Top 10 filmů, kde v hlavní roli jezdí auta

12. 3. 2014 - 7:15 | Téma | Vojtěch Karlík

Top 10 filmů, kde v hlavní roli jezdí auta zdroj: tisková zpráva

Do kin dorazil snímek Need for Speed, který se volně inspiroval dnes již kultovní stejnojmennou hrou. Filmová novinka nabízí ta nejrychlejší a nejdražší auta, jaká jsou dnes na trhu v opravdu nečekaných situacích. Asi těžko na silnici potkáme auto za několik miliónů, jak si to riskantně valí více než 300 kilometrů za hodinu. S trochou nadsázky lze říci, že auta a rychlost ve filmu se objevují od té doby, co byl vynalezen spalovací motor. My vám nabízíme přehled těch nejlepších automobilových filmů, které by neměly uniknout vaší pozornosti.

Vyhledat takové snímky opravdu není žádný velký problém. Potíž nastane ve chvíli, kdy takové dílo máte umístit do nějakého žebříčku. Vůbec nám nešlo o rychlost, ale především o to, jak moc je film zaměřený na auta. Najednou nám začaly vycházet docela zajímavé trháky z dob dávných i nedávných. Do našeho žebříčku jsme schválně nezařadili Need for Speed, zda se probojuje mezi kultovní autofilmy, ukáže čas.

10) Bouřlivé dny (Days of Thunder, USA 1990)

days of zdroj: tisková zpráva

V roce 1990 natočil nedávno zesnulý režisér Tony Scott snímek Bouřlivé dny s Tomem Cruisem a Nicole Kidman v hlavních rolích. I když dvojice hlavních protagonistů slibovala trochu té romantiky, hlavním důvodem navštívit kino byla vůně benzínu. Cole Trickle to s volantem umí a díky svému talentu se dostane do týmu, který si to rozdává na okruzích NASCAR. Z dnešního pohledu je zápletka nudná, Toim Cruise asi podává jeden ze svých nejhorších hereckých výkonů, ale auta zde jezdí opravdu rychle. Tony Scott průměrný příběh okořenil takovými záběry na závodící vozy, že i po letech se to celé stojí za zhlédnutí. Výborně je natočená havárie hlavního hrdiny, který posléze sbírá sílu k další kariéře v náručí tehdy začínající NiCole Kidman. Filmu se můžete smát, ale na auta nesmíte zanevřít.

9) Nebezpečná rychlost (Speed, USA 1994)

speed-1994-04-g zdroj: tisková zpráva

Film vznikl ještě v době, kdy jsme si hlavního představitele Keanu Reevese nespojovali s postavou bojovníka proti strojům v Matrixu. V hlavní roli kupodivu nejsou žádné okruhy a rychlá auta, ale obyčejný autobus městské linky, který terorista v podání Denise Hoppera nacpe výbušninami a jediná šance, jak nevyletět do vzduchu, je rychlá jízda. Autobus musí jet stále 100 kilometrů v hodině, jinak bouchne. A tak se bourá, brzdy kvílí a motor se túruje na vysoké otáčky, jen aby se udržela stabilní rychlost. Za volantem sedí sympatická Sandra Bullock, která si to žene ulicemi Los Angeles. Smutné je, že hlavní hrdinku podobný problém potká o několik let později na výletní lodi.

8) 60 sekund (Gone in 60 Seconds, USA 2000)

60 seconds zdroj: tisková zpráva

Nicolas Cage je zloděj aut, který profesi pověsil na hřebíček a také má bratra, který spáchá nějaký přestupek, nebo naštve někoho z mafie a musí proto ukrást hodně aut za velmi krátkou dobu. To je velmi stručná nástin nijaké zápletky, která slouží jedinému, totiž hezkým scénám s auty. Nicolas Cage, Giovanni Ribisi a Angelina Jolie kradou a jezdí v krásných vozech velmi rychle. Kulisu jejich snažení dělá policie, padouši z jiného gangu a naprosto pitomé dialogy. Přesto je nutné uznat, že 60 sekund do našeho žebříku. Nehodnotíme scénář, ale kolik prostoru mají ve filmu auta a jak se v něm vyjímají.

7) Auta (Cars, USA 2006)

cars zdroj: tisková zpráva

Pixarovská kultovní podívaná stála rodiče už hodně peněz. Stále velmi oblíbený animák o světě autíček, která mluví, dal vzniknout celé řadě hraček. Já stále řeším, jak se autíčka v takto pojatém univerzu rodí, kdo jim vládne, jak funguje celý ten divný systém, ale to malí kluci neřeší. Blesk McQuen je červené závodní autíčko, které díky chybě skončí v zapadákově. Zde zničí silnici a musí ji tedy opravit. Narazí však na autíčka, která jsou hodná a nezkažená velkým světem, současně potká jiné staré autíčko, které kdysi vyhrálo Zlatý píst, což je taková hodně „in“ soutěž v jejich světě. Díky tréninku v Kardanové Lhotě nakonec Blesk vyhraje svůj životní závod. Příběh je blábol, ale od začátku do konce voní benzínem, neotravuje diváka ekologickými žvásty. Auta, byť digitálně animovaná, do našeho seznamu patří.

