Američní poslanci žádají označování filmů podle toho zda se v nich kouří

24. 8. 2010 - 17:50 | Téma | red

Američní poslanci žádají označování filmů podle toho zda se v nich kouří zdroj: tisková zpráva

Počet amerických filmů, v nichž se objevují kuřáci, od roku 2005 poklesl, cigarety jsou však i nadále častou rekvizitou v mnoha filmech. Podle studie, která byla zveřejněna tento týden, mohou filmy negativně ovlivnit mladé lidi, aby propadli tomuto zdraví škodlivému nešvaru. Informovala o tom agentura Reuters.

Autoři studie doporučují, aby filmy byly označovány i podle toho, zda se v nich objevují tabákové výrobky. Snímkům, v nichž jsou kuřácké scény, by podle nich měla předcházet silná protikuřácká kampaň.

Počet filmů, v nichž se objevilo kouření, byl nejvyšší v roce 2005 a od té doby se snížil do roku 2009 zhruba o polovinu. Je to první zaznamenaný dlouhotrvající výrazný pokles, uvádí autoři studie z amerického střediska pro kontrolu a prevenci chorob a z Kalifornské univerzity.

Podle výzkumu, který sledoval kouření v komerčně úspěšných filmech v letech 1991 - 2009, nicméně téměř polovina populárních snímků stále obsahuje záběry s kuřáky. Patří k nim i 54 procent filmů, které jsou označeny jako přístupné od 13 let.

Dva američtí poslanci - demokrat Edward Markey a republikán Joseph Pitts - proto napsali filmové asociaci Motion Picture Association of America, aby přiměla filmový průmysl k přijetí přísnějších protikuřáckých opatření.

Rozsáhlá opatření, jejich smyslem bylo především chránit mládež před kouřením, zavedla v devadesátých letech vláda prezidenta Billa Clintona. Reklama tehdy byla vykázána z blízkosti škol, hřišť, zdravotnických zařízení a ze sportovních akcí. Tam, kde se směla objevit, byla povolená jen v černobílém provedení a musely z ní zmizet lidské postavy a kreslené figury, jako byli například kovboj a velbloud na nejznámějších značkách. Zákaz se vztahoval i na reklamní předměty, jako jsou čepice.

I když Nejvyšší soud později prohlásil tato opatření za neplatná, výrobci cigaret ji dál ctí. V roce 1998 se jednotlivé americké státy s tabákovými společnostmi dohodly, že upustí od žalob za slib 206 miliard dolarů v příštích 25 letech od producentů cigaret pro pokrytí nákladů na léčbu následků kouření. I přesto podle federálních údajů vynakládá americký tabákový průmysl na marketing miliony dolarů denně.

Nejnovější studie navíc upozornila, že právě od roku 1998 přibývalo v amerických filmech scén s kouřením. Filmová asociace s tím prý v podstatě nic nedělala, záleželo na rozhodnutí jednotlivých filmových studií. Společnost Viacom loni jako první zakázala ve svých filmech zobrazování kuřáků ve snímcích přístupných dětem a mládeži.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.