Dwayne „The Rock“ Johnson

30. 6. 2008 - 21:22 | Téma | red

Dwayne „The Rock“ Johnson zdroj: tisková zpráva

Bývalý zápasník hvězdou akčních filmů. Američan samojského původu se po sportovní kariéře rozhodl zkusit štěstí také ve filmovém průmyslu

Dwayne Johnson Američan samojského původu se po sportovní kariéře rozhodl zkusit štěstí také ve filmovém průmyslu. Díky úspěchu filmů Král Škorpion a Vítejte v džungli tohoto svého kroku nemusí litovat. V jeho osobě se tak zrodila nová hvězda akčních filmů.

Dwayne Douglas Johnson se narodil 2. května 1972 v kalifornském městečku Hayward. Na střední škole se Dwayne začal věnovat atletice a hlavně americkému fotbalu. Ten ho přivedl na University of Miami, kde získal sportovní stipendium. Dwayne měl šanci dostat se i do NFL, nejprestižnější soutěže v americkém fotbalu, jako třiadvacetiletého ho však v roce 1995 postihlo vážné zranění zad. Nejprve se pokusil o návrat k fotbalu v jedné z kanadských lig, ale brzy zaměřil svou pozornost k wrestlingu. Jeho tělesné proporce (výška 194 centimetrů, 125 kilogramů živé váhy), rodinná tradice i prostředí, v němž vyrůstal, ho k zápasení předurčovaly (dědeček Peter Maivia i otec Rocky Johnson byli v minulosti velkými hvězdami wrestlingových arén). The Rock, jak si Dwayne Johnson začal říkat, v disciplíně spojující sport se zábavou uplatnil svůj talent pro showmanství a brzy se stal miláčkem publika.

Dwayne Johnson Vítejte v džungli Po mnoha wrestlingových úspěších se The Rock (v ringu působil také pod jmény Flex Kavanah a Rocky Maivia) rozhodl zkusit štěstí také u filmu a v televizi. V roce 1999 účinkoval v celovečerním dokumentu o wrestlingu Gladiátoři 2000 a objevil se v seriálu Síť (televizní verzi stejnojmenného filmu se Sandrou Bullockovou) a v sitcomu That '70s Show (hrál svého otce Rockyho Johnsona). Malé role získal ve sci-fi seriálu Star Trek: Voyager (2000) a v několika dílech komediální show Saturday Night Live (2000-2002). Sebe sama hrál v komediální sérii DAG (2000). Filmových debutem se pro tohoto pro svůj zjev nepřehlédnutelného herce stal krimithriller Přesný zásah (2000). Úlohu, kterou by zaujal širší publikum, však získal ve svém druhém celovečerním filmu.

Dwayne Johnson Král Škorpion Během jediného týdne stihl Johnson natočit své scény s postavou starověkého bojovníka Mathayuse, o jehož zlatý náhrdelník usilují hlavní hrdinové dobrodružné akční fantasy Mumie se vrací (2001) – tak malou roli v tomto filmu měl. Producenti ovšem brzy začali uvažovat o snímku, který by blíže představil Mathayusovu minulost. V roce 2002 měl premiéru fantasy snímek Král Škorpion, popisující cestu tohoto osamělého válečníka ke slávě a bohatství. Hojně navštěvovaný film, jenž režíroval Chuck Russell (Maska, Likvidátor), silně evokoval příběhy barbara Conana. Snad největší předností (a zároveň slabinou) snímku byl až naivně zábavný scénář. Do třetice si Johnson zopakoval tuto úlohu válečníka z dávné historie ve videohře The Scorpion King: Rise of the Akkadian (2002).

Dwayne Johnson Kráčející skála Z Dwaynea Johnsona se naráz vyklubala nová hvězda akčních filmů. Svou pozici však potřeboval potvrdit dalším titulem. Dobrou příležitostí se stala akční komedie Vítejte v džungli (2003) režiséra Petera Berga. V ní Johnson hrál vymahače dluhů vyslaného do Amazonie, aby vyhledal podvodníčka Travise (Seann William Scott) a přiměl ho k návratu domů. Sympatický snímek úspěšně navazuje na žánr takzvaných buddy movies (těží z protikladných vlastností dvou hlavních hrdinů) a svým stylem připomíná to nejlepší z akčních snímků osmdesátých let. Tvůrcům se navíc podařilo do vedlejší role získat Christophera Walkena a nalákat do drobné úlohy Arnolda Schwarzeneggera, který ve filmu symbolicky předává Johnsonovi žezlo akčního hrdiny.

Akční thriller Kráčející Skála (2004) je laděn mnohem vážněji než Johnosonovy předchozí filmy. V tomto remakeu snímku Walking Tall (1973) si Dwayne Johnson vyzkoušel westernově laděnou roli osamělého bojovníka stojícího proti místním gangsterům. Své zkušenosti s komediálním žánrem Johnson v roce 2005 rozšířil o vedlejší role ve filmech Buď v klidu (pokračování Chyťte ho!). Svůj sklon k sebeparodii podpořil i v crazy Dostaňte agenta Smarta (2008). Objevil se také v akční podívané podle počítačové hry Doom (2005) anebo ve filosofujícím dramatu Southland Tales (2007).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.