Rosamund Pikeová

30. 7. 2007 - 20:19 | Téma | red

Rosamund Pikeová zdroj: tisková zpráva

Anglická kráska slavně debutovala po boku agenta Jejího Veličenstva Jamese Bonda (v podání Pierce Brosnana) jako ledová kráska Miranda Frostová ve snímku Dnes neumírej (2002)

Rosamund Pikeová ve filmu Dnes neumírej Anglická kráska slavně debutovala po boku agenta Jejího Veličenstva Jamese Bonda (v podání Pierce Brosnana) jako ledová kráska Miranda Frostová ve snímku Dnes neumírej (2002). A už nyní je jasné, že nezůstane herečkou jedné jediné role, jak se to u bondgirl občas stává. V kostýmních snímcích, ať už v dramatu Libertin, anebo v romanci podle Jane Austenové Pýcha a předsudek, totiž zazářila nejen díky svému vzhledu, ale také projevila talenty dramatický i komediální.

Rosamund Pikeová se narodila 27. ledna 1979 v anglické metropoli Londýně jako jediné dítě operního pěvce Juliana Pikea a houslistky Caroline Pikeové. Také Rosamund byla odmala vedena k hudbě, cvičila na piáno a cello. Po otci zdědila sen vystupovat na jevišti, na rozdíl od něj si ale zvolila činohru. V šestnácti letech byla přijata do londýnského divadelního souboru National Youth Theater, který již mnoha jejím předchůdcům výborně posloužil jako jedinečná herecká přípravka. Vynikla zde především o dva roky později titulní úlohou v Shakespearově Romeovi a Julii. Jejího výkonu si povšiml i herecký agent Dallas Smith, který Pikeovou už v osmnácti letech nasměroval na dráhu profesionální herečky. Vedle své televizní a filmové kariéry však nezanedbala ani vzdělání, na oxfordské Wadham College totiž vystudovala obor anglická literatura. Se školním divadelním souborem se dokonce poprvé podívala za hranice, když s další shakespearovskou klasikou Zkrocení zlé ženy procestovala Japonsko. Účinkovala rovněž na prknech Oxford Playhouse, kde se objevila v dramatech Libertin, All My Sons nebo Rhinoceros, či v londýnském West Endu, kde v roce 2003 ztělesnila titulní hrdinku dramatu Terryho Johnsona Hitchcock Blonde.

Rosamund Pikeová ve filmu Dnes neumírej Před kamerami Pikeová poprvé stanula v roce 1998 v televizním melodramatu s Albertem Finneym a Tomem Courtenayem A Rather English Marriage o podivném přátelství dvou ovdovělých starců, vysloužilém důstojníkovi a bývalém mlékaři. Drobné roličky ve snímcích a seriálech z produkce BBC a ITV zůstávaly ještě několik let jejím profesním osudem. U nás jsme ji mohli vidět v jednom z dílů historické krimisérie Foylova válka (2002), v němž se představila jako chladná aristokratka Sarah Beaumontová manipulující s city svých příbuzných. Mihla se i dalším televizním krimidramatem Trial & Retribution IV (2000). Výrazné příležitosti jí nabídly hlavně dvě historické minisérie. Úloha mladé šlechtičny Harriet Cumnorové v adaptaci romance Elizabeth Gaskellové Wives and Daughters (1999) jí však pohříchu přinesla pouze několik uštěpačných kritických poznámek. V Love in a Cold Climate (2001), zasazené do meziválečných časů, ztělesnila popelkovskou Fanny Loganovou, konzervativní ženu prožívající spokojený život s univerzitním profesorem, která tvoří protiklad své romanticky zasněné sestřenici Lindě (Elisabeth Dermot-Walshová).

Rosamund Pikeová ve filmu Pýcha a předsudek Životní šanci proměnit se z provinční herečky v hollywoodský objev přišel s nabídkou na úlohu zrádné agentky MI6 Mirandy Frostové v bondovce Dnes neumírej (2002). Pouze zapřísáhlý milovník Rosamund Pikeové by mohl tvrdit, že se jeho oblíbenkyně alespoň vyrovnala představiteli ústředního hrdiny Pierci Brosnanovi a Halle Berryové v roli Bondovy americké kolegyně, přesto se na plátnech divákům představila až nadpřirozeně krásná herečka, která může vyšperkovat nejeden žánrový snímek od romance přes historické drama až po komedii. Takřka vzápětí dostala šanci od věhlasného izraelského režiséra Amose Gitaie ztělesnit hlavní roli v jeho snímku Promised Land (2004). Syrové drama věnované obchodováním se ženami a prostituci však nebylo tím správným titulem, ve kterém by vynikl šarm Pikeové. Snad si toho byla i ona sama moc dobře vědoma, vzápětí se totiž objevila v životopisném snímku Libertin (2004), věnovaném Johnu Wilmotovi, anglickému básníku ze sedmnáctého století. Také díky tomu, že si úlohu básníkovy oddané ženy Elizabeth Maletové zahrála už na divadle, nepůsobí nepatřičně vedle hvězdného a herecky stále se lepšícího Johnnyho Deppa. Dosavadním vrcholem její krátké kariéry pak je postava nejstarší z pěti sester Bennettových Jane v historické romanci podle Jane Austenové Pýcha a předsudek (2005). Jen těžko si lze představit lepší představitelku éterické a zasněné romantičky snící o veliké lásce než Pikeovou…

Rosamund Pikeová Zdá se, že Rosamund Pikeová rychle pochopila, jaké role jí sedí nejvíce. Svědčí o tom následující slova: „Feťačku asi nikdy hrát nebudu. A je to tak v pořádku, protože je mnoho jiných hereček, které ji ztělesní lépe.“ Občasný ten výlet mimo kostýmní látky jí však budeme muset prominout, přestože se to bez skřípění zubů neobejde. První zkouškou tohoto druhu byla futuristická akční střílečka podle věhlasné počítačové hry DOOM (2005), které se Pikeová zúčastnila jako antropoložka Samantha. V poslední době se představila ve dvojici thrillerů – jednom mysteriózním (Devil You Know, 2006) a jednom soudním (Okamžik zlomu, 2007). V závěsu za nimi se pak blíží další životopisné drama Caitlin (2007) o básníku Dylanu Thomasovi (Martin Sheen) a jeho ženě Caitlin (Miranda Richardsonová).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.