Top 10 filmů o létání a letadlech

25. 2. 2014 - 7:00 | Téma | Vojtěch Karlík

Top 10 filmů o létání a letadlech zdroj: tisková zpráva

Recenzi nejnovějšího akčního filmu s Liamem Neesonem NON-STOP, který se odehrává téměř celý v letadle, jsme vám přinesli již včera. I když jde o velmi sympatický snímek, leteckých filmů už bylo opravdu hodně. Film a letectví jdou navíc ruku v ruce už mnoho let. Letadlo ve vzduchu je vděčnou kulisou k rozehrání těch nejšílenějších i úplně obyčejných představ. Nabízíme vám proto přehlídku nejlepších filmů, kde po boku herců hraje jednu z rolí také letadlo.

10. Executive Decision (Boeing 747 v ohrožení), USA 1996

zdroj: YouTube.com

Nemít v našem seznamu tento snímek, který úspěšně prolétl kiny, aby se nakonec i u nás stal několikrát do roka reprízovanou klasikou, by byl hřích. Moc dobře si pamatuji, jak jsem tehdy šel na film se Seagalem a on se mi v první čtvrtině snímku zřítil k zemi. Byl jsem vzteklý, ale následující děj tento chybný krok tvůrců rychle nahradil. Každopádně akční hit režiséra Stuarta Barda má všechno, co má mít akční film odehrávající se v tehdy největším dopravním letadle. Máme tu teroristy, kteří unesou 747, vychytané komando, které zespoda pronikne trupem do letounu, nechybí neohrabaný analytik v podání Kurta Russella (posléze prokáže svoje kvality), mladičká Halle Berry a samozřejmě jeden padouch. Film se až na prostřihy z různých řídících velínů odehrává za letu z Athén do New Yorku a stále funguje. Tím chci naznačit, že když se jednou za rok svalím u televize zrovna chvíli, kdy tohle vysokorozpočtové béčko dávají, vždy se rád podívám. Ať se nám to líbí, nebo máme s filmem problém, musíme přiznat, že je to klasika, která definovala žánr akčních devadesátkových trháků.

9. Snakes on Plane (Hadi v letadle), USA, Německo, Kanada 2006

zdroj: YouTube.com

Na natáčení tohoto béčka bylo použito více než 450 hadů. Stačí vám to? Hadi v letadle se možná klasikou nestanou, ale před pár lety to bylo docela fajnové, když jsme sledovali, jak hadi likvidují cestující a posádku dopravního tryskového letadla. Tvůrci na to šli velmi chytře. Hady nemá většina lidí ráda a sledovat v malém prostoru, jak se Samuel L. Jackson snaží zachránit let, v nás vzbudilo větší empatii, než záběry tragické dopravní nehody. Z filmu je zapamatovatelná hláška: „Enough is enough! l have had it with these motherfucking snakes on this motherfucking plane!,“ kterou Samuel pronese ve chvíli, když ho situace s plazy začne pěkně štvát.

8. Catch Me If You Can (Chyť mě, když to dokážeš), USA 2002

zdroj: YouTube.com

Steven Spielberg a Leonardo DiCaprio natočili životní příběh jednoho z nejznámějších podvodníků v USA. DiCaprio v roli Franka W. Abagnela exceluje a my si velmi dobře pamatujeme na jednu z jeho fint, jak cestovat letadlem zadarmo. Případné nadšence upozorňujeme, že to možná fungovalo v šedesátých letech, ale dnes už je to zhola nemožné. Frank tehdy zfalšoval pilotní průkaz a vydával se za pilota, který využívá volného sedadla v kabině. I když létání není alfou a omegou tohoto snímku, zcela jistě jde o nejzapamatovatelnější část. Film i dnes stojí za pozornost. Steven Spielberg natočil drmaatický příběh skutečného chlápka, co okrádal a podváděl, s komediálním nádechem. Určitě jeden z jeho lepších filmů!

7. Con Air, USA 1997

zdroj: YouTube.com

Příběh tohoto filmu si už moc nepamatuji. Ale letadlo tam bylo a spadlo. Cameron Poe (Nicolas Cage) si odseděl osm let za neúmyslné zabití, když bránil svoji manželku před násilníky. Jenže neudržel na uzdě svůj um bojovníka armády USA a zabil. Soud ho poslal do vězení především proto, že režisér Simon potřeboval ve svém příběhu jednoho charakterního hrdinu. Už ho čeká svoboda, ale ještě musí přeletět v trestaneckém letadle. To je plné opravdových násilníků a zabijáků, kteří letoun unesou. Con Air je solidním řemeslným dílem, kterému nechybí pořádné napětí, letadlo, které žuchne na zem, jeden pořádně vyjukaný agent a samozřejmě postava, která všem nakope zadky.

