Alexandr Něvský (Aleksandr Nevsky)

3. 7. 2008 - 13:21 | Téma | red

Alexandr Něvský (Aleksandr Nevsky) zdroj: tisková zpráva

Král Artuš: Historický film - propaganda Sergeje Ejzenštejna, v níž se odehraje velkolepá bitva na ledové ploše. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. Alexandr Něvský Sergeje Ejzenštejna (Stávka, Křižník Potěmkin, Ivan Hrozný) vznikal těsně před druhou světovou válkou jako státní propaganda

Alexandr Něvský Alexandr Něvský Sergeje Ejzenštejna (Stávka, Křižník Potěmkin, Ivan Hrozný) vznikal těsně před druhou světovou válkou jako státní propaganda. V době sovětsko-německých paktů byl sice Stalinem shledán příliš protiněmeckým, po vypuknutí války se ale promítal všude, aby posílil ducha lidu ohrožené země.

13. století. Z jedné strany Rus utiskují Mongolové, ze druhé Němci. A ten, který porazil obávané Švédy, sošný Alexandr (Čerkasov), opravuje sítě a chytá ryby.
Alexandr Něvský Bílí teutonští rytíři mezitím demolují Pskov. Počínají si zvířecky; stejně jako ve Stávce Ejzenštejn nechává zabíjet novorozeňata.
Vědomi si ohrožení, vyslanci z Novgorodu, klíčového ruského města, spíší za Alexandrem s prosíkem. Alexandra nežádají jen obvyklým „Pomoz nám“, ale akutnějším „Veď nás!“. Alexandr svolí a domobrana vyráží do boje proti disciplínou scelené přesile.
Vedlejší děj nabízí komicko-lyrické momenty: dva ruští bojaři se ucházejí o ruku spanilé Olgy Danilovny, která je symbolem Novgorodu. Ona se však nemůže rozhodnout, a tak ji má získat ten udatnější.

Alexandr Něvský Hlavní atrakcí filmu je velkolepá bitva na zamrzlém jezeře. Až na pár výjimek jsou souboje z dnešního hlediska spíše symbolické a na tváři vzbudí shovívavý úsměv.
Podobně i většina ostatních obrazů je komponována jako jednoznačné fotografie, kde režie emoce vyjadřuje expresivně jako v němém filmu – viz strachy Pskovanů před Teutony.
I s odstupem let se ale Alexandru Něvskému daří vyvolat sugestivní podívanou. Nezapomenutelné jsou obrazy, kdy Alexandr plamenně hovoří a pod ním hoří moře loučí, výhružná formace teutonské obranné linie, nebo ženy hledající své padlé.

Alexandr Něvský Dané prostředí a použití kontrastních světel Ejzenštejnovi z výtvarného hlediska pomáhá docílit výjimečných konstruktivistických obrazců.
Někteří Němci mají důmyslné přilby - tvarem mezi helmou nacistickou a skřetí, kněz má na dresu vyšité obrácené svastiky.

Alexandr Něvský není Ejzenštejnovým vrcholným dílem. Díky své krystalické dramatické stavbě však představuje dokonalé schéma, které je čitelné i u mnoha současných válečných filmů. Na rozdíl od mnohých z nich navíc Alexandrovi ani ve vypjatých chvílích nechybí nadhled.


NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.