Angry Birds ve filmu - recenze animáku se slavnými ptáky

12. 5. 2016 - 9:46 | Recenze | František Fuka

Angry Birds ve filmu - recenze animáku se slavnými ptáky zdroj: tisková zpráva

Angry Birds ve filmu je avantgardní animované podobenství, které odvážným způsobem nastavuje zrcadlo dnešní složité situaci v Evropě. Všímejte si se mnou:

Na ptačím ostrově spolu žijí mezi zástupem ostatního ptactva také tři kamarádi, kteří mají "shodou okolností" stejné barvy jako německá vlajka.

Kamarádi mají problémy s tím, že jsou občas naštvaní, což ve "šťastné ptačí komunitě" není přípustné a všichni tři se musejí zúčastnit nucené převýchovy, aby byli sluníčkovější.

Pak jednoho dne přijede loď se zeleným prasetem, které má typický muslimský plnovous. A zelená je, jak všichni víme, barva Islámu.

pig zdroj: tisková zpráva

Prase se chce s ptáky kamarádit a předvést jim skvělé cirkusové představení. Všichni ptáci se toho nemohou dočkat.

Jen našim třem hrdinům připadá divné, že prasat vylézá z lodi čím dál víc a víc, a že mají na palubě spoustu výbušnin. Ale ostatní ptáci označí hrdiny za xenofoby a pomáhají prasatům s přípravou jejich kulturního obohacení.

Pod rouškou cirkusového představení s diskotékou prasata unesou ptákům všechna jejich vejce a utečou lodí zpět na svůj ostrov.

Zničení ptáci jsou nešťastní a chystají se pasivně smířit s vyhlazením své rasy, ale našim třem hrdinům se podaří přesvědčit je, že řešením je nenávist, a všichni se vydají přes moře na trestnou výpravu.

hate zdroj: tisková zpráva

Na ostrově prasat započne velká bitva, a když už to vypadá, že vše je pro ptáky ztraceno (protože prasat je mnohem víc), objeví se legendární orel, v jehož existenci téměř nikdo nevěřil, a který je mnohem silnější, než ostatní ptáci (umí létat).

eagle zdroj: tisková zpráva

b791a184dd90cfea15be4ca4e5edbb2f zdroj: tisková zpráva

Němečtí ptáci pak za vydatné pomoci amerického orla prasata vybombardují a jejich město srovnají se zemí. Film končí happyendem, t.j. narozením tří malých árijských ptáčků. Některá prasata ale v troskách přežila a už potutelně připravují další plán.............

what.the.fuck did I just read zdroj: tisková zpráva

No, bylo by to super, kdyby ve filmu bylo takhle sofistikované poselství. Ale obávám se, že podobnost staré naivní vládnoucí sovy s Angelou Merkelovou je čistě náhodná, a že tento finsko-americký animák chce pouze vyrýžovat nějaké prachy z veleúspěšného videoherního fenoménu.

Uznávám, že všechno je hezky barevné, rozhýbané a hlasité (hudba hojně cituje melodie z videohry), technická stránka je bezchybná, ale zápletka je naprosto předvídatelná, zdlouhavá, a film neobsahuje ani dostatečné množství čistě vizuálních groteskových gagů. Všichni jen pořád křičí, padají a jsou naštvaní a neurotičtí.

K nejsofistikovanějším vtipům patří plakát s prasetem, lebkou a textem "Kevin Bacon in Hamlet", a chodba s dvěma prasátky v sukýnkách, která řeknou "adžarv" (což není arabsky, ale od Stephena Kinga).

Smutné je, že při hraní nejstarších Angry Birds na svém mobilu jsem se bavil podstatně lépe, než při koukání na tento film.

P.S: V původním znění mluví hlavní hrdiny slavní komici, a podle ukázek bych řekl, že v původním znění to celé je trochu vtipnější, než v dabingu (který jsem slyšel).

P.P.S: Tak nejsem sám, kdo to vidí stejně!

Hodnocení: 40%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.