Akční a hororové filmy v roce 2006

5. 1. 2007 - 13:07 | Téma | red

Akční a hororové filmy v roce 2006 zdroj: tisková zpráva

Do akce se v roce 2006 navrátili věhlasní tajní agenti a detektivové v čele s Jamesem Bondem Do akční hry se v roce 2006 navrátili věhlasní tajní agenti a detektivové v čele s tím snad vůbec nejslavnějším, Jamesem Bondem

Do akční hry se v roce 2006 navrátili věhlasní tajní agenti a detektivové v čele s tím snad vůbec nejslavnějším, Jamesem Bondem. Zaskvěl se Martin Scorsese s thrillerem Skrytá identita. A hororům vládly krev, násilí a remaky.

Akční událostí roku nepochybně měla být nová bondovka Casino Royale. Film představil agenta působícího ve službách Jejího Veličenstva s novým obličejem (Daniel Craig), ale také v novém stylu. Přinesla s sebou mírné zklamání („tenhle chlápek by chtěl být Bondem?“) i příjemná zjištění („jedná se o vcelku dobrý akční thriller“). Bondovku z klasické řady ale nakonec v mnoha parametrech předčila její dětská parafráze Stormbreaker. Jestliže tvůrci Casina Royale odmítli stavět na specifických pravidlech bondovek, Stormbreaker je celkem vtipně variuje a obměňuje. Snímek není kinematografickým zázrakem, „jen“ důvtipnou akční komedií, již je radost zhlédnout. V bondovském stylu (i když spíš těch s Piercem Brosnanem než se Seanem Connerym) se neslo dobrodružství jiného filmového špiona, Ethana Hunta (Tom Cruise). Mission: Impossible III však svými kvalitami nedělá čest ani předchozím dílům série, natožpak vrcholům špionážně-akčního žánru.

Shledat jsme se znovu mohli také s detektivy Tubbsem a Crockettem, známými z populárního televizního seriálu Miami Vice. Filmové Miami Vice oproti dvacet let staré sérii zesurovělo i zesyrovělo. Na obojím má zásluhu hlavně režisér Michael Mann, který byl vždy příznivcem drsných mužů a drsné akce. V posledních letech si navíc oblíbil roztěkanou digitální kameru, která krásám Miami vskutku neprospívá.

Komediální troškou pak mezi návraty legendárních filmových hrdinů přispěl vyhlášený zmatkář inspektor Clouseau v Růžovém panterovi. Ale opravdu jen troškou. S bláznivinami Petera Sellerse se Steve Martin opravdu měřit nemůže. A obehraný scénář vyplněný rádoby humornými scénkami nemá naději zaujmout.

Mezi „ostatními“ akčně-kriminálními snímky jednoznačně kraluje Skrytá identita, jež je dalším pohledem režiséra Martina Scorseseho do zločineckého podsvětí. Brilantně natočený thriller s Leonardem DiCapriem, Jackem Nicholsonem a Mattem Damonem se přiřadil mezi to nejlepší v celé historii tohoto žánru.

Tradiční zásobovač kin akčními snímky, producent Jerry Bruckheimer, letos kromě dvojky Pirátů z Karibiku nabídl akční opus s cestováním v čase Déjà Vu – a diváky zklamal nedostatečným dozorem nad scénářem. Totéž ostatně platí i pro druhé Piráty. Tak zmatené a přeplácané snímky jako letos od Bruckheimera nepamatujeme. Režisér Déjà Vu Tony Scott pak už na počátku roku představil Domino, neobvyklý (kvazi)životopis modelky a lovkyně lidí Domino Harveyové, který vyniká zejména klipově roztěkanou filmařinou – tak zběsilý akční snímek tu myslím ještě nebyl.

Film-noir se v roce 2006 představil ve třech podobách. Nejpoklesleji jako černá krimikomedie Zmražená pojistka. Další z variací na Coenových Fargo neukázala vůbec nic nového. Obdobný problém provázel i překombinovanou gangsterku Nabít a zabít. A tak nejlépe dopadla The Black Dahlia, jež stylem zcela a kvalitami zpola navázala na L. A. – Přísně tajné, jinou adaptaci románu Jamese Ellroye. A průšvih roku mezi thrillery? Základní instinkt 2.

