Texaský masakr motorovou pilou

7. 11. 2006 - 8:59 | Téma | red

Texaský masakr motorovou pilou zdroj: tisková zpráva

Parta vysokoškoláků se typickým hippie volkswagenem vrací z výletu po Mexiku v bujaré náladě, podpořené kouřením konopí a vtipkováním

Parta vysokoškoláků se typickým hippie volkswagenem vrací z výletu po Mexiku v bujaré náladě, podpořené kouřením konopí a vtipkováním. Kdesi v texaském zapadákově je přinutí zastavit zakrvácená dívka, kráčející prostředkem silnice. Je očividně v šoku. Studenti se rozhodnou jí pomoci, ale když jí posadí na zadní sedadlo dodávky, dívka se náhle zastřelí. Skupinka chce předat mrtvolu místní policii a odjet, ale šerif není k sehnání. Nastane roztržka v partě. Některým členům se podivné místo nechce líbit a navrhují co nejrychleji odtud zmizet. Přirozený vůdce Kemper je zadrží a jde sám hledat šerifa. Dlouho se nevrací, kolem se dějí divné věci a zdá se, že s obyvateli vesnice něco není v pořádku. Klíč k řešení záhady Travis County se skrývá v útrobách sídla, v němž žije bývalý zaměstnanec místních jatek…

Texaský masakr motorovou pilou je založen na příběhu, který se v roce 1973 skutečně stal. Hned ze začátku filmu se z archivních záběrů policejní kamery dozvídáme o odhalení masového vraha v texaském Austinu. Potom velkou část filmu čekáme, kdy už hrdinové dospějí k nám již známému místu zločinu, což na napětí celkově nepřidá. Postavy se dopouštějí mnoha klasických chyb, na jaké jsme z hororů zvyklí – po jednom odcházejí do sklepení neznámého domu, na útěku před psychopatem hledají pomoc na místních jatkách, což na diváka působí dost otřepaně.

Snímek se drží osvědčených pravidel hororového žánru a neparoduje je jako filmy z produkce typu „Vřískačů loňského léta“. (V takových filmech se ukazuje, že ani znalost pravidel vám život nezachrání.) Na silnější povahy, které krev a tma neděsí, útočí režisér osvědčenou, i když trochu lacinou zbraní - překvapivými a hlučnými zvukovými „údery“ do hrobového ticha. Člověk by musel být hluchý, aby se u Texaského masakru nebál.

Na Texaském masakru je přesto pozoruhodná jedna věc. I když se celou dobu přesvědčujete, že film je špatný, nemůžete z plátna odtrhnout oči.Zásluhu na tom má jednak kameraman Daniel Pearl (za kamerou stál i při natáčení původní předlohy), především však výtvarník. Podařilo se mu postavit originální „dům hrůzy“ a vesnici – obojí plné tajemných zákoutí, postav a artefaktů, které navozují až surrealistickou atmosféru místa izolovaného od vnějšího světa.

Projekt Texaský masakr motorovou pilou dobře ilustruje běžnou praxi současného amerického filmového průmyslu. Úspěšný producent najme režiséra reklamních spotů a klipů ( ten ho nestojí tolik peněz), málo známé herce a především: použije scénář legendárního hororu, na který se diváci pamatují. Nebyl příliš kvalitní, ale divákům nahradil, co jim zpravodajské agentury po texaské tragédii nabídnout nemohly - pohled na krev zblízka brzy po masakru. Když dvacetiletá americká herečka řekne, že slaboduchý horor ovlivnil její život (Jessica Bielová), můžeme to přejít s lehkým, chápavým pousmáním. Prohlásí-li dospělý režisér, že zhlédnutí stejného krváku ovlivnilo jeho tvorbu, stojí za to se zamyslet, proč má žánr v USA tolik fanoušků. Původní nízkorozpočtový film z roku 1974 se zapsal do historie nejlukrativnějších projektů, jeho mladší bratr stihl za první víkend vydělat 29,1 milionů dolarů.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.