Počátek: nový film Christophera Nolana s Leonardem DiCapriem v hlavní roli

19. 7. 2010 - 19:15 | Téma | red

Počátek: nový film Christophera Nolana s Leonardem DiCapriem v hlavní roli zdroj: tisková zpráva

Dvě stě milionů dolarů (zhruba čtyři miliardy korun) činil podle odborného tisku rozpočet mezinárodně obsazeného sci-fi akčního snímku nazvaný Počátek. Do českých kin ho od 22. července uvede ve 38 kopiích společnost Warner Bros., která ho dnes představila na pracovní projekci. Hlavní roli vytvořil Leonardo DiCaprio.

Režisérem projektu, scenáristou i jedním z producentů byl Christopher Nolan, který diváky zavádí na různá místa na světě i do intimního světa snů. DiCaprio představuje zkušeného zloděje, špičku v nebezpečném umění extrakce: krádeže cenných tajemství z hloubi podvědomí během snění, kdy je mysl nejzranitelnější. Tato schopnost z něj učinila vyhledávaného hráče v zákeřném světě špionáže, ale také z něj udělala uprchlíka a stála ho všechno, co kdy miloval. Dostává šanci na vykoupení; poslední akce mu může vrátit normální život, pokud se mu podaří provést nemožné. Místo dokonalé krádeže musí se svým týmem zvrátit běh věcí. Jeho úkolem není myšlenku ukrást, ale vnuknout ji.

Počátek, Inception, Lukas Haas, Ken Watanabe

Další role ztvárnili Ken Watanabe (Poslední samuraj), Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard (Edith Piaf), Ellen Page, Tom Hardy, Cillian Murphy (Batman začíná), Tom Berenger (Training Day), Dileep Rao (Avatar) a Michael Caine (Pravidla moštárny).
Podle producentky Emmy Thomas bylo nejtěžší najít rovnováhu mezi napínavým thrillerem a citovým rozměrem příběhu. "Film má prvky gangsterky, ale posazené do více fantazijního prostředí," uvedla v distribučních materiálech. I proto chtěli udělat film "ve velkém stylu" a při natáčení doslova objeli celou zeměkouli.

Hlavní části se odehrávaly v šesti zemích, štáb zažil vše počínaje vedrem marockého Tangeru až po zasněžené kanadské Calgary. Natáčeli v Tokiu, Paříži a v Los Angeles, kde tým zvláštních efektů stvořil akční scénu v podobě nákladního vlaku uprostřed ulice. Nolan se vrátil i do leteckých hangárů v anglickém městě Cardington, kde točil některé scény pro filmy Batman začíná a Temný rytíř.

Počátek, Inception, Joseph Gordon-Levitt, Leonardo DiCaprio

Herci museli zvládnout například zařízení popírající zemskou přitažlivost, schopné otočit se o 365 stupňů, nebo zařízení, které dokázalo všechny a všechno naklonit na šikmou plochu. Přesto se režisér snažil co nejvíce scén pořídit klasickým způsobem a podíl těch upravených počítačovou grafikou snížit. "Ať už jsme natáčeli honičku na lyžích, potápění pod vodou či scénu při nulové gravitaci, vždycky jsem chtěl dosáhnout nejzazší hranice toho, co ještě lze reálně natočit," vysvětlil. Tento svůj projekt připravoval přes deset let.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.