All or Nothing (Všechno nebo nic)

16. 9. 2005 - 16:22 | Téma | red

All or Nothing (Všechno nebo nic) Placeholder | zdroj: tisková zpráva

[Statistické údaje:] - Scénář a režie: Mike Leigh. Kamera: Dick Pope. Hudba: Andrew Dickson. Výprava: Eve Stewartová. Střih: Lesley Walker. Hrají: Timothy Spall (Phil), Lesley Manvilleová (Penny), Alison Garlandová (Rachel), James Corden (Rory) a další. Barevný, 128 minut, mluveno anglicky, Dolby digital, DTS. Velká Británie-Francie 2002. Uvedeno v sekci Premiéry na 4. ročníku MFF v Bratislavě dne 5. prosince 2002. [Timothy Spall] Britský filmař Mike Leigh (1943) ve svém posledním filmu All or Nothing zacílil do neatraktivních řad nižší střední vrstvy anglické společnosti

All_Nothing
[Timothy Spall]
Britský filmař Mike Leigh (1943) ve svém posledním filmu All or Nothing zacílil do neatraktivních řad nižší střední vrstvy anglické společnosti. V tom lze hledat podobnost s režisérovým šest let starým projektem Tajnosti a lži, oceněném Zlatou Palmou v Cannes – v případě účasti filmu Všechno nebo nic v soutěži letošního ročníku canneské přehlídky zůstalo pouze u nominace. Tvůrcův předchozí počin Topsy Turvy (1999), muzikálové kostýmní drama o divadelním tandemu Gilbert a Sullivan, tak vyznívá jako chvilkový umělecký odskok od současných témat, které jsou Leighovi – zdá se – vlastní.

All_Nothing
Středobodem děje je šeď řadové zástavby jednoho z londýnských sídlišť, kde žije i rodina Phila, taxikáře s rezignovanou životní filosofií („život je krátký, stejně všichni umřeme“), díky níž si pak absenci obchodního ducha musí vykupovat žebráním o drobné u ostatních členů rodiny, aby zaplatit svému zaměstnavateli za pronájem auta. Timothy Spall vydoloval pro svou roli Phila maximum z neopakovatelného spojení jeho fyzického kapitálu (nevzhledný obtloustlý čtyřicátník) a hereckého talentu. Svou postavu obdařil aurou zoufalé nepraktičnosti spojené s tušenou hloubkou, nad kterou se on sám v extatické chvíli nahlédnutí (jeho výlet k pobřeží) děsí. Zklamán vztahem se svou ženou, ve kterém ubíjející každodennost překryla projevy citu, nechává průchod svým natlakovaným emocím právě ve chvíli, kdy jeho syna Roryho stihl infarkt.

All_Nothing
Příběh je zprvu rozehrán ve velkorysejších tazích, načrtávajících portréty i ostatních rodin žijících ve stejném bloku. I zde není místo pro idylu – alkoholem zničení rodiče, pomatený masochistický mladík, vztahy mladých hroutící se při první zmínce o těhotenství... Režisér se tu jeví jako tvůrce s přesným pozorovacím talentem, snad jen vykreslení mladé dvojice může působit zbytečně přepjatě. Od chvíle Roryho srdeční slabosti film opouští vedlejší motivy a sleduje pouze chvíle Philovy rodiny v okamžicích malé soukromé tragédie se šťastným koncem (celé vyprávění je pak rámováno necelým týdnem). Po večerním střetu mezi manžely - po návratu z nemocnice – se následující ráno rozklene u Roryho nemocničního lůžka atmosféra obnovené rodinné pospolitosti.

V Leighově světě jsou postavy od začátku obemknuty hrubou slupkou, jakýmsi nánosem všednodennosti. Ve svém (ať už vědomém či nikoliv) ublíženém pocitu z osudu, který jim esa do rukou nedal, ubližují i ostatním. Proto jim režisér přichystá krizovou situaci, aby se mohlo ukázat jejich „dobré jádro“. To je i případ Tajností a lží – pravý opak pak představuje Leighův temný a bezvýchodný snímek Nahý z roku 1993. Hrdinové filmu pochází z té vrstvy společnosti, která při svém nekarikovaném zobrazení na plátně má od diváků sympatie zaručeny už dopředu, jako bonus za její nezáviděníhodný sociální status. Podobnou kvalitu „dobrého jádra“ ovšem těžko upřít i napříč ostatním sociálním „levelům“ – ty už ale nejsou v optice Mikea Leigha.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.