Anifest v Třeboni, ale také v Teplicích

14. 5. 2009 - 13:33 | Téma | red

Anifest v Třeboni, ale také v Teplicích zdroj: tisková zpráva

Bohatý program v obou městech. Praha 30. dubna (ČTK/Tiscali) – Poprvé ve dvou městech se uskuteční mezinárodní festival animovaných filmů Anifest

Praha 30. dubna (ČTK/Tiscali) – Poprvé ve dvou městech se uskuteční mezinárodní festival animovaných filmů Anifest. Už 1. května bude tradičně zahájen v Třeboni, kde potrvá čtyři dny. Od 7. do 10. května se uskuteční v Teplicích. Už poosmé se sejdou filmoví profesionálové, tvůrci, odborná veřejnost a milovníci animované tvorby, aby využili nabídky jediného specializovaného festivalu v Čechách a zhlédli několik stovek snímků z celého světa. V Třeboni se utkají filmy v kategoriích krátký autorský film, celovečerní film a snímky české přehlídky, Teplice budou hostit začínající tvůrce a širokou veřejnost. Vedle soutěžních projekcí se uskuteční semináře, tvůrčí dílny a prezentace studií. V obou městech se uskuteční i výstavy. V Třeboni rozsáhlá expozice artefaktů z filmu Jiřího Barty Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?. V Teplicích půjde o výstavu prací studentů filmových škol zemí Visegrádu. Anifest byl zařazen do seznamu doprovodných kulturních akcí v rámci českého předsednictví v EU.

V Teplicích se bude soutěžit v kategorii filmů studentských, filmů vytvořených dětmi, studentských pásem a zakázkové tvorby. Všechny snímky zařazené do soutěže budou uvedeny na obou místech. Mezi autory budou světoví tvůrci jako Bill Plymton, Priit Pärn, Paul Driessen a Nina Paleyová, z českých filmařů pak Pavel Koutský, Barbora Dlouhá a Michal Žabka.

Páteř doprovodného programu vytvoří retrospektiva italských animovaných filmů, o jejíž dramaturgii se postaral prezident festivalu, italský historik animované tvorby Giannalberto Bendazzi, a pásmo Poklady z historie rakouské animace. Řada mimosoutěžních projekcí bude věnována dílu Eduarda Hofmana, který by se letos dožil 95 let. Promítnuty budou také celovečerní filmy ze světové produkce – mimo jiné Stvoření světa, Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka, Zámek v oblacích, Mrtvá nevěsta Tima Burtona, Valčík s Bašírem, Farma zvířat, Bolt - pes pro každý případ a Kung Fu panda. Domácí produkci zastoupí loutkový film Jiřího Barty Krysař. Organizátorům se podařilo zajistit i zajímavý dokument o zapomenutém průkopníkovi ruské animace Alexandru Širjajevovi.

Dvacáté výročí pádu železné opony připomene pásmo předlistopadových českých animovaných snímků, jjichž výroba a distribuce zápolila s ideologickými obstrukcemi ze strany státu. Ve snaze podpořit vznik kvalitních českých animovaných filmů vyhlásila společnost AniFest s.r.o. nový ročník soutěže Nová animovaná tvorba.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.