10 televizních filmů v kinech a naopak

16. 11. 2018 - 13:40 | Téma | Václav Rybář

10 televizních filmů v kinech a naopak zdroj: tisková zpráva

Za pár týdnů jde do českých kin celovečerní Doktor Martin. Podobných tuláků je ale víc.

Filmy se mění v seriály a na motivy seriálů vznikají filmy. Bylo to tak vždycky, ale dnešní doba plná streamovacích sítí lačných po obsahu, ale i snahy propašovat do kin nějaké to retro, tomu vyloženě nahrává. Když se ohlédneme, vidíme premiéry filmů jako Pobřežní hlídka, A-Team nebo Jump Street 21. A na druhé straně barikády jsou tu snahy navázat na filmové značky seriálovými spinoffy nebo rebooty. Trend se dokonce dostal i do Česka.

Dřív jsme viděli max. pár seriálů poslepovaných dohromady pro účely kinopremiéry (Hořící keř), jedinou seriálovou adaptací byl snad Okresní přebor, ale teď do kin míří i beskydský svéráz Mirka Donutila. A nebude jediným seriálovým hrdinou, který se na stříbrné plátno chystá. Vybrali jsme hned pět nadcházejících seriálových adaptací a navrch přidali pět projektů, které míří opačným směrem.

Doktor Martin: Záhada v Beskydech

doktor_martin2 zdroj: tisková zpráva

Z oblíbeného televizního morouse se stává detektiv. To když místní strážmistr Topinka najde v lese desítky let staré kosterní pozůstatky. Míra Donutil se tak mění v hlavního hrdinu celovečeráku s prvky CSI, ale i Indiana Jonese a mnohých detektivek. Že přeháním? Tvůrci sami Indyho jako jednu z inspirací citují a dávají tuhle beskydskou detektivku k dobru jako bonus k ukončené druhé sezóně seriálu. Premiéra je už 6. prosince, takže si na Donutila můžete skočit do kina v předvánočním shonu plném nákupů a uklízení. Otázkou zůstává, kolik podobných televizních trachtací se v případě Martinova úspěchu v kinech vydá stejnou cestou. My bychom spíš ocenili víc originálních námětů.

Deadwood

deadwood zdroj: tisková zpráva

Úspěšný westernový seriál o stejnojmenné osadě plné svérázů, čekal na celovečerní tečku dlouhých dvanáct let. Právě se začal natáčet a vrací se do něj většina osazenstva, včetně Timothyho Olyphanta v hlavní roli. Podle všeho bude fungovat sám o sobě, takže nemusíte nakoukávat všechny sezóny, ačkoliv vám to vřele doporučujeme. Western je sice mrtvým žánrem, ale jak dokazuje seriálový Westworld nebo videoherní Red Dead Redemption, občasné návraty na divoký Západ diváci rádi ocení. Za kamerou stojí původní štáb, včetně scenáristů, takže se snad bude na co těšit.

Živí mrtví

zivimrtvi zdroj: tisková zpráva

Velmi odvážným krokem překvapili autoři televizního zombie hitu Živí mrtví. V době, kdy už značce dochází pára, se rozhodli vyautovat hlavního hrdinu Ricka Grimese, a prý si ho schovávají pro celovečerák. Nebo rovnou tři. Jako to zatřese osudem televizního seriálu a jestli je to pro Ricka jenom odbočka nebo rovnou epické finále, to se pravděpodobně dozvíme až za několik měsíců či let. Producenti se nicméně odlivu fandů nebojí a rovnou chystají i seriálový prequel, v němž pro změnu potkáme mladého Ricka Grimese. Inu, kráva se musí dojit i ve chvíli, kdy začíná nespokojeně bučet. Sami jsme zvědaví, jak to celé dopadne.

Hra o trůny

hraotruny2 zdroj: tisková zpráva

I další televizní kult si brousí zuby na stříbrné plátno. O celovečerních filmech se zatím jenom mluví, ale HBO plánuje celou osmou řadu seriálu odpromítat i ve vybraných kinosálech. A protože osmičkou původní seriál končí, už se množí zprávy o spinoffech, prequelech a možná i celovečerácích. Železo se musí kout, dokud je žhavé. Někteří z herců už ale rozjíždějí kariéru v Hollywoodu a pochytat je zpátky do projektů s televizními kořeny bude poměrně těžké. Zatím je jistý jen prequel, který se bude odehrávat tisíce let před událostmi ve Hře o trůny a vysvětlí mimochodem i původ Bílých chodců.

