Michael Clarke Duncan

30. 6. 2008 - 20:42 | Téma | red

Michael Clarke Duncan zdroj: tisková zpráva

Pro svou mohutnou, takřka dvoumetrovou postavu se tento černošský herec setkává s četnými omezeními po celou svou kariéru

Pro svou mohutnou, takřka dvoumetrovou postavu se tento černošský herec setkává s četnými omezeními po celou svou kariéru. Odsouzen je tak k rolím nelítostných zabijáků (Kingpin ve snímku Daredevil, Manute v Sin City – městě hříchu), popřípadě věrných spolubojovníků ústředních hrdinů (těžař Medvěd v katastrofickém Armageddonu, válečník Balthazar ve fantasy Král Škorpion). Přesto ve své životní roli, kterou byl dobrácký prosťáček John Coffey v dramatu Zelená míle, prokázal také nepopiratelný herecký talent.

Michael Clarke Duncan Michael Clarke Duncan se narodil 10. prosince 1957 v chicagské chudinské čtvrti South Side. Vyrůstal sice v prostředí plném drog a alkoholu, sám se však plně soustředil na školu. Vysněnou kariéru hráče amerického fotbalu mu sice zapověděla matka, která se starala o Michaelovu přísnou výchovu, ještě během středoškolských studií se však mohutný mladík nalezl náhradu v podobě divadelního ochotničení. Existenční problémy přiměly Duncana zanechat vysokoškolských studií komunikace hned v zárodku a přijmout jedinou práci, jež se nabízela: kopání příkopů pro chicagskou plynařskou společnost. Vidina herecké slávy ho ale nakonec zavála do Hollywoodu, kde se se střídavými úspěchy ucházel o roličky v rozmanitých televizních a filmových projektech. Dopomáhaly mu k nim hlavně jeho kontakty na osobnosti showbyznysu, které nabyl coby profesionální osobní strážce. V polovině devadesátých let tak začal získávat herecké zkušenosti v soap-operách (Báječní a bohatí), sitcomech (Fresh Prince, The Jamie Foxx Show, Ženatý se závazky), akčních seriálech (Odpadlík) i filmových projektech, jako byla černošská komedie s Ice Cubem Pátek (1995). Právě tímto snímkem zahájil zdánlivě nekonečnou řadu drobných úložek zle se tvářících bezejmenných hromotluků, ať už to byly vyhazovači v hořké komedii Warrena Beattyho Skandál! (1996) či v bláznivé komedii s Willem Ferrellem Noc v Roxbury (1998), anebo bodyguard ve snímku Klub hráčů (1998).

Michael Clarke Duncan ve filmu Král Škorpion Zlom v Duncanově kariéře přineslo až setkání s Brucem Willisem. Po jeho boku se totiž Duncan představil v první skutečné herecké úloze jako těžař Jayotis „Medvěd“ Kurleenbear, který se podílí na záchraně lidstva v katastrofické podívané Armageddon (1998). Krátce poté následovala role v satiře Snídaně šampionů (1999) natočené podle románu Kurta Vonneguta opět s Willisem v hlavní roli. A přišlo také Willisovo klíčové doporučení nasměrované režiséru Franku Darabontovi, který do svého vězeňského melodramatu Zelená míle (1999) sháněl představitele prosťáčka s léčitelskými schopnostmi Johna Coffeyho. Problém s nalezením dvoumetrového a stopadesátikilového černocha s hereckým nadáním tak byl vyřešen. Ba co víc: Duncan se stal hollywoodským objevem roku a jeho výkon po boku hvězdného Toma Hankse dojímal tisíce diváků po celém světě. Nebylo proto divu, když se vedle ovací dočkal Duncan také nominace na Oscara a Zlatý glóbus.

Michael Clarke Duncan jako Kingpin Dráhu slavného herce zahájil Michael Clarke Duncan již třetí rolí po boku Bruce Willise, když se objevil coby vrahoun Franklin v komedii Můj soused zabiják (2000). V rychlém sledu pak následovala role agenta FBI Murdocha v nenáročné crazy komedii Flek (2000) či herecky vděčná úloha trenéra Griffina v televizním snímku Říkají mi Sirr (2001), jež vyprávěl o prvním černošském profesionálu v americkém fotbalu. Rovněž producenti hollywoodských vysokorozpočtových opusů našli pro Duncana uplatnění: coby bojovný plukovník Attar ve sci-fi Tima Burtona Planeta opic (2001) byl ještě skryt za latexovou maskou, v akční fantasy Král Škorpion (2002) však již válčil přímo po boku titulního hrdiny ztvárněného Dwaynem „The Rockem“ Johnsonem. V comicsové adaptaci Daredevil (2003) pak Duncan získal dokonce jednu ze svých nejvýraznějších příležitostí, když se představil v úloze nelítostného vládce newyorského podsvětí Kingpina, který disponuje nejen hřmotným tělem, ale rovněž vysokou inteligencí. Tuto svou úlohu si ostatně Duncan coby velký comicsový fanda s gustem vychutnal a bez váhání si ji zopakoval rovněž v animovaném seriálu Spider-Man (2003). Pro svůj podmanivý hluboký hlas ostatně Duncan patří k vyhledávaným dabérům: prezentoval se například v disneyovce Medvědí bratři (2003) či ve zvířecí komedii Rychlý Stripes (2004), v níž namluvil slavného dostihového koníka Clydesdalea. Slyšeli jsme ho i v animované veselohře Kung-fu panda (2008).

Michael Clarke Duncan Čekání na další velkou hereckou příležitost vyplňuje Michael Clarke Duncan hlavně úlohami drobnějšími, jak dokazuje akční komedie Agentky D.E.B.S. (2004) i historická fantasy Legenda o Jiřím a drakovi (2004). V další filmové adaptaci comicsu se Duncan objevuje ve snímku Roberta Rodrigueze Sin City – město hříchu (2005), kde ztvárnil úlohu mohutného zabijáka Manuta. Režisér Armageddonu Michael Bay pak ve své futuristické sci-fi Ostrov (2005) svěřil Duncanovi úlohu jedné z obětí zvráceného systému utopické komunity. A rozhodně to není naposledy, kdy se našich kinech Duncan objevuje, jednou z příležitostí byla sportovní komedie s Willem Ferrellem High, Wide, and Handsome. Že sou mu sebeironické role bouchačů a drsoňů blízké, pak ukazuje v další komedii Škola svádění (2006). Michael Clarke Duncan zdaleka nepatří mezi charakterní herce schopné ztvárnit mnohotvárnou postavu, díky svému charismatu však dovede vdechnout život i těm nejprostším násilníkům, jakými jeho filmografie překypuje. Snad právě proto zůstává tento velký sympaťák pevně vryt v myslích filmových fanoušků z nejrůznějších koutů světa.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.