Velké návraty velkých hvězd, od Forda až po Smithe

17. 1. 2020 - 15:00 | Téma | Matěj Svoboda

Velké návraty velkých hvězd, od Forda až po Smithe zdroj: tisková zpráva

Do kin se vrátili Will Smith a Martin Lawrence. Jejich Mizerové začali svou filmovou kariéru v roce 1995, dvojka vznikla o osm let později, ale na trojku se čekalo až do letošního roku. Celých sedmnáct let!

Ti dva nakonec zvládli návrat svých ikonických hrdinů víc než dobře, nejsou ale jediní, kdo se vraceli po dlouhých letech. Na koho dalšího se muselo čekat takhle dlouho? A kde se to čekání vyplatilo?

Harrison Ford, Mark Hamill a Carrie Fisher

herečtí veterání star wars zdroj: Disney

Nové Hvězdné války se rozhodly vsadit na nostalgii. Jestli to bylo nebo nebylo dobré rozhodnutí, o tom se fanoušci budou nejspíš přít ještě hodně dlouho, ale když se v sedmičce na scéně objevil Harrison Ford, radost měli všichni. A když ho o pár minut později zabil jeho vlastní syn, taky to s námi docela zamávalo. A návrat Marka Hamilla a Carrie Fisher? To samé.

Herečtí veteráni si svůj návrat nechali dobře zaplatit (Ford dostal za sedmičku deset milionů, Hamill za osmičku to samé), ale paradoxně je právě na jejich hrdinech vidět, jak moc ploché a nezajímavé postavy byly ty nové. Han Solo nebo Luke Skywalker jsou ikony, jimž stačila jedna scéna, aby jim publikum zobalo z ruky.

Rey, Poe a Finn… ti povětšinou nezačali být zajímaví ani po třech filmech. Z návratu veteránů, které jsme před tím naposledy viděli v roce 1983 v Návratu jediho, jsme tak měli radost, ale paradoxně je právě na něm vidět to, jak nové Star Wars nezvládnou s těmi původními držet krok.

zdroj: Falcon

Jim Carrey a Jeff Daniels

herečtí veteráni blbý a blbější zdroj: New Line Cinema

Jim Carrey byl jednu dobu největší a nejlépe placená hvězda na světě, za což mohla i komedie Blbý a blbější. Za tu v roce 1994 dostal sedm milionů, ale hned po ní už bral hezkou „dvacku.“ Na její pokračování (zoufale špatný prequel budeme ignorovat) se čekalo dvacet let a když do kin dorazilo, Carrey už měl dny největší slávy za sebou. A z jeho parťáka Jeffa Danielse, jenž v devadesátých letech dostal za svého hrdinu skoro desetkrát méně než Carrey, je dnes respektovaný dramatický herec.

Proč jsme se sequelu dočkali po tak dlouhé době? Především kvůli Carreymu. Ten totiž dost nerad točí pokračování. Jediné, ve kterém se do té doby objevil, byla dvojka Ace Ventury. Návrat se povedl tak napůl. Jednička stála sedmnáct milionů a utržila skoro čtvrt miliardy. Pokračování si z kin odneslo 170 milionů, rozpočet byl ale padesát. Trojku tedy asi neuvidíme. Otázka je, jestli to někoho mrzí.

zdroj: YouTube.com

Paul Newman

herečtí veterání paul newman zdroj: tisková zpráva

Herecká legenda se v roce 1961 objevila v dramatu Hazardní hráč, které můžete znát i pod názvem Billiárový král. Ztvárnil tu mladého profesionální hráče, který prohraje v souboji se zkušenější protivníkem. Přijde nejen o peníze, ale i o čest a musí sám sebe přesvědčit, že se ještě dokáže vrátit na vrchol.

Newman se k roli vrátil o pětadvacet let později ve volném pokračování Barva peněz a pochopitelně se změnil z mladého hráče na zkušeného mentora, jenž se rozhodne ujmout Toma Cruise a ukázat mu, jak to v tomhle světě velkých sázek chodí. Výsledek? První a bohužel i poslední Oscar pro Newmana. Ten chlap byl frajer!

zdroj: Falcon

Jamie Lee Curtis

herečtí veteráni jamie lee curtis zdroj: tisková zpráva

Není návrat jako návrat. Dva roky starý Halloween, ve kterém se před kamerou po letech objevila Jamie Lee Curtis a opět utíkala před sériovým vrahem Michaelem Myersem, navazoval rovnou na jedničku z roku 1978. Jenže ono je to trošku složitější, protože Jamie Lee Curtis má za sebou těch halloweenů víc. Oficiální dvojka z roku 1981 se odehrávala v tu samou noc co jednička a Michael přišel dokončit nedodělanou práci do nemocnice a ukázalo se, že je to brácha hlavní hrdinky.

Ta se pak vrátila ještě v roce 1998, neprávem přehlížené pecce, kde si to s Michaelem rozdala na férovku, přestala si hrát na oběť a s požární sekyrou v ruce vyrazila do prázdné školní budovy, aby jednou provždy ukončila noční můru. Ta ale pokračovala příšerným Halloween: Zmrtvýchvstání, kde to ovšem Jamie Lee zabalila po prvních pár minutách.

Takže ne, předloňský Halloween fakt nebyl návrat po čtyřiceti letech. Na druhou stranu jeho herecká hvězda i lidé za kamerou k tomu tak přistoupili, jednoduše všechny sequely ignorovali a ono to překvapivě fungovalo. A to i na diváky v kinech, takže pokračování Halloween Kills dorazí už v říjnu.

zdroj: Universal Pictures

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.