Výplata (Paycheck)

9. 3. 2004 - 4:36 | Téma | red

Výplata (Paycheck) Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Zapamatuj si budoucnost! Ben Affleck, Uma Thurman a Aaron Eckhart v akční sci-fi Johna Woo dle námětu legendárního Philipa K. Dicka (Blade Runner, Total Recall, Minority Report) Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. +Fotogalerie. Ve studiu Dreamworks Stevena Spielberga vznikly v krátké době dvě adaptace děl sci-fi vizionáře Philipa K

VVe studiu Dreamworks Stevena Spielberga vznikly v krátké době dvě adaptace děl sci-fi vizionáře Philipa K. Dicka. Té první - Minority Report - se zmocnil sám Mistr, a nebýt posledních dvaceti minut, byl by to velmi slušný biják.
Nyní byla režie svěřena akčnímu přeborníkovi Johnu Woo (Mission: Impossible II., Face/Off). A jak jsem uzavíral preview: John Woo nemá spielbergovský smysl pro kompozici sekvence, ani snahu proniknout do hrdinovy duše. Na druhou stranu je Výplata přesně to, co byste od něj čekali. Nechybí velkolepá honička na motorkách, ani bílá holubice ve zpomaleném záběru. Jesti to stačí, to si nechme do recenze.

VTeď už můžu říct, že to nestačí. Můžu říct, že mě připadá Výplata jako jeden velký nesmysl.
Možná je to tím, že opakovaný vtip není vtipem. Možná je to pouze tím, že někde po cestě se v matrixu Výplaty objevila trhlina, která ukázala chabou konstrukci v tomhle remixu hypermarketové scény z Minority Report.

A to mě to docela bavilo, dokud jsem se na nic neptal:
Ben Affleck hraje Michaela Jenningse, inženýra, který rozebírá konkurenční výrobky. Práci vykonává v uzamčeném prostoru, a když po několika měsících skončí, vymaže mu zaměstnavatel paměť do bodu, kdy zakázku přijal. Nyní se objeví starý kamarád James Rethrick (Aaron Eckhart) a řekne Michaelovi o jisté fušce na tři roky. Michael přijme. Vidíme, jak je uváděn do vědeckého komplexu, kde potká výzkumnici Rachel (Uma Thurman). Vidíme, jak je mu projekt představen… a pak už jsme o tři roky dál. Michael se třese na šek, ale místo něj dostane obálku s hrstí cetek.
VNavíc než se stačí rozkoukat, jde mu někdo po krku. A jaký div – ty cetky mu pomáhají před pronásledovateli unikat a stanou se klíčem k jeho vymazané paměti.
Nechtěl jsem se ptát. Odolal jsem dvacet minut. Pak to přišlo.

Woo a jeho producenti naprosto ignorují jakoukoli „psychologii“ postav. O Jenningsovi se vůbec nic nedozvíme. Přitom mě připadá zajímavé, že se na dlouhou dobu uzavře do laboratoře a nechá si mazat paměť. Proč to dělá? O co přichází? Co získává?
Jak mohl Jennings v komplexu, ze kterého nesmí kvůli utajení vycházet, dostat klíč od dveří v cizí budově?
VKde se naučil na motorce jako Jarda Huleš? A nakonec: nehází Jennings nakonec všechno do koše tím losem? Je malé zlo oproti obří tragédii žádným zlem?

Systém Výplaty je podobný, jako u předchozích Dickových adaptací – chlápek řeší problém, a přitom utíká před smrtí.
Hra realit, která tak skvěle funguje v Blade Runnerovi a tvoří jádro paradoxu i v Minority Report byla však týmem Johna Woo degradována na pouhou kulisu akčním eskapádám.

Affleck se snaží o civilní projev, a v rámci možností je snesitelný. I tak ale působí jako herec-lopata. Thurman je rozhodně přirozenější, než v Kill Bill, ale to není výhra. Její role spočívá v tom být na blízku, být jakousi intelektuální milenkou. Inu ano. Talent Aarona Eckharta je nepopiratelný, ale tady prostě nemá co hrát.

Jistý půvab Výplaty spočívá v tom, že se odehrává v blizoučké budoucnosti. Změny designů jsou jemné, decentní, a vůbec příjemně aktuální.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.