Trainspotting

1. 5. 2012 - 20:44 | Téma | red

Trainspotting zdroj: tisková zpráva

„Vyber si život. Vyber si práci, vyber si kariéru, vyber si rodinu. Vyber si kurevsky velkou televizi, vyber si pračky, auta, přehrávač na kompakty a elektrický otvírače konzerv. Vyber si dobrý zdraví, nízkej cholesterol a zubní pojištění. … Ale proč bych měl chtít tyhle věci? Vybral jsem si, že si nevyberu život. Vybral jsem si něco jinýho. A důvody? Žádný nejsou. Nač potřebujete důvody, když máte heroin?“

Hrdina kultovního románu Irvina Welshe i jeho stejně úspěšné filmové adaptace Mark Renton (Ewan McGregor) je vlastní volbou feťák a heroinu holduje i skupina jeho „přátel“: Spud, Sick Boy, Tommy a sociopat Begbie. Ať už je jejich revolta proti hodnotám měšťácké společnosti jakkoli podivná a sebedestruktivní, užívají si ji naplno, aniž by si uvědomovali její nevyhnutelné konce. Pak se ale Renton rozhodne s heroinem skončit – dokáže mu ovšem „normální život“ poskytnout stejné vzrušení jako pořádná dávka?

Drogová scéna Edinburghu 80. let, stiženého ekonomickou krizí, se do druhého celovečerního filmu Dannyho Boylea (dále např. Pláž či Milionář z chatrče) promítla s autentickou syrovostí, kterou ovšem režisér dokonale vyvažuje černým humorem i surrealistickými akcenty.

Nezapomenutelný je i soundtrack filmu, na kterém se podílely zářivé hvězdy britské kytarové a elektronické hudby poloviny 90. let (Blur, Primal Scream, New Order, Pulp). Skladba Born Slippy .NUXX od skupiny Underworld se navíc stala manifestem celé generace.

Trainspotting

Proč Trainspotting?

„Od vzniku Trainspottingu uplynulo pouhých patnáct let a přesto je tu už generace diváků, pro niž je tento znamenitý film historickou záležitostí. Je tedy na místě vrátit mozaikovitý portrét jedné ztracené generace na plátna kin, už proto, že i po půldruhé dekádě dokáže strhnout mimořádnou technickou originalitou, kterou od té doby už mnozí napodobovali, aniž se ovšem předloze vyrovnali.“

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.