Akta X - film (The X-files: The Movie) - DVD

23. 2. 2009 - 13:41 | Téma | red

Akta X - film (The X-files: The Movie) - DVD Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Režie: Rob Bowman Hrají: David Duchovny, Gillan Anderson, Martin Landau, Blythe Danner Region: 2 Délka: 118 min

akta_x_dvd
Režie: Rob Bowman
Hrají: David Duchovny, Gillan Anderson, Martin Landau, Blythe Danner
Region: 2
Délka: 118 min.
Verze: widescreen (2,35:1)
Zvuk/jazyk: Dolby Digital 5.1 (angličtina)
Titulky: české, anglické, švédské, norské, dánské, finské, portugalské, hebrejské, polské, maďarské, islandské

Děj
Seriál o nesourodé dvojici agentů FBI, vyšetřující nadpřirozené jevy, zná patrně každý správný fanoušek vědecké fantastiky. Svého času vysílala Akta X televize Nova, a my jsme mohli sledovat Muldera a Scullyovou po 6 dlouhých sezon. V současné době se v USA vysílá 8. řada, ovšem už bez Davida Duchovnyho, jehož nahradil Robert Patrick (ten zlý robot z Terminatora 2). My se musíme smířit s faktem, že další díly seriálu zřejmě hned tak neuvidíme.

Už žádná nekonečně obehraná vládní konspirace, už žádný věčný, a v pokročilých fázích příběhu iritujícím způsobem nepochopitelný skepticismus agentky Scullyové, nemluvě o krkolomně účelových dějových zvratech, typických pro scénáristy jihoamerických telenovel. Přesto všechno patří Akta X k tomu lepšímu, co v rámci žánru pro televizi vzniklo. A dokonce ani film nedopadl nejhůř, ačkoli se v něm zřetelně odrážejí všechny klady a zápory seriálu.

Agenti Mulder a Scullyová se dostanou na stopu kolosálního (nad)vládního spiknutí, hodného širokoúhlého plátna a dolby-zvuku. Musejí se popasovat se smrtícím - zjevně mimozemským - virem, jenž dokáže hravě vyhubit celou planetu. Špatná zpráva je, že jím disponují lidé, v jejichž rukou je stejně nebezpečný, jako zápalky v rukou dítěte, hrajícího si nebezpečně blízko stohu.

Obraz a zvuk
Vynikající podívaná po obrazové i zvukové stránce. Věrné barvy, výborná ostrost... Skoro referenční kvalita.

Výbava
DVD nese podtitul Speciální vydání. Nemyslím, že si ho nějak zaslouží. Snad jen v tom smyslu, že film údajně zahrnuje scény, které jsme v kině ani na kazetách nemohli vidět. Jestli je objevíte, dejte mi vědět... já je tam nenašel. Což pochopitelně neznamená, že tam nejsou.

Dále disk nabízí sice půlhodinový, ale celkem průměrný film o filmu. Obsahuje povídání o seriálu, o postavách, proč vznikl film, blablabla. Když budete 30 minut jen tak lelkovat a hledět z okna, vyjde to nastejno. Zajímavější je komentář tvůrce seriálu, scenáristy a producenta v jedné osobě Chrise Cartera a režiséra Roba Bowmana. Těžko si představit zasvěcenější osoby. Komentář bohužel nemá titulky.

Hodnocení

dvd_recenze
Film 4/5 - Obehraná písnička o vládním spiknutí, ale jinak velmi dobrý film.

dvd_recenze
DVD 3/5 - Speciální vydání? V čem konkrétně?



NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.