Rafinovaný Bruce Willis: připomeňte si lesk a bídu jeho osobnosti

8. 8. 2013 - 19:51 | Téma | Ladislav Loukota

Rafinovaný Bruce Willis: připomeňte si lesk a bídu jeho osobnosti zdroj: Profimedia

Minulý čtvrtek do kin vstoupil americký komediálně-akční film RED 2, pokračování to sympatického prvního dílu z roku 2010.

Ačkoliv RED 1 zhusta tlačí na nostalgickou pilu a jde vstříc mužům milujícím akční filmy 80. let i ženám toužícím po komedii (případně oboje), zdaleka největším tahákem filmu je devátý nejvýdělečnější herec v historii – Bruce Willis. Nic proti Johnu Malkovichovi nebo Helen Mirren, samozřejmě, ale Bruce je jen jeden…

Snad každý ví, že Willis se narodil v Německu a má na paměti jeho kultovní role, počínaje akčňákem Smrtonostnou pastí po hororový Šestý smysl. Existuje však i hrst informací, které Willisův rozverný kukuč tak trochu nabourávají – připomeňte si je v našem přehledu za doprovodu videí z Willisových nejznámějších majstrštyků!

zdroj: Archiv

 

3) Měsíční svit získal vzdor Madonně
Ačkoliv se mu po celou dobu kariéry vyhnul Oscar (cenám zjevně chybí kategorie Nejkrutější pohled), utržil Bruce dvě ceny Emmy, čtveřici Zlatých glóbů a čtyři nominace cen Saturn. Willis přitom začínal v televizi v seriálu Měsíční svit po boku Cybill Shepherd. Nejspíše si na dvojici pamatujete z českých televizí 90. let.

Původně přitom akutně hrozilo, že namísto Měsíčního svitu bude Bruce Willis navždy asociován s Madonnou. Sotva pár dnů před průlomovým konkurzem na Měsíční svit se totiž účastnil konkurzu jiného, totiž na snímek Hledám Susan. Zn.: Zoufale, patřícího právě královně popu. Roli nezískal, ale doslova den před tímto zjištěním se ocitl v přípravě Měsíčního svitu. Ačkoliv se přítomné komisi příliš nezdál, tvůrce seriálu Glenn Gordon Caron v něm viděl cosi výjimečného a sesmolil kamerové zkoušky s Cybill Shepherd – které prokázaly, že pár má doslova nakažlivou chemii. Willisova cesta ke slávě započala.

2) Byl zapřísáhlý podpůrce George W. Bushe

Willis se sice protlačil pomocí Měsíčního svitu, pro mnoho z nás zůstane navždy zapsán jako John McClane ze série Smrtonostná zbraň – své kultovní roli ostatně obětoval dvě třetiny sluchu v levém uchu, protože střelba při natáčení slavné scény sejmutí záporáka skrze stůl byla příliš i na jeho masivní sluchovody.

Podobně jako Clint Eastwood nebo Arnold Schwarzenegger je však Bruce Willis drsňákem i v realitě – a to tak moc, že halasně vystoupil ve prospěch kandidatury George W. Bushe v jeho prezidentské kampani. Byl rovněž hlasitým přívržencem invaze do Iráku. Avšak počkejte, Willis šel ještě dále – kromě túry mezi vojáky nasazenými na středním východě tak dokonce nabídl dva miliony dolarů ze svého osobního konta tomu, kdo zajme Sadáma Husajna a Usámu bin Ládina. Ke smůle členů speciálních sil si peníze nakonec ponechal, protože oba americké nepřátele nakonec zajistili vojáci, kteří podobné dary nemohou přijímat…


1) Měl vlastní reklamu, hru, hudební hit i kreslený seriál!

Na konci 80. let byl Willis natolik populární personou, že se rozhodl svůj talent distribuovat i mimo televizní a stříbrné plátno. Tak se zrodilo hudební album Return of Bruno. Soulová hitovka se dočkala podpory legend R&B hudebního žánru a její titulní píseň se na čas objevila i v hitparádách. O dva roky později vydal další album, poté se však rozhodl vrátit se k herectví – zřejmě vlivem stohů bankovek, které přinesla Smrtonostná past z roku 1988. Nebýt jejího sukcesu, možná by dnes Willisovo jméno znali jen pamětníci Měsíčního svitu a souloví nadšenci…

Jméno Bruno přitom Willisovi ještě nadlouho utkvělo v paměti, protože v polovině 90. let jej oživil v bestiálním animovaném seriálu Bruno the Kid o jedenáctiletém chlapci pracujícím pro tajnou službu. Kromě hlasu titulní postavy Willis nazpíval titulní písničku.

Bruno přitom nebyla jediná Willisova obskurní obsese – v 80. letech si například zahrál v bizarní reklamě na víno (zatímco sám bojoval s alkoholismem) a o více než dekádu později zase ve videohře (která sice vyšla, ale film, jež měla propagovat, se nakonec dočkal zaříznutí). Willis se hudbě nevyhýbal ani v následujících letech, jak dokládá jeho šílená účast v níže vyvěšeném klipu Gorillaz.



Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.