Šňup (Spun)

4. 6. 2004 - 4:26 | Téma | red

Šňup (Spun) zdroj: tisková zpráva

Film & drogy: Mickey Rourke, Jason Schwartzman a Brittany Murphy ve vizuálně strhujícím debutu Jonase Åkerlunda. Úvodní recenze naší minisérie aktuálních drogových filmů. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. Letošní léto a podzim zastupuje ve světových kinech téma drog debut Jonase Åkerlunda Spun

Letošní léto a podzim zastupuje ve světových kinech téma drog debut Jonase Åkerlunda Spun. Po uvedení na prestižním MFF Toronto 2002 a Sundance 2003 se letos dostal i do evropských distribučních sítí, ČR zatím bohužel vyjímaje.

Spun Spun se snaží být snímkem otevřeným a drsným, který o droze mluví bez uzardění a bez patosu, jeho přednost je ale jinde. Ani ne tak v tom, že je to jeden z mála filmů o speedu (většinou jde o heroin, nebo kokain). Předností je především famózní Mickey Rourke a několik bravurních postřehů.
Tematicky má Spun velmi blízko k britským snímkům typu Trainspotting. Formální vzorovou linku představuje jiné heroinové drama: Aronofského Requiem for a Dream (Requiem za sen). Na oba se hrdě odvolává… a z obou pilně vykrádá.

Umaštěný mladík Ross (Jason Schwartzman) se ocitá v malé pouštním městečku kdesi na jihozápadě USA. Ocitá se před domkem, ve kterém bydlí Spider Mike (John Leguizamo). Spider Mike je dealer. A Ross je závislý na amfetaminu. Jenže Spider Mike zrovna nic nemá. Spider Mike to vytrousil cestou.
SPUN Vysílený a nervózní Ross v domku zakysne. Začne jej uklidňovat nervózní Nikki (Britanny Murphy), která tvrdí, že mu něco sežene přímo od kuchaře, zatímco uhrovatý metalista Frisbee hraje playstation a nervózního Spidera Mika popadá paralyzující paranoia, a tak Ross odveze Nikki za kuchařem a vzápětí se –výměnou za drogu- stane jeho řidičem, kterážto povinnost jej vzdaluje aktuální milence, kterou nechá ve svém pokoji připoutanou nahou k posteli, aniž by měl opravdu naspěch a jako pěnivé bublinky krví vzlíná storkou Rossův vztah k „holce ve městě“, které hrdina neustále volá, ale nikdy se nemůže dovolat.

VaKulisy, ve kterých se Spun odehrává, jsou nehostinné a opuštěné: Spiderův vybydlený domek, Frisbeeho maringotka… a Ross i Nikki a kuchař „nocují“ po motelích. Zbytek se odehraje v autě, ve strip-baru, u pumpy.

Příběhu pomáhají naschvály (spoutaná milenka, Kuchařův mocný kamarád), Charaktery jsou nechutně nehostinné. Jediným motorem bijáku je věcnost, s jakou se shání droga. Postavy jsou téměř bez emocí- každý si všímá svého a navzájem se téměř neprotnou- jako opravdové smažky?
Åkerlund, který má zkušenosti především z klipové tvorby, si Spun i stříhal, a vizuální a zvukové efekty pomáhají vytvořit hutnou atmosféru. Ti, kdo neviděli Requiem za sen je mohou dokonce považovat za originální (detaily zornic, extrémně zrychlený pohyb, hlukové smrště).
Brittany Murphy K přednostem Åkerlundova debutu patří, že nedohrává scény do jednoznačných finále. Hudební motivy nemají stejnou energii jako zrovna probíhající děj. V sexshopu jsme svědky geniální parodie: kuchař Rossovi osvětluje kritéria pro výběr videa, za ním se vlní americká vlajka a do playbacku zní státní hymna. Režisér využívá fenoménu policejních reality-tv. Jakkoli, zamrazí obraz, kdy se oba poldové akčně dobývají do maringotky, ve které sedí Frisbeeova nehorázně tlustá matka a celou show sleduje, přičemž je v přímém přenosu svědkyní svého vlastního zatčení…

Na nákupech Při svém entrée jsou zajímavé i animace, později se však ukazuje, že jde o nedotažený nápad- stejně jako u ostatních efektů i tady přichází ke slovu opakování již viděného, které má zaplnit díry v příběhu. Výsledek: touha vlastnit funkční tlačítko FastForward.

Jason Schwartzman je v roli Rosse okouzlující i když se jenom hrabe v nose a nervózně klopí zraky. Nikki Brittany Murphyové je výrazově přesná, John Leguizamo je fajn, vrcholem večera je však Mickey Rourke jako kuchař. Tahle figura vypadá ještě líp, než Bill z Kill Bill Quentina Tarantina!!!
Koně a stetson, když jde na ulici, lyžařské brýle s týlovou dečkou, když vaří. Chodí si pro nakopáváky k pumpě, nespí desítky dní, děvky si do motelu objednává „jako pizzu“, jak říká Nikki. Bezcílná posedlost sexem, nespavost a jeho neopakovatelná vizáž stojí za vidění. Rourke je pro diváka stejným magnetem, jako pro postavy ve filmu kuchařovy schopnosti. Tahle paralela Åkerlundi vyšla.


DALŠÍ TEXTY:
Drugstore Cowboy
Strach a hnus v Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas)- recenze
Acid House- recenze

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.