5 filmových automobilů, které se staly legendami

14. 5. 2019 - 10:12 | Dokina.cz | Inzerce

5 filmových automobilů, které se staly legendami zdroj: tisková zpráva

Svištění kol, divoká přestřelka, nebo vzrušující mise. Auta do filmů patří odnepaměti a v kombinaci s některými filmovými charaktery (například James Bond) tvoří nerozlučnou dvojku. Jaká úžasná auta jsme měli možnost spatřit ve filmech a kde je jim dnes konec?

Obdivovali jsme rychlé reakce hlavních filmových hrdinů i multifunkčnost jejich automobilů. Na svých rychlých kolech je vždy odvezly do bezpečí. Jaké filmové automobily pamatujeme a jaký je jejich osud dnes?

James Bond a jeho Aston Martin DB5 a Lotus Spirit

Tento agent ve filmech zpočátku používal Aston Martin, které mělo na automobil ze šedesátých let poměrně sofistikované schopnosti. Umělo otáčet poznávací značky, mělo neprůstřelná skla a vystřelovací sedadlo. Tento automobil byl zaplacen zlatem – v roce 2010 byl vydražen v Londýně za neuvěřitelných 2,9 milionů liber (což je v přepočtu 82 milionů korun).
Ovšem toto nebyl jediný automobil, který známý agent řídil. Dalším modelem byl například Lotus Espirit S1, jehož vlastnosti skutečně stály za to. Tento technologický skvost byl dokonce obojživelný - dokázal se změnit v ponorku.

Ford Mustang GT a nejdivočejší honička všech dob

Kdo by neznal nejslavnější automobilovou honičku z filmu Bullitův případ, při které se v ulicích San Francisca nahání rychlostí 170 kilometrů za hodinu Ford Mustang a Dodge Charger. Celá scéna je navíc umocněna tím, že hudba dramaticky ztichne a je slyšet jenom skřípění brzd a temné hučení motoru. Tato scéna se stala ještě slavnější, než samotný film díky své napínavosti a vzrušení, které jde cítit z každého záběru.

Obrovskou popularitu této scény využila i automobilová firma Ford, která k 50. výročí tohoto filmu přišla s limitovanou edicí vozů Ford Bullit.

Mini Cooper v Loupeži po italsku

Tento film je známý hned ze dvou zpracování – původní je z roku 1969 pod názvem Prácička v Itálii, a druhý byl natočen v roce 2003 a jmenoval se Loupež po italsku. Právě automobily Mini Cooper sehrály důležitou roli v celé loupeži, protože právě do těchto nenápadných autíček hlavní hrdinové ukryjí několik kilogramů zlatých cihel.

V současné době už z filmu nezůstaly žádné automobily Mini. Z automobilů, které se ve filmu vyskytly, se zachovaly pouze červený Jaguar E-Type a Aston Martin DB4.

Batmobil

Opravdovým skvostem byl Batmanův vůz, který diváky okamžitě zaujal svým vzhledem i úžasnými schopnostmi. Podoba tohoto automobilu se v jednotlivých filmech lišila a postupně vyvíjela, ale pokaždé se jednalo o sportovní vůz, kterému se běžná vozidla nemůžou rovnat. Zatáčky řeže pomocí lana a háku, které vystřeluje z přední části vozu.

Nástupcem Batmobilu se stal Tumbler, který je něco jako obrněný transportér, který projede vším.
Zajímavé je, že kdyby si Batman chtěl takový typ automobilu pojistit, autopojištění a havarijní pojištění by jej zřejmě vyšlo na cenu přes sto tisíc korun. Mohutné sportovní vozy a atypické automobily totiž mívají nejdražší povinné ručení a havarijní pojištění.

Tip! Víte, jak se vyhnout drahým platbám za autopojištění? Na portálu Porovnej24.cz si můžete porovnat ceny povinného ručení a havarijního pojištění a ušetřit více než 60 % ceny. Povinné ručení lze na Porovnej24.cz získat už od 1800 Kč a havarijní pojištění od 2100 Kč.

DeLorean DMC-12 z časů dávno budoucích

Film Návrat do budoucnosti proslul nejen originálním příběhem, ale i magickýcm automobilem, do kterého stačilo nasednout a odcestovat do budoucích časů. Film byl natolik úspěšný, že měl tři pokračování, a ve všech figuroval právě DeLorean.

Co všechno uměl? Zevnitř byl vybavený množstvím displejů a hlavně proudovým kondenzátorem, který umožňoval pohyb proti proudu času. Unikátní byl i jeho futuristický vzhled, umocněný dveřmi, které se otevíraly směrem nahoru.

Zajímavostí je, že firma Ford byla ochotna nabídnout 70 000 dolarů, aby v navazujících filmech byl namísto DeLoreana filmovým vozidlem Ford Mustang. Odpověď filmařů zněla: „Doktor Brown nejezdí mustangem.“

Přečtěte si také: Nejlákavější appky pro řidiče

Zdroje: Inzerce

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.