Underworld - soundtrack

25. 1. 2008 - 15:34 | Téma | red

Underworld - soundtrack zdroj: tisková zpráva

Hudba k filmu Underworld.

UNDERWORLD - SOUNDTRACK
a dvě krátké recenze na soundtracky k filmům Blade a Blade 2

Underworld Protože experimentální elektronika je můj oblíbený hudební žánr, velmi mě potěšil soundtrack k filmu Underworld (o válce mezi vlkodlaky a upíry a milostnou linií jako z Romea a Julie), který je první větší prací Paula Haslingera. Tohoto skladatele budou určitě znát ti, jenž se někdy zajímali elektronickou kapelu Tangerine Dream, která se mj. proslavila i hudbou ke snímkům jako je Legenda, Riskantní podnik, Pravidla přitažlivosti nebo spoluprací s Angelem Badalamentim na moderním psychedelickém soundtracku Arlington Rd.

A právě k poslednímu jmenovanému má Underworld nejblíže. Alespoň co se týče onoho modernismu, žádné „ošuntělé synťáky“ z 80. let, se kterými Tangerine Dream začínali, ale skutečná moderní elektronika na hranici švihlého experimentu, plná samplovaných hlasů, kláves, perkusí, orchestru prohnaného řadou filtrů apod. Nejvíce by se Haslingerova hudba dala přirovnat k desce My Kingdom od kapely Future Sound of London, díky své evidentní filmovosti je však mnohem mohutnější a údernější a pravděpodobně si ji nejvíce vychutnáte někde v temném pokoji s pořádnými sluchátky.

Ke všemu byla hudba pro CD speciálně upravena, takže ji jde - až na výjimku song Red Tape od Agent Provocateur - brát jako zdařilé komplexní dílko, které má největší sílu, když se poslouchá v celku, jednotlivě vám skladby zřejmě moc neřeknou.

Hodnocení: 80%

Další recenze:

Jak si poradily skladatelé Mark Isham a Marco Beltrami s hudbou k akčnímu upírskému filmu Blade a Blade 2 se můžete podívat níže ...

Blade

Blade I Mark Isham pojal hudbu k akčnímu horroru Blade jako relativně drsný experiment, elektronika tu stojí spíše na okraji a Isham předvádí, co všechno se dá vytvořit za pomoci klasického orchestru. Vytváří mohutné temné plochy s tuhými údery perkusí, smyčci, které (především ve skladbě The Bleeding Stone) pomalounku nabírají na síle, občasnými nástupy etnických strunovek a vokálů a pro Ishama nutného klavíru a dechů. Pro většinu posluchačů navíc nebude tento soundtrack příliš stravitelný, nenajdete v něm žádná témata. Hudebně je Blade zvuková masa, která sílí, mohutní a v potřebnou chvíli exploduje (např. The Blood God). Rozhodně to není nezajímavé, ale velmi záleží na tom, jak to poberete.

Hodnocení: 70%

Blade 2

Blade 2 Marco Beltrami pojal druhý díl mnohem hudebněji. Nechybí tu sice notná dávka experimentu, ale zároveň s tím tu najdete i řadu akčních témat a pokud už je tu něco experimentální, rozhodně se to nedá označit za kakofonii, ale jako plynulé a poslouchatelné i pro spíše necvičené uši. Už první skladba Nomack The Knife s balalajkou, bublající elektronikou a extremními údery perkusí je hodně zajímavá, nejinak zbytek soundtracku. V jednu chvíli mě hodně brala akční skladba Suckheads infiltrate s perfektním smyčcovým rifem a rozhodně bych vám ji doporučil na otestování tohoto CD, na které nechybí i pár citovějších a klidnějších skladeb – např. Waiting For The Sun, Nyssa Over Easy nebo Nyssa Sucks.

Hodnocení: 80 %

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.