Schmitke - recenze nového česko-německého filmu

20. 8. 2015 - 21:30 | Recenze | František Fuka

Schmitke - recenze nového česko-německého filmu zdroj: tisková zpráva

Schmitke (už si nepamatuji, jesli má nějaké křestní jméno, ale říkají mu "Herr") je německý expert na větrné elektrárny, kterého zaměsrnavatel vyšle opravit starou vrtuli do Krušných hor. Kde ho, pochopitelně, čekají krušné chvíle…

Městečko Chřmelava (které má kupodivu na městském úřadě napsáno "Chřmelavy") Je totiž takovým českým Twin Peaks. Všichni vysedávají v hospodě nebo bloudí po lesích a krajem se nepřetržitě rozléhá strašidelné vrzání obrovské vrtule, která nejde opravit… ale ani zastavit!

Po první nepříjemné noci v odporném hotelu se situace dále eskaluje, když zmizí Schmitkeho mladý kolega a Herr ho musí hledat (mezi marnými pokusy o opravu vrtule). Přitom poznává různé divné postavičky z okolí (včetně pár českých herců, haha) a nahlédne až na samé dno hrůzy lidské duše, nebo tak něco…

zdroj: Artcam

Německo-český Schmitke je "pocitový artfilm", ve kterém téměř neexisuje reprodukovatelná zápletka. Jde v něm především o to, jak se titulní hrdina propadá hlouběji a hlouběji do zoufalství, neboť nic kolem něj nedává smysl a nikdo s ním nehodlá konstruktivně komunikovat, což mu nabourává jeho dosavadní každodenní bezpečné rituály.

K tomuto podžánru mám většinou rezervovaný vztah, ale Schmitke mě docela potěšil, neboť jeho atmosféra je správně hutná a mezi těmi divnými halucinogenními událostmi se objevují jisté náznaky, že by to celé mohlo směřovat k nějaké pointě. Herci jsou povětšinou kvalitní (respektive "patřičně znervózňující") a krušnohorské erxteriéry stojí za to (především rozpadlé trosky jakési staré velké betonové stavby v lese).

Schmitke zdroj: tisková zpráva

Do naší distribuce jde verze, která byla oproti původní asi o 15 minut zkrácena, což byla velmi správné rozhodnutí, protože o mnoho déle už bych tu uspávací depresi nevydržel.

Na konci filmu kdosi v sále řekl: "No podívej se, připomíná mi to tu bramboračku, co byla v Jablonci." A proti tomu se ndá nic namítat...

Hodnocení: 60 %

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.