12 českých filmů míří v říjnu na zahraniční festivaly

4. 10. 2010 - 18:00 | Téma | red

12 českých filmů míří v říjnu na zahraniční festivaly zdroj: tisková zpráva

S blížícím se koncem roku zaznamenává domácí kinematografie úspěšné festivalové období. Podle informací Jany Černíkové z Českého filmového centra se v nejbližších týdnech objeví díla českých režisérů na čtyřech významných zahraničních festivalech. Konkrétně v Hamburku, ve Varšavě, v Londýně a v Pusanu. Uvedeno tam bude dvanáct hraných, dokumentárních a animovaných filmů, řekla Černíková ČTK.

Právě zahájená přehlídka v Hamburku nabízí publiku snímek Ireny Pavláskové Zemský ráj to na pohled, Bartův animovaný film Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny?, Janákův historicky laděný příběh Ať žijí rytíři! a také komedii Roberta Sedláčka Muži v říji.

"Festival v Pusanu uvede od 7. do 15. října ve zvláštní sekci nazvané Czech Films Now: Cinema of Liberalism kolekci šesti nových českých filmů. Naše filmové centrum se tam bude v rámci společného stánku EuropeanFilm Promotion už počtvrté prezentovat i na Asijském filmovém trhu, který se uskuteční od 10. do 15. října," uvedla Černíková.

Pouta

Organizátoři si podle ní vybrali vedle snímku Ireny Pavláskové také film Jana Hřebejka Kawasakiho růže, Zoufalce Jitky Rudolfové, 3 sezóny v pekle Tomáše Mašína, Pouta Radima Špačka a celovečerní dokument Katka režisérky Heleny Třeštíkové.

Svěrákův dobrodružný rodinný snímek Kuky se vrací bude spolu s dokumentem Oko nad Prahou Olgy Špátové a Pouty Radima Špačka představen na mezinárodním filmovém festivalu ve Varšavě, který bude zahájen 8. října.

Kuky se vrací

O pět dnů později začne londýnský festival, který v sekci Cinema Europa uvede Mašínovy 3 sezóny v pekle a také nový projekt režiséra, scenáristy a výtvarníka Jana Švankmajera Přežít svůj život. Světovou premiéru měl v září v Benátkách, do českých kin podle informací Unie filmových distributorů objeví od 4. listopadu v deseti kopiích.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.