Simpsonovi ve filmu 2

simpsonovivefilmu zdroj: tisková zpráva

Jednoho dne to přijít muselo. O pokračování celovečerních Simpsonových se mluvilo dlouho, ostatně jednička vydělala v kinech přes půl miliardy dolarů. Studio 20th Century Fox se konečně rozhoupalo a na dvojce se aktivně pracuje. Detaily zápletky nejsou známy, ale pravděpodobně vám stejně jako minule neublíží, že už seriál několik let nesledujete. Autoři se totiž odpíchnou od charakteristických rysů žluté rodinky, které jsou známy každému, kdo kdy do Springfieldu zavítal třeba jen na pár epizod.

Velký

velky zdroj: tisková zpráva

A tady už se přesouváme na opačnou stranu barikády. Snímek Velký s Tomem Hanksem v hlavní roli nám v osmdesátkách hezky ukázal, že splněná přání mohou pěkně zkomplikovat život. Od té doby jsme už pár dětských duší v dospělém těle zažili (Znovu 17, Přes noc třicítkou), takže dobře víme, jak je tohle pole komediálně úrodné. Přímo stvořené pro nějaký sitcom. V Jižní Koreji seriálovou adaptaci natočili už v roce 2012 a měla takový úspěch, že se v USA taky nechali inspirovat. Televizní adaptace by se měla objevit už napřesrok a momentálně to všechno visí na castingu, který bude pro úspěch podobné látky klíčový.

Nenapravitelní

nenapravitelni zdroj: tisková zpráva

Tyhle francouzské Prci, prci, prcičky z osmdesátých let si možná pamatuje málokdo, ale za seriálovou verzí stojí Luc Besson, který je schopen pro zisk zadaptovat cokoliv. Původně jsem chtěl psát o adaptaci 96 hodin, protože naštvaní tatínkové mstící dcery nebo ostatní členy rodiny jsou v módě, ale ten seriál už vzniknul a po dvou sezónách byl zrušen, přesně po vzoru seriálového Kurýra. Ale Besson je nenapravitelný (ehm), takže to zkouší znovu. Je jen otázka času, než se dočkáme seriálového Leona nebo Pátého elementu. I ve francouzském Hollywoodu se totiž říká “show must go on”.

Pán prstenů

lotr zdroj: tisková zpráva

Trochu nefér položka, protože megaprodukce Amazonu je “novou” adaptací knižní předlohy a bere si inspiraci nejen z Pána prstenů, ale taky ze Silmarillionu, ale bylo by bláhové si myslet, že se tenhle projekt nechce svézt na popularitě Jacksonovy trilogie. Stejně jako u konkurenčního Zaklínače od Netflixu ale bude extrémně záležet na obsazení a vůbec na tom, jak se podaří první díly prodat publiku. Hra o trůny měla úspěch, protože od ní nikdo nic moc nečekal. Na seriálového Pána prstenů budou naopak kladeny ty nejpřísnější nároky. Nezávidíme producentům jejich práci, ale vlastně jim docela držíme palce.

Očista

thepurge zdroj: tisková zpráva

Levná horůrková série se mění v levný horůrkový seriál, který sází hlavně na kabelovkovou brutalitu a lákavý svět, v němž je na pár hodin dovoleno vše. Mysleli jste si, že těch pár celovečerních filmů už tuhle zápletku vytěžilo na maximum? Ani náhodou! První sezóna o deseti epizodách už byla odvysílána a navzdory slabší sledovanosti už je na cestě druhá. ¨Tohle soukolí, promazané krví nevinných, se bude otáčet ještě hodně dlouho.

John Wick

john_wick_continental zdroj: tisková zpráva

Svět nájemných zabijáků umí být pořádně barevný a idea VIP hotelu pro ty nejlepší z nejlepších je mimořádně nosná, to ostatně ukázal i letošní Hotel Artemis. Na televizní obrazovce nám ale producenti brzy nabídnou ubytování v hotelu Continental, za podpory některých herců z celovečerního Johna Wicka, což zní jako lákavý bonus. Pokud navíc zbudou v rozpočtu i peníze na lákavé akční scény - to abychom to těm novým zabijákům opravdu věřili - může z toho být hitovka a skvělý způsob, jak tu mytologii kolem Wicka dál rozšířovat. Keanu už se těší, že to do třetice všeho dobrého rozbalí na stříbrných plátnech, ale jestli bude třetí Wick pověstnou tečkou, určitě bychom se nebránili televiznímu přídavku.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.