Sympathy for Lady Vengeance (Chinjulhan geomjasshi)

2. 6. 2005 - 14:47 | Téma | red

Sympathy for Lady Vengeance (Chinjulhan geomjasshi) zdroj: tisková zpráva

Trilogie pomsty Chan-wook Parka se letos uzavře kapitolou, v jejíž hlavní roli konečně figuruje žena. +Fotogalerie. Park Chan-wook dokončuje Sympathy for Lady Vengeance (Chinjulhan geomjasshi), poslední díl své brutální trilogie pomsty, a zároveň také nejočekávanější jihokorejský film současnosti

Park Chan-wook dokončuje Sympathy for Lady Vengeance (Chinjulhan geomjasshi), poslední díl své brutální trilogie pomsty, a zároveň také nejočekávanější jihokorejský film současnosti.

Příběh Sympathy for Lady Vengeance Park úspěšně halí tajemstvím, a tak je známá víceméně jenom základní premisa. Hrdinkou dramatu bude studentka Geum-ju (Yeong-ae Lee), kterou obvinili a odsoudili za únos a vraždu dítěte (podobný motiv se objevil už v Sympathy for Mr. Vengeance (Boksuneun naui geot)). Geum-ja ty zločiny ale nespáchala. Vzala je na sebe, aby zachránila svého učitele, jehož miluje. Ve vězení Geum-ja nakonec stráví 13 let. Zjistí, že byla zrazena a když se ocitne na svobodě, chce se mstít.

Sympathy for Lady Vengeance Park trilogii pomsty začal snímkem Sympathy for Mr. Vengeance, předloni poté představil Old Boye (Oldboy). Určitým bonusem je esteticky ohromně pojatý segment Cut z pásma Tři… extrémy (Three… Extremes).
Park: „Série o pomstě s tímhle filmem skončí. Nevím, možná se k tomu za pár let vrátím, ale příští dva filmy o pomstě nebudou. Já vám řeknu, proč se pomstou pořád zabývám. Ve společnosti není pomsta dovolená, ale přitom je to něco, co pravidelně cítíme. Cítíme to každý den, ale není to dovolené, takže proto jsem se tím nejspíš zabýval. Ale upřímně, 3 filmy o pomstě jsou tak akorát.“
Podobně jako při realizaci Old Boye Park finální scénu Sympathy for Lady Vengeance natočil tajně. Jenom si tentokrát místo Nového Zélandu vybral Austrálii.

Sympathy for Lady Vengeance Lee Young-ae je v Koreji velmi známou herečkou. V Evropě byla k vidění v Parkově průlomovém thrilleru z prostředí demilitarizované zóny mezi oběma Koreami Joint Security Area (Gongdong gyeongbi guyeok JSA), nebo v debutu One Fine Spring Day (Bomnaleun ganda) Jin-ho Hura, který vzbudil ohlas na festivalech v Rotterdamu, či Pusanu.
V Sympathy for Lady Vengeance hraje jistou roli už samotné obsazení Leeové:
Park: „Kdyby ‚paní‘ (Geum-ju) nehrála Lee, nedal bych jí to jméno. Myslel jsem, že by to byla sranda, dát tak krásné herečce jako je Lee jméno Geum-ja.“
Hrdinčina učitele hraje Min-sik Choi, představitel Dae-sa z Old Boye.

Sympathy for Lady Vengeance Čerstvě vydaná upoutávka k Sympathy for Lady Vengeance opět nenechá nikoho na pochybách o Parkově výtvarném citu. Brilantní je už úvodní švenk z police se soškami ženských torz držících usekané mužské hlavy přes oslepující okna až k Geum-je, která nepřítomně objímá jinou ženu.
Skutečnost, ze které klip přináší jen tuhle chladnou interiérovou scénu, je zachycena pod jemným zelenkavým filtrem. Oproti tomu vzpomínky, jejichž fragmenty zabírají hlavní část klipu, Park pojednal téměř monochromně.
Montáže rychlých střihů jsou výrazně znepokojivé, ale jejich palčivost chladí vznešená klasika do koktejlu, nad kterým nelze než plesat.

Světová premiéra: 2005.
Česká premiéra: zatím není v plánu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.