Stratosphere Girl

18. 2. 2005 - 18:29 | Téma | red

Stratosphere Girl zdroj: tisková zpráva

DNY EVROPSKÉHO FILMU: Chloé Winkel v lyrickém thrilleru M.X.Oberga. Předností snímku je především kombinace animace a hraného filmu na pozadí dnešního Tokia. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. +Fotogalerie. Stratosphere Girl M.X. Oberga (Undertaker's Paradise) je velmi dobrá ve vyvolání očekávání neobyčejného zážitku

Stratosphere Girl Stratosphere Girl M.X. Oberga (Undertaker's Paradise) je velmi dobrá ve vyvolání očekávání neobyčejného zážitku. Oberg důsledně vybírá motivy, které patří (nejen) mezi romantickou evropskou mládeží k nejoblíbenějším – Tokio, manga, francouzsky mluvící blondýna… Bohužel s nimi nakládá jako s pouhými pop-atrakcemi a výsledkem je malý polosyrový sendvič v lesklém a nadměrečném obalu.

Stratosphere Girl Angela (Chloé Winkel) je bledá dívka s blond ofinou a francouzským přízvukem. Její vizáž je mixem těžko polapitelných půvabů Milly Jovovichové a Chiaki Kuriyamové.
Angela kreslí komiksy. Úhledně, po panenském způsobu. Angela miluje manga a Japonsko. Jednou, ještě doma v Evropě, potká dje Yamamota (Jon Yang). Yamamoto Angele navrhne, aby za ním přijela do Tokia – sežene jí práci a všechno bude ok. Těžko říct, jestli je Angela dobrodružná, nebo naivně zamilovaná, ale do Tokia za Yamamotem jede.
V Japonsku však na hrdinku čeká vystřízlivění z dosud pečlivě črtaného snu. Angela se ocitá v klubu, kde pracuje jako hosteska a oblažuje tlusté pány. Bydlí v malém bytě a všechno se hroutí. Zanedlouho si navíc Angela všimne, že jedno z děvčat z podniku záhadně zmizelo. Podobně jako komiksová hrdinka se Angela pokouší tajemství rozluštit, čímž se sama rychle blíží k hranici života a smrti.

Stratosphere Girl Komiksové prvky – zjednodušené typy místo charakterů - implantuje Oberg na éterický příběh, kterého se sotva kdy dotýká bez hygienických rukaviček. Největším problémem je Angelina naivita a příběhová nesoudržnost, neschopnost udržet tempo.
Tím vším Angela ze Stratosphere Girl připomíná Lilju z bijáku Lilja 4-ever Lukase Moodyssona.
Oba jsou to filmy mladých evropských tvůrců. Oba mají za hlavní hrdinky rádoby éterické a citlivé dívky. Oberg i Moodysson svým způsobem reflektují špatnosti, jež se dějí tisícům dívek po celém světě. Nejsou ale schopní dát svým hrdinkám hlubší rozměr, spoléhají na kontrast plyšového a krutě sexuálního světa.
Připadá mi, že Angela i Lilja jsou ve skutečnosti jen marionetami v rukou svých vilných loutkářů, kteří si v nich pěstují své Lolity.

Stratosphere Girl V pestrém mezinárodním obsazení najdeme švédskou sexy-star s českými kořeny Tuvu Novotnou, či známého nizozemského herce Filipa Peeterse. Pro Chloé Winkelovou v hlavní roli bohužel Oberg nenašel způsob, jak změnit její hočičkovskost v sebevědomější, odvážnější projev.

Vizuální podoba Stratosphere Girl je slušná. Oberg ale Tokio nepovyšuje nad běžnou megapoli, což se ukázkově podařilo Sophii Coppole se Ztraceno v překladu (Lost in Translation), které se v Tokiu natáčelo ve stejnou dobu, jako Stratosphere Girl.

Kromě plakátu je tak skutečně nejzajímavějším prvkem Stratosphere Girl nakonec prolínání komiksu s hraným příběhem. Ne, že by tento postup nebyl již zpracován objevněji, ale v proflákaném dni 9.100 km od Tokia za pozornost stojí.

Dny evropského filmu (2005)

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.