Osamělí hrdinové letos soupeřili se spiklenci z řad policie (16 bloků) i prezidentské ochranky (Strážce). Jejich útočištěm se staly rovněž futuristická sci-fi, jež do jednoho zobrazovaly budoucnost Země jako semeniště zločinu, špíny a dekadence (Potomci lidí, V jako Vendeta, Aeon Flux, Ultraviolet). A připojit k nim můžeme i hrdinku Underworld: Evolution, spolu s Ultraviolet dalšího snímku, který mísí tradiční hororová monstra s kung-fu akcí. Bitva, kterou rozpoutali upírobijci Blade ve filmu a Buffy na televizních obrazovkách zdá se nemá konce.

Samotáři se představili také v lupičských snímcích; jeden coby zloděj-gentleman (Spojenec), druhý jako hrdina proti své vůli, zachraňující rodinu ze spárů bandy nelítostných kriminálníků (Firewall). Tradiční žánr tzv. heist movies, v němž loupí a kradou výhradně sympaťáci, se rozrostl i o dva komediální tituly: Finty Dicka a Jane a český příspěvek Prachy dělaj člověka.

Do sytosti se letos urodilo filmových frajírků. Tito báječní muži tráví své mládí na létajících strojích, za války (Rytíři nebes) i během míru (Sky Fighters: Akce v oblacích), ve vodě při boji o lidské životy (Záchranáři). Anebo – v obzvlášť trapné podobě – i za volantem superžihadla (Rychle a zběsile: Tokijská jízda). Oč lepší je, když je za bouráka čtyřkolák (animovaná Auta).

Mezi katastrofickými thrillery a dramaty hrály prim události 11. září 2001; věnovaly se jim hned dva výrazné snímky, jeden kvazidokumentární (Let číslo 93) a jeden patriotický (World Trade Center). Kromě nich pak vznikl pouze průšvih jménem Poseidon, v němž tvůrci spolu s luxusním zaoceánským plavidlem potopili taky 160 milionů dolarů. Výsledek za to rozhodně nestál. Což už dneska vědí i samotní producenti.

K angažované zábavě se vedle obou „zářijových“ snímků zařadil rovněž thriller Nepohodlný. Poněkud zmatený, ale pozitivně přijímaný snímek vyprávěl o podvodném obchodu s léky v subsaharské Africe. Černý kontinent ostatně u filmařů získává na popularitě; jak dokazuje loňská Sahara a zanedlouho premiérovaný Krvavý diamant, pro dobrodruhy je zde působišť dost a dost.

Z hororů příjemně překvapili snad jedině Hadi v letadle – především zásluhou herecké účasti vždy charismatického Samuela L. Jacksona. Surreálný Silent Hill nadchl první polovinou, aby vše ve druhé části pokazil návalem hororových klišé. Na originalitu jedničky se (pochopitelně neúspěšně) pokoušel navázat Nezvratný osud 3 – kouzlo originálu už je dávno pryč, účastní se jen snaha vytěžit z někdejší popularity ještě nějaký ten dolar navíc. Obdobné tendence se naštěstí vyhnuly jiné hororové sérii, která se nám v minulém roce rozrostla dokonce o dva další díly: Saw II a Saw III. Trilogie je se ctí završena, přijde-li však i čtyřka, pak Pánbu s námi! Hostel, Texaský masakr motorovou pilou: Počátek a Hory mají oči zůstávají krváky, jejichž motivem není než přimět diváka odvracet oči od plátna. Vlna hororových remaků vyvrhla i odpad jako Satan přichází anebo Mlha. A ještě jeden poznatek: po zombies letos nebylo ani vidu ani slechu.

A čím se letos prezentovala vždy zajímavá Asie? Jihokorejská Nebohá paní Pomsta navázala na věhlasného Old Boye. Čína se zase v tuzemských kinech prezentovala překvapivě konformním akčním dramatem o ochráncích přírody Horská hlídka. A největší poprask ve světě způsobil turecký akčňák Údolí vlků, natočený v tradicích Ramba – jenomže tentokrát jsou za padouchy Američané a po spravedlivé odplatě bažícími hrdiny ponížení muslimové.

Dobrodružné filmy v roce 2006

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.