V příštím roce by se měl točit film o Terezíně

1. 6. 2010 - 12:00 | Téma | red

V příštím roce by se měl točit film o Terezíně zdroj: tisková zpráva

Česko-americký scenárista, režisér a vysokoškolský pedagog Vojtěch Jasný by měl příští rok na jaře točit film o životě v koncentračním táboře Terezín. Bude vyprávět o hrůzách, tragédiích, hororu, ale i o velké lásce. Pokud by šlo vše podle plánu, film by veřejnost mohla poprvé spatřit za tři roky. Jasný to řekl při setkání s hosty na Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně.

"Já cítím k těm lidem, kteří trpěli, kteří zemřeli, nekonečnou lásku. Proto to dělám," uvedl scenárista a režisér v jedné osobě. Na scénáři podle svých slov pracoval "hodně dlouho". Snímek zatím nese pouze pracovní název Terezínský projekt.

Čtyřiaosmdesátiletý Vojtěch Jasný byl hostem zlínského festivalu nespočetněkrát. Již dříve  řekl, že jako chlapec sem poprvé zavítal na kole v době války. V minulosti na festivalu uvedl například svůj snímek Návrat ztraceného ráje, usedl také ve festivalové porotě.

Vojtěch Jasný zdroj: tisková zpráva

Snímek z Terezína chce natočit tak, aby při něm lidé omdlévali, protože podle něho je potřeba, aby tomu tak bylo. "Když jsem se poprvé po válce dostal do Terezína, tak jsem nemohl ani vejít dovnitř, protože můj otec zemřel v koncentračním táboře. Když jsem poprvé byl v Osvětimi, požádal jsem, aby mě zavedli na místo, kde otec pobýval, a prosil jsem lidi, abych tam mohl zůstat sám, meditovat a přemýšlet," zavzpomínal.

Jasný, který žije v USA, se narodil 30. listopadu 1925 v Kelči na Vsetínsku. Do dějin kinematografie se zapsal zejména jako tvůrce legendárního snímku Až přijde kocour z roku 1963, kde ve dvojroli vystupuje Jan Werich, a pravdivého svědectví o poválečných osudech vesnice ve filmu Všichni dobří rodáci z roku 1968. Autor desítek filmů, televizních inscenací a seriálů získal v roce 2008 Českého lva za dlouholetý umělecký přínos.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.