6. Alive (Přežít), USA 1993

 

zdroj: YouTube.com

 

Snímek Franka Marshalla vypráví skutečný příběh rugbyového mužstva z Uruguaye, kteří se zřítili s letadlem v Andách. Mnoho lidí zahynulo při dopadu na zem, ale někteří přežili. Film je to dramatický od úplného začátku. Na vrcholcích And sněží, je krutá zima a šance přežít je minimální. Když se dozvídají přeživší pomocí vysílačky, že všechny záchranné lety byly odvolány, vypraví se dvojice hráčů dolů z hor pro záchranu. Příběh zachráněných stále i po letech vzbuzuje dohady. Spekuluje se totiž, že v mezní situaci se někteří uchýlili ke kanibalismu.

5. Air Force One, USA 1997

zdroj: YouTube.com

Akční thriller Wolfganga Petersena o tom, jak letadlo s prezidentem USA unesou teroristi, je i po letech strašlivá věc. Na druhou stranu, stále funguje. Důvodů, proč se na film podívat, je víc. Hraje v něm Harrison Ford. Hraje v něm také Gary Oldman. A předvedené možnosti Air Force One asi nejsou podle skutečnosti, ale moc dobře se na ně kouká. Ford se zde zahrál pořádně akčního prezidenta, který v Boeingu 747 nakope padouchům zadnice.

4. Top Gun, USA 1986

zdroj: YouTube.com

Jestli nějaký snímek symbolizuje druhou polovinu osmdesátých let, pak je to určitě Top Gun Tonyho Scotta. Byl to hit! Byl to snímek, který oslavoval piloty stíhaček armády USA, takže u nás v kinech nebyl k vidění. Byl však velkým hitem pirátsky šířených VHS a každý pamětník na tento romanticko akční příběh o dvou mladých pilotech, kteří jsou vyslány do elitní pilotní školy, rád vzpomíná. Film udělal hvězdu první velikosti z Toma Cruise, který od té doby šel z hitu do hitu. A také vystřelil do hvězdných oblak Kelly Mc Gillis, která však dnes už hraje jen v druhořadých filmech. Top Gun je klasika!

3. Up In The Air (Lítám v tom), USA 2009

zdroj: YouTube.com

George Clooney jako Ryan Bingham léta po celých USA a vyhazuje lidi z práce. Je personalistou obráceným na ruby. Jestliže firma nemá koule vyházet manažery, pozve si na to experta. Snímek Jasona Reitmana je posmutnělou komedií o životě jednoho chlápka, který si myslí, jak moc je šťastný, aby nakonec pochopil, že mu ujel vlak. Pro příznivce létání je to povinný snímek, v němž se dozví hodně o bonusových programech leteckých společností a uvidí opravdu hodně amerických letišť.

2. The Aviator (Letec) USA, Německo 2004

zdroj: YouTube.com

Martin Scorsese měl za tento film získat Oscara, ale nezískal. Příběh Howarda Hughese popisuje neuvěřitelný osud člověka, který veškerou svoji energii věnoval létání. Howard Hughes (Leonardo DiCaprio) byl milonářem, který veškeré svoje peníze a energii, věnoval vývoji nových letadel, pomohl nastartovat dopravní letectví a rozjel společnost TWA. Pokud máme nějaký film označit jako letecký, pak je to právě tento snímek. Pro Evropana je Howard Hughes více spojován s tímto filmem, ale je nutné si uvědomit, že miliardář v USA dlouhé roky plnil přední stránky novin, aniž by se ukázal. Dbal velmi o svoje soukromí.

1. Airplane (Připoutejte se, prosím!) USA 1980

zdroj: YouTube.com

Má-li být nějaký film označen jako král všech leteckých filmů, pak musím přiznat, že je to kultovní komedie Připoutejte se, prosím. Snímek Jerryho a Davida Zuckera si bere na paškál všechny katastrofické filmy, které vznikly v sedmdesátých letech. Připoutejte, se prosím! je naprosto geniální parodií a funguje i po letech. Snímek odstartoval dlouhou kariéru Leslieho Nielsena, který od té doby ztvárnil bezpočet komediálních rolí. V dopravním letadle dostanou všichni žaludeční otravu a za knipl si musí sednout Ted Triker, který trpí psychologickými problémy. 

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.