Tragická hvězda filmu U konce s dechem Jean Sebergová

5. 12. 2005 - 15:39 | Téma | red

Tragická hvězda filmu U konce s dechem Jean Sebergová zdroj: tisková zpráva

Natáčení snímku U konce s dechem trvalo pouhé čtyři týdny (od 17. srpna do 15. září 1959) a probíhalo v Marseille a Paříži

Natáčení snímku U konce s dechem trvalo pouhé čtyři týdny (od 17. srpna do 15. září 1959) a probíhalo v Marseille a Paříži. Premiéra se konala 16. března 1960 v Paříži.

S odstupem času se může zdát poněkud paradoxní, že za hlavní hvězdu filmu nebyl zprvu považován Jean-Paul Belmondo, nýbrž teprve dvacetiletá Američanka Jean Sebergová (13. listopadu 1938 – 7. září 1979). Ta totiž již v roce 1957 vyhrála konkurs na hlavní roli ve filmové adaptaci Shawovy divadelní hry Svatá Jana, k níž napsal scénář Graham Greene a režíroval ji Otto Preminger. Tento přední americký filmař si Sebergovou vybral i do svého následujícího snímku, jímž se stal v roce 1958 přepis prvního románu Francoise Saganové Dobrý den, smutku, který se natáčel ve francouzských exteriérech. Jakkoli však byla Sebergová již v těchto svých prvních filmech skutečnou hvězdou, mezinárodní věhlas jí zajistila teprve role Patricie ve filmu U konce s dechem.

Godarda zaujala Sebergová ve filmové adaptaci Dobrý den, smutku se svými nakrátko ostříhanými vlasy natolik, že se rozhodl angažovat ji do svého filmu přesně takovou: „Postava, kterou Sebergová ve filmu U konce s dechem hraje, byla pokračováním její role ve snímku Dobrý den, smutku,“ říká Godard a dodává: „Mohl jsem vzít poslední záběr Premingerova filmu a začít točit snímek U konce s dechem poté, co bych prolnul titulek „O tři roky později““.

Osobní i filmovou kariéru Jean Sebergové, kterou u nás dále známe například z filmů Myš, která řvala (1959), Lilith (1964), Letiště (1970) či Atentát (1972), osudově poznamenal intrikánský boj, který proti ní vedla Hooverova FBI poté, co se v šedesátých letech domněle „nebezpečně“ angažovala v levicových politických organizacích a v protirasistickém hnutí tzv. Černých Panterů. V roce 1970 přišla v sedmém měsíci těhotenství o dítě. Od té doby ji pronásledovaly deprese a čas od času musila být hospitalizována. V den výročí smrti svého dítěte se opakovaně pokoušela o sebevraždu (v roce 1978 skočila v Paříži pod vlak metra, nicméně přežila). Její mrtvé tělo bylo nalezeno v září 1979 na zadním sedadle auta na jednom pařížském předměstí. Smrt nastala v důsledku předávkování barbituráty. Její druhý manžel Romain Gary, kterého si vzala v roce 1962 a v několika jeho filmech též hrála, spáchal sebevraždu rok po Sebergové.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.