6) Ricky Bobby: Nejrychlejší jezdec (Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby, USA 2006)

talladega-nights zdroj: tisková zpráva

Ricky Bobby (Will Ferrell) je mohutný vlasatý americký stroj na vítězství a jeden z největších jezdců série NASCAR v celé její historii. Je to sice trochu zabedněný idiot s poněkud větší dávkou odvahy, ale má všechno, co si může přát: luxusní dům, okouzlující manželku (Leslie Bibb) a tolik hamburgerů, kolik se do něj vejde. Rickyho svět se zbortí ve chvíli, kdy do jeho světa nastoupí závodník z Francie Jean Girard (Sacha Baron Cohen) a jeho nejlepší kámoš (J. C. Reilly) mu odloudí manželku. Ricky se musí vzchopit a znovu zaútočit na první místo. Je doufám všem jasné, že tady teď mluvíme o naprosto šílené komedii. Ale pokud chcete vidět úžasný film o autech a ještě srdečně zasmát, pak je toto jedinečná příležitost.

5) Jízda na doraz (Drive, USA 2011)

drive zdroj: tisková zpráva

Ryan Gosling je nejméně výrazný herec současného Hollywoodu a určitě si díky němu nevzpomenete ani na Drive. Ale měli byste! Akční film o kaskadérovi, který ve dne tahá u filmu (rozuměj, nasazuje krk, aby scény byly akční a divák nic nepoznal) a v noci pak pomáhá gaunerům zmizet v rychlosti autem ze scény zločinu. Jedna zpackaná loupež jej však dostane do velkých problémů. Ve filmu Drive se opravdu hodně jezdí a jezdí se rychle a dobře. Dánský režisér Nicolas Winding Refn dostal šanci u Hollywoodu a chopil se jí velmi dobře. Rozhodně doporučujeme.

4) Polda a bandita (Smokey and The Bandit, USA 1977)

Smokey-and-the-bandit zdroj: tisková zpráva

Je to jednoduché, zajedete do Texasu, naložíte aut plné piva a vrátíte se s ním. Burt Reynolds v roli Bandita to nebudete mít lehké, vezme totiž stopařku, která prchá před ženichem, jehož otec je šerif. Za zadkem má tak plnou silnici policajtů. Parádní komedie v hlavní roli s Burtem Reynoldsem a Sally Field a také rychlou jízdou v autě vznikla v druhé polovině sedmdesátých let a u diváků hodně bodovala. O několik let později se proto Bandit vydává na stejně adrenalinovou jízdu ve dvojce. Máte-li chuť na klasiku, pak neuděláte chybu.

3) Rychle a Zběsile (Fast and Furious, USA 2001)

fast zdroj: tisková zpráva

Tak první díl vznikl v roce 2001? Když jsem tuto informaci dvakrát ověřoval na filmových serverech, nechtěl jsem ani trochu věřit. Čas letí neúprosně. Tehdy úplně obyčejné silniční závody, kterým můžete vytknout ledacos, dnes patří do automobilové filmové klasiky. Paul Walker a Vin Diesel v hlavních rolích filmu, kde se závodí na ulici.

2) Taxi (Taxi, Francie 1998)

taxi zdroj: tisková zpráva

V roce 1998 vypadl z produkční dílny Luca Bessona snímek Taxi. Evropský (francouzský) film snad vůbec poprvé strčil do kapsy automobilové snímky z USA. Mladý taxikář Daniel jezdí jako dobytek ulicemi Marseille a jde po něm policie. Jenže je spáchán zločin a jeho um řidiče, který umí jezdit rychle, se najednou hodí. Film kombinuje akci, napětí a sympatický situační humor. Je to už pěkně staré dílko, ale pořád funguje. Ve své době to byla navíc docela slušná reklama na Peugeot.

1) Bullitův případ (Bullit, USA 1968)

bullit zdroj: tisková zpráva

V době, kdy se u nás točili pouze umělecké filmy, natočil v USA Peter Yates Bullitův případ a všechno se najednou změnilo. Úplně obyčejná detektivka vypráví pomalým tempem příběh policajta, který má ochránit důležitého svědka v procesu proti mafii. Státní zástupce chce na případu postavit svoji politickou kariéru. Jenže svědek zemře a Frank Bullit (Steve McQueen) začne pátrat na vlastní pěst. Společnost mu dělá jeho herecký kámoš Don Gordon. Pomalé tempo vyprávění postupně zrychluje, aby nakonec dosáhlo totálního vrcholu excelentně natočenou honičkou v kaskádovitých ulicích San Franciska. Pamatujete? Pomalý rozjezd, nenápadná oťukávačka a pak, brutální rychlost!

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.