouhlasící, bušící hlavou do monitoru, že JSEM fanoušek Matrixu. Pokračování jsem zatím neviděl - a to především ze strachu, co se světem Matrixu provede Hollywoodská mašinérie. Možná právě proto mne koláž příběhů nazvaná jednoduše Animatrix mohla jenom příjemně překvapit. Jde o velmi uspokojivou směs malých-velkých animovaných děl. Doufejme, že některé z nich se dočkají přepracování v samostatný film. Každá část pochází z jiné autorské dílny, liší se vizuálními, zvukovými prostředky i vlastní filozofií a je tak velká šance, že si každý najde tu „svou“ a nikdo nebude zklamán.

Animatrix
[Přijímací zkouška]
Samozřejmě, od devíti samostatných povídek v délce cca deseti minut nemůžeme očekávat totéž, co od celovečerního filmu. Pokud by film Matrix byl mangou, byly by části Animatrixu zcela určitě "sidestories", vedlejší příběhy kreslené v separátních sloupečcích, postradatelné pro hlavní dějový proud, ale dokreslující fiktivní svět. Použita je klasická ruční i nejmodernější 3D animace, také jejich působivé kombinace. Míra detailů je někdy až obtěžující. Animatrix není možné sledovat z videokazety na malém televizoru, zaslouží si perfektně vybavené domácí kino nebo raději plátno kina. Prostorový zvuk je prostě vynikající, soundtrack (bez váhání) deklasuje ten z Matrixu Reloaded.

Je obtížné shrnout děj a hlavní myšlenku desetiminutových filmů bez rizika, že se prozradí příliš mnoho. V každém případě mají společnou temnou atmosféru soubojů o život i vlastní identitu.

Animatrix
[Poslední let Osirise]
Poslední let Osirise
(The Final Flight of the Osiris)
Scénář a režie: Andy a Larry Wachowski.
O poslední bitvě lodě Osiris, sestry Nabuchodonozora. Plně využívá možností soudobé počítačové 3D animace. Zatímco tréninková „erotická“ scéna přece jen vyznívá uměle, postupem času je divák vtažen do děje a skutečně zapomene, že nesleduje hraný děj. Skvělé obrazové a zvukové podání ovšem nic nezměnilo na mém dojmu, že sleduji ilustrační animaci k počítačové hře, bez vlastní zápletky a jakékoli myšlenky.

Druhá renesance – část I a II (The Second Renaissance: Parts 1 & 2)
Scénář: Larry a Andy Wachowski. Režie: Mahiro Maeda.
Obě části Druhé renesance nás formou dokumentu provedou koncem světa lidí, těsně před vznikem Matrixu. Pro mnohé je tohle dílko násilné, ukazuje možné aspekty střetu světa lidí a osamostatňujících se strojů. I přes kombinovanou délku a masové scény chyběl pocit “velkého příběhu.”

Dětský příběh (Kid‘s Story)
Scénář: Larry a Andy Wachowski. Režie: Shinichiro Watanabe.
Jaké to asi je, být Vyvoleným, na rozdíl od Nea ale jen studentem střední školy? Zajímavá animace a zejména souboj hrdiny na skateboardu s agenty stojí za prožití. Ostatně, nic menšího jsem od tvůrce seriálu a filmu Cowboy Bebop nečekal.

Program (Program)
Scénář a režie: Yoshiaki Kawajiri.
Yoshiaki Kawajiri je zkušený tvůrce mnoha hitů, zejména Ninja Scroll, jehož styl zde nelze přehlédnout. Pro mnohé bude tento tréninkový program, plný soubojů provázených monology a lá Cypher, příjemným pobavením.

Světový rekord (World Record)
Scénář: Yoshiaki Kawajiri. Režie: Takeshi Koike.
Vcelku originální idea o další možnosti jak zpřetrhat své svazky s Matrixem. Bohužel se ukázala příliš nedostatečnou i pro 10 minut děje a forma animace byla pro mne velkým zklamáním.

Neznámé území (Beyond)
Scénář a režie: Kouji Morimoto.
Beyond se okamžitě stal mým favoritem. Žádné překvapení, stylově je nejpodobnější japonské anime a proto bude nepochybně na posledním místě u diváků preferujících “Poslední let Osirise.” Vypráví příběh o tom, co se může stát při chybě Matrixu. Ano, může se stát cokoliv a není náhodou, že si leckdo vzpomene na fenomenální “Piknik u cesty.” Totéž surreálno a závrať z nepochopitelného. To je ostatně režisérova silná parketa, jak ukázal v podobném filmu Magnetic Rose.

Detektivní příběh (A Detective Story)
Scénář a režie: Shinichiro Watanabe.
Opět něco vizuálně zcela odlišného. Tentokrát je příběh honby na skutečnou Trinity vyprávěn stylem noir drsné detektivní školy včetně nezbytného vnitřního hlasu depresivního hrdiny-detektiva. Ovšem počítačové vybavení mi ze všeho nejvíc připomnělo 1984. A opět ten neodbytný pocit, že by delší stopáž psychologickému portrétu hrdiny jenom prospěla.

Přijímací zkouška (Matriculated)
Scénář a režie: Peter Chung.
Musím se přiznat, že se mi u předchozích příběhů opakovaně vracelo: „Tahle králičí nora hluboko nevede.“ Všechno mi ale nahradil poslední 16 minut dlouhý příběh postavený na psychodelické kombinaci 3D počítačové animace a klasický postupů. Stejně jako Aeon Flux od téhož autora je to divné, bizarní, a možná i hluboké.


Výbava: Extras patrně nebudou hlavním důvodem ke koupi tohoto DVD. Kromě komentářů u čtyřech povídek je nejzajímavější The History and Culture of Anime -dokument o ovlivnění západního filmového průmyslu a především bratří Wachowských animou.

Podrobněji o příbězích Animatrixu

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.