Lucie Králová o svém filmu Ztracená dovolená

25. 9. 2007 - 8:41 | Téma | red

Lucie Králová o svém filmu Ztracená dovolená zdroj: tisková zpráva

Jak vznikl nápad udělat dokument o hledání šestice anonymních Asiatů na základě nalezených negativů ze Švédska? Měla jsem připravený námět na celovečerní film o masovém turismu a turistické fotografii a hledala cestu, jak ten námět uchopit

Jak vznikl nápad udělat dokument o hledání šestice anonymních Asiatů na základě nalezených negativů ze Švédska?

Měla jsem připravený námět na celovečerní film o masovém turismu a turistické fotografii a hledala cestu, jak ten námět uchopit. V té době jsem se dozvěděla, že existuje nějaký Láďa Jelínek, který při své brigádě v Göteborgu našel ten kufr s negativy, že mu několik let leží ty fotky doma. Když jsem ty fotky viděla, připadaly mi komické, vtipné, zábavné, fascinující, něco konkrétního a tajemného zároveň – vzbuzovaly řadu otázek, byla to jasná výzva pro film, ale i pro celý náš štáb a další kamarády – prostě jsme se rozhodli to zkusit, připadalo nám to najednou jako něco, co má smysl a co vnese do našeho filmu tajemství, co nás, i ty lidi z fotek a potažmo diváky, může ještě hodně překvapit.

O čem ten film pro vás je?

O tom, jestli je náš svět skutečně propojený. A o tom, jaká je povaha toho propojení – jsme propojeni opravdu přes síť, přes internet? Nebo přes televizi? Nebo jinak, třeba telepaticky? Ztracená dovolená je pokusem zjistit, zda lze někoho vypátrat jenom podle jeho fotografií, je to film o tom, zda se o sobě můžeme něco dozvědět pouze na základě běžných turistických fotografií, které si skoro každý pořizuje. A taky je to film o současných Evropanech a Číňanech, o současné Číně, protože naše první zjištění o těch mužích z fotek bylo, že se jedná o Číňany. A byli jsme v situaci, kdy jsme měli hledat šest lidí mezi 1 300 000 000 Číňanů.

Překvapilo vás, když vám zavolali z čínské televize?

Velmi, bylo to v době, kdy už jsme stříhali film, který měl mít otevřený konec. Už jsme to vůbec nečekali, protože během natáčení jsme čínskou televizi CCTV jsme několikrát kontaktovali s prosbou o spolupráci, ale odpovědí nám byly jen čínské spamy. Jednou ráno mi zazvonil mobil a lámanou angličtinou mi nějaká paní z CCTV vysvětlovala, že náš příběh je velmi dojal, že je romantický a krásný a že musíme hned přijet do Pekingu do jejich pořadu. Přišlo nám nepochopitelné kudy se dostal náš email na správný stůl a s takovým zpožděním, ale za týden už jsme nastupovali do letadla směr Čína.

Jaké bylo přijetí vašeho štábu v Číně?

V Číně jsme byli vlastně neustále překvapování, fascinováni a někdy i šokováni. Náš příjezd se odehrál za velikého zájmu čínských médií, netušili jsme vůbec, co bude spolupráce s CCTV obnášet, jak to pojmou. Reportáž o našem pátrání se objevila na několika hlavních čínských kanálech v osm hodin večer před jakýmsi oblíbeným seriálem, v CCTV nám řekli, že to vidí minimálně tři sta milionů Číňanů. To vše je součástí filmu, jehož závěr nechci prozrazovat.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.