Čistič - recenze slovenského dramatu

9. 5. 2016 - 13:38 | Recenze | František Fuka

Čistič - recenze slovenského dramatu zdroj: tisková zpráva

Tomáš má zajímavou práci. Pohřební služba ho posílá do bytů, kde někdo brutálně zemřel, aby zde všechno tip-top uklidil. Tomáš má také zajímavou minulost, neboť jeho maminka před lety brutálně zabila jeho tatínka, a Tomáš na to koukal.

Tomáž z toho má mírná traumata, která se projevují například tím, že je asociální, málomluvný a občas se s někým popere.

A že se na dlouhé hodiny schovává ve skříni / pod postelí v cizím bytě, aby pozoroval jeho nic netušící obyvatele.

Tento slovenský film je dalším kouskem z podžánru "všichni jsou v prdeli" a velmi slušně se mu daří budovat atmosféru depresivní Bratislavy, obývané vážně narušenými postavičkami.

Film balancuje na pomezí mezi příběhem a artfilmem. Líbilo se mi, že některé zdánlivě absurdní dějové prvky (Tomáš si opakovaně kupuje svíčky) se v průběhu filmu originálně vysvětlí. Na druhou stranu mi zcela uniklo třeba to, proč se Tomáš schovává před lidmi, kteří ho nečekaně překvapí v bytě, ve kterém na jejich objednávku provádí čištění. Jen proto, že je asociál a magor?

Takové otázky ale nejsou úplně smysluplné, protože film má do značné míry snovou atmosféru, která nás záměrně mate a udržuje v neklidu (pomocí extrémně dlouhých nebo extrémně nepřehledných záběrů).

Hlavní story se "rozjede" ve chvíli, kdy je Tomáš při jednom z úklidů vyrušen prodavačkou, kterou zběžně zná, a začne ji stalkovat tímí nejbrutálnějším způsobem, tj. na mnoho hodin se například schovává pod její postel (kam si bere i knížky, aby se nenudil). Přitom sleduje typické strasti bratislavských prodavaček, např. "bratr jí dělá pasáka a pravidelně ji prodává mladému inženýrovi, který ji znásilňuje zabalenou do igelitu". Jak už to na Slovensku chodí...

Samozřejmě čekáme, kdy prodavačka nezvaného hosta pod svou postelí objeví, a když se to stane, začnou se teprve dít bizarní věci a započne velmi netradiční vztah...

Pokud máte náladu na něco depresivnějšího a trochu hůře stravitelného, Čistič je svěží originální dílko, které mi v ledasčems připomnělo nedávného Maniaka.

Hodnocení: 70%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.