Život Davida Galea

27. 8. 2008 - 10:33 | Téma | red

Život Davida Galea zdroj: tisková zpráva

Anglo-americká produkce se formou napínavého boje s časem pustila do křížku s faktem, že v celách smrti sedí i nevinní

Anglo-americká produkce se formou napínavého boje s časem pustila do křížku s faktem, že v celách smrti sedí i nevinní. Ambiciózní projekt Alana Parkera s Kevinem Spaceym v hlavní roli stál 50 miliónů dolarů, ale doma ho ztrhala kritika i diváci (tržby: 20 milionů dolarů). A Evropa? Nic moc.

Učil jsem. David Gale: „Jak začneme?“
Bitsey Bloom: „Začneme tím, že mi řeknete, co tu dělám.“
David Gale: „Nikdo, kdo se skrz to sklo dívá, nevidí člověka – vidí zločin. Já nejsem David Gale, jsem vrah a násilník čtyři dny od popravy. Vy tu jste, protože chci, aby si mě pamatovali stejně za to jak jsem skončil i za to jak jsem žil.“

David Gale (profesorský Kevin Spacey) sedí za vraždu a znásilnění v cele smrti. Pikantní je, že zavraždil Constance (Laura Linney), svou přítelkyni a kamarádku v aktivistickém hnutí odporu proti trestům smrti zvaném DeathWatch.

Bitsey Bloom: „Ovšem, že sympatizuje s vrahy… vždyť je jedním z nich!“

Dělám rozhovor s vrahem David Gale býval vysokoškolským profesorem, měl syna, ženu a proti trestu smrti bojoval i v televizních přenosech. Na školním večírku ho ale svede luxusní studentka Berlin (opravdu to vyvolalo živé reakce berlínského publika), aby druhý den prohlásila, že ji David znásilnil. Před soud se sice nedostaví, ale i tak aféra s Galeovým životem pořádně zamávala. S takovým škraloupem navíc potom došlo na vraždu, kterou – ironicky – Gale zřejmě ani neudělal, ale bylo možné mu ji přišít, takže proč ne, že. Až nyní, po letech a na sklonku života si Gale do cely zve novinářku Bitsey Bloomovou (studentsky investigativní Kate Winsletová), aby jí svůj zapeklitý příběh vyložil.

Další zapálený aktivista Alan Parker je zkušeným harcovníkem – natočil fláky jako Andělin popel, Evitu či Angel Heart. Závažné téma a poměrně vzrušující námět slibovaly psychologickou sondu do nitra aktivisty, který je pro svou ideu schopen nejvyšších obětí. Zároveň se nabízela možnost postavit zrcadlo společnosti, která se s trestem smrti věru moc nepatlá. Scénář Charlese Randolpha velmi často užívá časových skoků, které životopisná látka nabízí – od přítomnosti k minulosti, odtud ještě dál, nebo trochu blíž. Výsledkem je akcent na napětí a celkovou thrillerovost vyprávění, které v porovnání s výše naznačenými ambicemi bohužel vyznívá hodně levně. Jako celek je Život Davida Galea plný „drbání levou rukou za pravým uchem“. Jasně, je tu pár fajn scén- Galeovo televizní vystoupení, křivky Berlinina těla atp. Jenže až do finále jsou všechny obraty stejně neočekávané a zábavné, jako vyplnit daňové přiznání.

Běžím s časem o závod Cosi o problémech scénáře Života Davida Galea vypovídají i trable s obsazením: hlavní role byla postupně nabídnuta Georgesi Clooneymu a Nicolasi Cageovi, kteří odmítli. To samé s Bitsey – tu měla původně hrát Nicole Kidmanová. Nakonec kdo ví, kdo přemluvil Spaceyho, bez něhož, jak říká Parker, by se vůbec netočilo. Možná potřeboval něco koupit. Jeho výkon je asi jediným pozitivem snímku, a to přesto, že Spacey jenom opakuje svou pozici z Americké krásy. Tentokrát však neprojde divákovi před očima proměnou z klidného chlapíka na podivína (slabý výraz). Expozicí v cele je totiž tím podivínem už od začátku.

David Gale: „Smrt je dar.“ Ach ano. I tak se to dá říct.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.