7 oscarových životopisů, které nás už brzy čekají

2. 11. 2018 - 12:26 | Téma | Václav Rybář

7 oscarových životopisů, které nás už brzy čekají zdroj: tisková zpráva

Freddie Mercury není jedinou legendou na stříbrných plátnech. Držte si klobouky, oscarová sezóna právě začíná.

Podzim bez hlubokých lidských příběhů už si snad ani neumíme představit. Producenti moc dobře vědí, že Akademie slyší na dobře napsané, zahrané a odrežírované životopisy. Zasypává je zlatými soškami tak často, že se vždycky najde půl tuctu filmů, které se o ně chtějí porvat. V české distribuci některé z nich uvidíme o pár týdnů či měsíců později, ale rozhodně nás neminou. Pokud vás tedy óda na zpěváka skupiny Queen namlsala, můžete se co nevidět těšit na další chody. A některé z nich vypadají opravdu velmi lákavě.

Green Book

greenbook zdroj: tisková zpráva

A tady máme hned jednoho z největších favoritů na letošní oscarové hody. Je podle skutečných událostí? Hmm… je podle skutečné knížky! Ta se jmenuje Negro Motorist Green Book. Film čerpal z názvu jen částečně, což dává smysl. Kniha vznikla v dobách segregace a radila černochům, jak se mají na silnici chovat, čemu a komu se vyhýbat, kam případně vůbec nechodit. Snímek je ale spíše inspirací a na podkladu tehdejší doby vypráví příběh jamajsko-amerického pianisty Dona Shirleyho, který se opravdu v roce 1962 vydal na koncertní šňůru po americkém Jihu a pro jistotu si sebou vzal řidiče/bodyguarda Tonyho Lipa (obtloustlý Viggo Mortensen). Ohlasy z festivalů jsou bouřlivé a už samotné ukázky vás přesvědčí o tom, že tahle nesourodá dvojice pianisty a vyhazovače k sobě najde cestu. Tohle bude koncert hned v několika smyslech slova.

Front Runner

frontrunner zdroj: tisková zpráva

Politika hýbe světem a tak se logicky musí drát i na stříbrné plátno. Všichni si vzpomínáme na Billa Clintona a jeho aféru, ale málokdo z evropských diváků zná osud kandidáta demokratů Garyho Harta. Nebudu vám nic prozrazovat, to bude mít na starosti režisér Jason Reitman (Juno, Lítám v tom). Zkušený životopisák bude v politickém dramatu režírovat Hugh Jackmana, Veru Farmigu nebo J.K Simmonse. Zkrátka vybraná společnost a silný příběh podle nedávné knihy, což je vždycky dobrá kombinace. Podle mnohých právě tahle aféra odstartovala mediální hon na politiky, jak ho známe dnes.

A Private War

privatewar zdroj: tisková zpráva

Životopis americké novinářky Marie Colvin startuje v USA právě v těchto dnech a láká na Rosamund Pike s pirátskou páskou přes oko. Protože jde o válečnou reportérku a fotografku, asi vám dojde, jak k tomuhle módnímu výstřelku přišla. Mimořádně odvážná novinářka se pohybovala v Sýrii v době válečného konfliktu, což bude jistě těžištěm snímku. Podle ukázek to vypadá nejen na vážné téma, ale i na poměrně drsný film, který se natočil v rekordním čase - už v září ho mohli vidět diváci na festivalu v Torontu. V Česku bychom se měli dočkat snad začátkem příštího roku.

Outlaw King

theoutlawking zdroj: tisková zpráva

Líbilo se vám Statečné srdce, pak budete muset vyrazit i na Outlaw King, protože jde vlastně tak trochu o pokračování skotského odboje. Vyrazíte nikoliv do kina, ale do vlastního obýváku, protože Outlaw King bude mít premiéru na Netflixu. Ale nebojte se, stál hrozně moc peněz, hraje v něm Chris Pine a z festivalů si odnesl ty nejlepší recenze. Vypráví o Robertu Bruceovi, legendárním skotském odbojáři, který sjednocoval Británii nikoliv slovy, ale činy… takovými, kdy kvůli sjednocení musíte pár lidí rozdělit. Nejlépe mečem. Drsný středověký snímek točí David Mackenzie, autor vynikajícího moderního westernu Za každou cenu. Pro něj i pro Netflix by to mohla být první opravdu velkolepá a uznávaná pecka.

Marie, královna Skotská

queenofscots zdroj: tisková zpráva

Zase Skoti, tentokrát už o dvě století později a v nepoměrně tradičnějším životopisu, kde hrají prim ženy, konkrétně tedy Marie (Saoirse Ronan) a Alžběta I. (Margot Robbie). V dramatu od scenáristy a producenta seriálového Domku z karet lze čekat hlavně intriky a nečekané zvraty. Režisérka Josie Rourke má zatím zkušenosti hlavně s divadlem, což by ale téhle načančané královské partii mohlo nakonec slušet. Nechme se překvapit, zda Working Title Američanům ukáže, jak se mají britské dějiny točit. V českých kinech bude Marie vládnout začátkem února 2019.

Vice

vice_film zdroj: tisková zpráva

Hvězdně obsazený životopis Adama McKaye, který všechny šokoval geniální Sázkou na nejistotu. Tady se vrací s většinou svých oblíbených herců, ale prim bude hrát Christian Bale, jenž se k nepoznání proměnil do tlustého a plešatícího Dicka Cheneyho, jednoho z nejvýraznějších amerických víceprezidentů. A ano, bude tu i George W. Bush, toho si zahraje Sam Rockwell. To je samo o sobě pozvánkou do kina nejen pro milovníky životopisů, ale úplně pro všechny, protože McKay dokázal, že umí tahle témata natočit velmi záživně a srozumitelně.

On the Basis of Sex

onthebasisofsex zdroj: tisková zpráva

Na tohle sedmé místo bychom vymysleli ještě pár filmů, třeba očekávaný Boy Erased o vymítání homosexuality v USA (připomeňme i velmi podobné drama Převýchova Cameron Postové s Chloe Grace Moretz), ale vzhledem k aktuální situaci kolem Nejvyššího soudu v USA a aféře kolem Bretta Kavanaugha vybíráme biografii jedné ze soudkyň této instituce, Ruth Bader Ginsburg. Její boj za práva žen začíná v době, kdy existovaly stovky zákonů, jež ženám a mužům měřily různým metrem. Boj za rovnoprávnost je jasná oscarová vějička, ale tenhle příběh, co napsal sám život, rozhodně má parametry na to, aby zaujal širší publikum.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.